اوقات شرعی تهران
اذان صبح ۰۳:۴۸:۰۳
اذان ظهر ۱۲:۰۳:۲۴
اذان مغرب ۱۹:۰۴:۲۱
طلوع آفتاب ۰۵:۲۰:۰۰
غروب آفتاب ۱۸:۴۵:۱۹
نیمه شب ۲۳:۱۷:۱۱
قیمت سکه و ارز
۱۳۹۲/۱۱/۰۶ - ۱۱:۵۰

تمسخر طرح یک‌نخبه که هزینه‌های میلیاردی را کاهش داد!

کاهش هزینه‌های میلیاردی در صنعت جوجه‌کشی حاصل تلاش رسول کریمی مخترع جوان ورامینی است که به گفته وی، بارها با مطرح کردن ایده اجرای اولیه این اختراع مورد تمسخر قرار گرفته بود اما اکنون به امید تجاری‌سازی این پروتکل جدید و ابداعی در فکر ارائه این محصول جدید به دیگر کشورهاست.

تمسخر طرح یک‌نخبه که هزینه‌های میلیاردی را کاهش داد!

به گزارش سراج24: رسول کریمی دی‌ماه سال ۶۵ در منطقه کاظم‌آباد شهر ورامین به دنیا آمد، وی مقطع دبستان را در مدرسه کاظمیه ورامین گذرانده و مقطع راهنمایی را در مدرسه قشلاق کاظم‌آباد و مقطع دبیرستان را در رشته تجربی در دبیرستان شهید شیرازی ورامین گذرانده و سپس در سال ۸۴ وارد دانشگاه آزاد ورامین در رشته علوم دامی شد و دوره کارشناسی را با هفت ترم و معدل عالی گذراند.

وی در سال ۸۸ در مقطع کارشناسی ارشد وارد دانشگاه زنجان شد و علاقه‌اش به مسائل فراژنتیک باعث شد با همکاری استادان راهنمایش از جمله محمدحسین شهیر و محمدطاهر هرکی‌نژاد به سمت ابداع و اختراع روش تولید جوجه‌های مقاوم کشیده شود و در حال حاضر دانشجوی دکترای ژنتیک و اصلاح نژاد دانشگاه علوم تحقیقات تهران است.

رسول کریمی یکی از نخبگان جوان شهرستان ورامین است که تاکنون طرح‌هایی را به ثبت رسانده است که این طرح‌ها می‌توانند کمک بسیاری به اقتصاد کشور کند اما متاسفانه به دلیل جدید بودن مسائل مطرح شده توسط وی و تیم تحقیقاتی ایشان، مسئولان از طرح‌های این مخترع ورامینی استقبال چندانی نکرده‌اند و برخی آن‌ها را مورد تمسخر نیز قرار داده‌اند.

فارس به سراغ این جوان نخبه رفته و در ارتباط با طرح‌های وی و مشکلات و کمبودهایی که برای تجاری‌سازی این طرح‌ها وجود دارد، گفت‌وگو کرده است که در ادامه آن را می‌خوانیم:

ثبت ۳ اختراع جدید توسط یک ورامینی به نام ایران در دنیا

کریمی اظهار کرد: سه اختراع جدید را برای نخستین بار در دنیا به نام جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسانده‌ام که شروع این سه اختراع به سال ۸۸ با خواندن مقاله‌های علمی جدید در کشورهای اروپایی با عنوان اپی‌ژنتیک یا «فراژنتیک بر می‌گردد؛ طی بررسی بر روی نوزادان تازه متولد شده که آن‌ها را در بیمارستان با اعمال کاهش یک تا ۲ درجه دما پایین‌تر از دمای معمولی نگه‌داری می‌کردند این نتیجه به دست آمده بود که دما روی ژن‌ها اثر می‌گذارد و تمام نوزادان را با شرایط دمایی جدید سازگار می‌کند.

وی افزود: این نوزادان قابلیت این را دارند که در برابر نیم تا یک درجه کاهش دما، بدون ایجاد هیچ مشکلی مقاومت کنند که این نیم تا یک درجه به‌ عنوان صرفه‌جویی اقتصادی در بحث کاهش مصرف انرژی در منازل در نظر گرفته می‌شود؛ به ‌عنوان مثال در فصل زمستان در شهری مانند ورامین قادر نیستیم با انواع و اقسام پوشاک خودمان را با محیط سازگار کنیم در صورتی که یک شخص در روسیه با دمایی کمتر از دمای این شهر می‌تواند این سازگاری را داشته باشد، این نتیجه تفاوت ژنی افراد مختلف بوده که ناشی از تاثیرات محیط بر انسان است، آزمایش بر روی ژن‌های انسانی در ابتدای کار غیرقابل باور است در نتیجه ما روی ژن‌های جوجه‌های صنعت مرغداری آزمایش‌هایی را انجام دادیم.

کریمی عنوان کرد: صنعت مرغداری بعد از صنعت نفت دومین صنعت دارای بالاترین گردش مالی است و سالانه یک میلیارد قطعه جوجه یک روزه گوشتی وارد سالن‌های مرغداری می‌شود که به ازای هر جوجه متوسط سه تا سه و نیم لیتر برای سیستم گرمایشی این سالن‌ها گازوئیل سوزانده می‌شود، یعنی سالانه حدود ۳,۵ میلیارد لیتر سوخت گازوئیل مصرف می‌شود تا بتوانیم جوجه‌هایمان را پرورش دهیم و در نهایت به دست مصرف کننده برسانیم، این رقم در کشورهای اروپایی ۰,۸ به ازای هر جوجه است که این افزایش مصرف ناشی از فرسودگی سالن‌های مرغداری‌های کشور است که ۲ راه حل مناسب برای این هدر رفت انرژی وجود دارد.

وی ادامه داد: نخستین راه حل تجهیز سالن‌های مرغداری است که این امر از لحاظ وضعیت اقتصادی برای دولت و سیستم میسر نیست و حداقل ۱۵ سال بر اساس منابع آمار زمان می‌برد.

کاهش هزینه میلیاردی در مصرف سوخت

این جوان نخبه تصریح کرد: دوم استفاده از ظرفیت خود موجود زنده (جوجه) بر اساس روش‌های اپی‌ژنتیک است، یعنی به جای اینکه سه لیتر مصرف سوخت به ازای هر جوجه برای کل دوره داشته باشیم این رقم را با استفاده از اعمال یک پروتکل جدید دمایی در دستگاه‌های جوجه‌کشی کاهش می‌دهیم؛ این کار برای نخستین بار در دنیا انجام شد و حاصل آن تولید جوجه‌هایی بود که از نظر ژنتیکی دستکاری شده‌اند و می‌توانند به میزان هشت تا ۱۰ درجه در دمای کمتر نسبت به جوجه‌های مشابه دوام بیاورند یعنی بر اساس محاسبات ترمودینامیکی ۳۸ درصد سوخت کمتر مصرف می‌شود که بدون هیچ هزینه‌ای با همان امکانات در دسترس خودمان می‌توانیم یک میلیارد جوجه تولید کنیم که اولاً یک برند جهانی هستند و دوماً در دمای پایین‌تری هم دوام می‌آورند یعنی ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون لیتر مصرف گازوئیل کاهش پیدا می‌کند که یک رقم نجومی به شمار می‌آید.

وی در ارتباط با عملیاتی کردن این طرح ادامه داد: این طرح را با حمایت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان و رحمان رستمخانی معاونت امور دام این استان و بخش خصوصی در استان زنجان به اجرا در آورده‌ام که به صورت نیمه صنعتی و در حدود پنج بار تکرار شده است و خوشبختانه سال گذشته این طرح را در دانشگاه واگنینگن هلند ارائه دادیم که خود سبب تعجب متخصصان در این زمینه شده است چراکه در مقالات علمی منتشر شده مشاهده می‌شود که تغییر یکی، ۲ درجه‌ای دمای دستگاه جوجه‌کشی‌ها، باعث تلف شدن جوجه در داخل تخم می‌شود و در نهایت باعث از بین رفتن این سرمایه عظیم می‌شود اما نتایج گروه تحقیقاتی ما نشان می‌دهد که کاهش و افزایش دما بر اساس اختراع جدید تا میزان حتی ۲۰ درجه هم اثری بر تلفات جنینی نداشته بلکه سبب تغییر میزان بیان ژن‌ها شده و در نتیجه سبب مقاومت جوجه‌ها به دماهای مختلف می‌شود.

تمسخر طرحی با کاهش هزینه میلیاردی در اقتصاد

کریمی عنوان کرد: جوجه‌های متولد شده از طریق این روش، جوجه‌های خاصی هستند که روی بیان ژن‌هایشان کار شده است و در یک دوره ۴۰ روزه علاوه بر مقاومت دمایی می‌توانند نسبت به گروه سازگار نشده افزایش وزن بالاتری با خوراک مصرفی یکسان داشته باشند که دلیل این امر تغییر بیان ژن‌های محور تیروئید در نتیجه تغییرات دمایی دوره جوجه‌کشی است که برخی با شنیدن این اظهارات در مورد این طرح بنده را مورد تمسخر خود قرار می‌دادند که خوشبختانه ما این کار را انجام دادیم و به یک حق اختراع برای کشورمان رسیدیم.

وی افزود: در مراحل بعدی از لحاظ مناطق گرم‌سیری ژن جوجه‌ها را بررسی کردیم که در این مرحله با روش خودمان گرما را به دستگاه‌های جوجه‌کشی اعمال کرده که در این اواخر یک سری تحقیقات جدید در مورد خروج جوجه‌ها از تخم نیز انجام داده‌ایم.

این مخترع ورامینی تصریح کرد: در طول سال، حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون عدد تخم را با هزینه حداقل یک‌هزار تومان که خود هزینه بالایی است داخل دستگاه قرار می‌گیرد و حدود یک میلیارد جوجه بیرون می‌آید یعنی حدود ۲۰۰ میلیون پرتی داریم که این مربوط به نطفه‌دار بودن تخم‌ها و سایر مسائل است.

شناسایی تخم‌مرغ‌های بدون نطفه از طریق فراصوت

کریمی با بیان اینکه با یک روش جدید می‌توان خیال جوجه‌کشی‌های دنیا را راحت کرد، گفت: سالانه در ایران بیش از ۲۰۰ میلیون تخم نطفه‌دار تولید می‌شود که به دلیل عدم شناسایی نطفه در روز اول جوجه‌کشی این تخم‌ها وارد دستگاه شده و زمانی می‌فهمیم که جوجه نمی‌شوند که دیگر دیر شده و تخم خراب شده است؛ با استفاده از علم فیزیک و به‌ویژه فراصوت می‌توان این تخم‌ها را شناسایی کرد و هزینه بسیار بالایی در واحدهای جوجه‌کشی صرفه‌جویی کرد و البته این نوع تخم‌های بدون نطفه را وارد چرخه مصرف انسانی کرد.

افزایش خروج ۲ تا ۵ درصدی جوجه‌ها از تخم با اجرای طرح کاهش دما

وی ادامه داد: با این روش‌های دمایی به این نتیجه رسیدیم که خروج جوجه‌ها از تخم بین ۲ تا ۵ درصد بیشتر بوده که برای یک واحد مرغداری که ۱۰ میلیون جوجه در سال تولید می‌کند حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان صرفه‌جویی اقتصادی (برگشت سرمایه) است.

کریمی اظهار کرد: این طرح‌ها به ‌عنوان سه پروتکل جدید دمایی است که به ‌صورت اختراع در ایران ثبت شده است البته شهریور امسال هم یک مقاله به‌ صورت پذیرش سخنرانی در دانشگاه گوتنگن آلمان داشتیم و پیگیر ثبت ایده و اختراع خود در اتحادیه اروپا و سامانه ثبت اختراعات آمریکا هستیم.

وی در ارتباط با دلایل ثبت ایده و اختراع در اروپا و آمریکا عنوان کرد: یک بحث ثبت پتنت در ایالات متحده آمریکاست، پتنت معیار خوبی برای سنجش کارها در دنیاست که اگر حمایت شویم و از لحاظ داخلی تولید داشته باشیم به سایر کشورها تولیدات خود را عرضه خواهیم کرد و این اطمینان نیز حاصل می‌شود که مانع کپی شدن کار خود در دیگر کشورها شویم.

تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان اصلی‌ترین اهداف رهبری در افق چشم‌انداز ۲۰ ساله

این دانشجوی دکترای تخصصی ژنتیک در ادامه عنوان کرد: در پایان دوره پرورش، این جوجه‌های تولید شده حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم وزن بیشتری نسبت به سایر جوجه‌ها دارند که این انقلابی در بحث پرورش جوجه است؛ این جوجه‌ها با مصرف خوراک مشابه ۲۰۰ گرم وزن بیشتر می‌گیرند که این رقم برای کشور که سالانه ۲ میلیون تن تولید گوشت مرغ دارد، سبب کاهش هزینه‌های تولیدی و موجب افزایش قدرت خرید خانواده است که نتیجه آن کاهش هزینه‌های تولید می‌شود، در قسمت نهایی آن بحث کمک به اقتصاد خانواده بسیار مهم است که لازمه آن تحقیقات ماست که به ‌صورت نیمه‌صنعتی اجرا می‌شود ولی باید تجاری‌سازی شود و تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان یکی از اصلی‌ترین اهداف مقام معظم رهبری در افق چشم‌انداز ۲۰ ساله و بستن چاه‌های نفت است.

وی افزود: برای اینکه این دانش به دست آمده تجاری‌سازی شود و مردم از آن استفاده کنند، فقط باید مورد حمایت قرار بگیرد؛ در جشنواره بین‌المللی اختراعات بهمن‌ماه سال گذشته در تهران، این طرح به عنوان طرح برگزیده کشاورزی انتخاب شد و یکی از افتخاراتمان این بود که با رمضانی، رئیس بنیاد ملی نخبگان استان زنجان که از دانشمندان برتر جهان در عرصه شیمی هستند هم‌کلام شدیم و حمایت خوبی در زمینه کار ما داشتند که انشاءالله این حمایت کم، زیاد شود؛ وظیفه‌مان را انجام داده‌ایم و امید است کسانی دیگر کمک کنند تا این طرح عملی شود.

تقبل تمام هزینه تحقیقات توسط بخش خصوصی

کریمی در ارتباط با جشنواره‌هایی که تاکنون در آن‌ها شرکت کرده است، گفت: تا به حال در چهار جشنواره داخلی حضور داشته‌ام و از این اختراعات جوایزی را کسب کرده‌ام؛ تا به امروز کل هزینه تحقیقات بنده ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون تومان شده که البته با حمایت بخش خصوصی بوده است و بخش اعظم آن را شرکت خصوصی «سبز دشت» نمایندگی «کاب» در ایران پرداخت کرده است.

استقبال سرد مسئولان ورامین نسبت به طرح مخترع ورامینی

وی در ارتباط با استقبال از این طرح توسط مسئولان شهرستان ورامین اظهار کرد: با مسئولان جهاد کشاورزی این طرح را مطرح کرده و گفتم که طرح گرمایی در شهرستان ورامین نتیجه خوبی می‌دهد اما هیچ استقبالی از طرح بنده نشد و با سردی تمام با بنده برخورد کردند.

کریمی افزود: بنده یک شرکت دانش‌بنیان را به نام نوین کشاورز وارنا به ثبت رسانده‌ام که در بحث هماهنگی فراژنتیک و مکانیک دستگاه‌های جوجه‌کشی کار می‌کند اکنون باید سازمانی پیشقدم شود و یک حمایت عظیم از این شرکت داشته باشد.

این دانشجوی دکترای تخصصی با اشاره به حمایت‌های بنیاد ملی نخبگان، سازمان ملی جوانان و وزارت علوم از این طرح‌ها یادآور شد: بنیاد ملی نخبگان در این زمینه با ارائه طرح مذکور در جشنواره‌های استانی، ملی و بین‌المللی رسالت خود را تا حدودی انجام داده است و اما سایر سازمان‌ها تاکنون حمایت خاصی در راستای تجاری‌سازی این طرح انجام نداده‌اند.

کاهش حداقل ۳۸ درصد مصرف انرژی و ۲۰ درصد قیمت مرغ

کریمی در رابطه با میزان کاهش هزینه‌های تولید در صنعت مرغداری با انجام این طرح تحقیقاتی گفت: از نتایج این تحقیقات کاهش حداقل ۳۸ درصد مصرف انرژی برای گرمایش سالن‌های مرغداری و همچنین افزایش وزن پایان دوره جوجه گوشتی است همچنین می‌توان به کاهش ۱۵ تا ۲۰ درصد هزینه‌های تولید در واحدهای مرغداری به‌ عنوان یکی دیگر از نتایج این طرح اشاره کرد.

این دانشجوی دکترای تخصصی ژنتیک در ارتباط با کاهش قیمت‌ها با اجرای این طرح تصریح کرد: طبق محاسبات انجام شده در سازمان جهاد کشاورزی به میزان حداقل ۱۰ درصد کاهش قیمت مرغ را داریم که به همان میزان افزایش تولید را نیز خواهیم داشت.

رویای صادرات مرغ با شرایط فعلی

وی با اشاره به میزان ارزآوری این طرح با انجام صادرات مرغ گفت: به صادرات مرغ رسیدن با در نظر گرفتن این شرایط یک کار رویایی است چراکه ما هزینه‌های تولید در داخل کشورمان بالاست و نمی‌توانیم رقابت چندانی با سایر کشورهای توسعه‌یافته در این صنعت داشته باشیم، تنها راه حل برای رسیدن به این امر این است که ابتدا زیرساخت‌های اقتصادی ما فراهم شود تا در آینده بتوانیم بحث صادرات را ادامه دهیم.

این دانشجوی دکترای تخصصی ژنتیک با اشاره به دلایل خود برای گرایش به این رشته افزود: به دلیل علاقه‌ای که از کودکی به طیور داشتم این رشته را انتخاب کرده‌ام.

وی در ارتباط با بهترین مکان برای استخدام خود در این رشته گفت: سازمان آموزش تحقیقات کشاورزی ایران بهترین مکان برای استخدام بنده است و طرح سربازی‌ام را آنجا گذرانده‌ام.

این مخترع ورامینی در ارتباط با پیشنهادات کشورهای خارجی در خصوص کار، اقامت و پژوهش عنوان کرد: با ارسال بخشی از طرح‌های تحقیقاتی خود به ۲ دانشگاه واگنینگن هلند و دانشگاه گوتنگن آلمان موفق شدیم نظر مساعد آن‌ها را به این طرح‌ها جلب کنیم.

تمایلی به محروم کردن مردم کشورم ندارم

وی عنوان کرد: دوست نداریم این طرح را به خارج از کشور ارائه بدهیم و مایل نیستیم افرادی که کنارمان بوده‌اند و از همه مهمتر مردم کشورمان را از نتایج این تحقیقات محروم کنیم چراکه به نتیجه رسیدن این تحقیقات برای کشور و مردم هزینه داشته است.

کریمی ادامه داد: متاسفانه یکی از تجربیاتی که بنده طی چند سال گذشته به آن رسیده‌ام این است که برای رسیدن به هدف باید ۱۰‌ها برابر انرژی، وقت و سرمایه گذاشت و بنده هم با این شرایط خود را وفق داده‌ام، همت و تلاش خود را چند برابر می‌کنم تا به هدف نهایی خودم که وارد کردن علم دانشگاهی به صنعت است رسیده تا مردم عام هم از برکات کارهای علمی بهره‌مند شوند.

وی افزود: در محلی که زندگی می‌کنم زیاد مایل نیستم کسی بداند که چه کارهایی انجام داده‌ام، ملاک این نیست که مردم بگویند بنده روی اپی‌ژنتیک کار کرده‌ام و فقط این مهم است که مردم نتایج کار را به عینه مشاهده کنند و بهره ببرند.

این مخترع ورامینی با اشاره به وقتی که نزد مسئولان رفت و با بی‌توجهی آن‌ها مواجه شد، گفت: ای کاش همه به فکر تولید ثروت از علم و دانش بودند چراکه امروزه ملاک پیشرفت هر کشوری در دنیا توسعه محصولات دانش‌بنیان است در آن کشورها همه مسئولان مرتبط با هر بخش به دنبال وارد کردن فناوری و دانش به حوزه تولید هستند و امیدوارم روزی برسد که در ایران هم به این نقطه برسیم.

تلاش و سرزنش اطرافیان نخستین عامل موفقیتم بود

این مخترع جوان در ارتباط با چگونگی دستیابی به این موقعیت‌ها اظهار کرد: این وضعیتی که دارم حداقل پتانسیلی است که یک جوان می‌تواند داشته باشد و به آن برسد با تلاش بسیار زیاد به این موقعیت رسیده‌ام شاید دوست و آشناهایی را دیده‌ام که بعضاً وضع مالی بهتری از بنده پیدا کرده‌اند ولی تاسف نمی‌خورم چون به درجات علمی رسیده‌ام و وجدان کاری راحتی دارم، تلاش نخستین عامل موفقیتم بوده است هرچند تا به امروز شاید به جایگاه رفاهی بالایی نرسیده‌ام اما خیالم راحت است که از صفر به نمره امروز خود رسیده‌ام و پیش خانواده‌ام به نوعی رو سفید هستم.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر رشته کشاورزی واقعاً مورد ظلم واقع شده است؛ رشته کشاورزی برای نجات اقتصاد کشورمان پتانسیل بسیار بالایی دارد و می‌توانیم از همین مورد برای پیشبرد صنعت کشاورزی در کشور استفاده کنیم.

مردم ثمره علم را با تجاری‌سازی دانش می‌بینند

کریمی تاکید کرد: اگر بخواهیم در زمینه کشاورزی و طیور پیشرفت داشته باشیم باید مشوق مالی برای افراد متخصص وجود داشته باشد چراکه دانشگاه‌ها باید افراد علاقه‌مند به گرایش‌های کشاورزی را شناسایی کنند و افراد متخصص وارد این حیطه شوند.

وی افزود: ورامین قطب کشاورزی ایران است و اگر به صورت مدرنیته پیش برویم تولیدات وسیع را می‌توان در سطح شهرستان داشته باشیم و انشاءالله اگر دانش تجاری‌سازی شود مردم ثمره این علم را خواهند دید.

اشتراک گذاری
نظرات کاربران
هفته نامه الکترونیکی
هفته‌نامه الکترونیکی سراج۲۴ - شماره ۲۴۵
اخرین اخبار
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••