۱۴۰۴/۱۰/۱۶ - ۰۸:۵۷

ماجرای هشدار راهبردی رهبر انقلاب درباره اغتشاشات

امروز پانزدهم دی‌ماه است؛ چند ماه پس از هشدار صریح رهبر انقلاب، اکنون می‌توان با وضوح دید که آن تحلیل توصیف دقیق سناریویی بود که دشمن منتظر فراهم شدن فرصتی مناسب بود.

ماجرای هشدار راهبردی رهبر انقلاب درباره اغتشاشات

به گزارش سراج24؛ در شهریورماه، تنها چندی پس از تحمیل شکست به رژیم صهیونیستی، رهبر معظم انقلاب اسلامی با نگاهی راهبردی و آینده‌نگر، پرده از جمع‌بندی نهایی دشمن برداشتند؛ جمع‌بندی‌ای که حاصل چهار دهه آزمون و خطا علیه جمهوری اسلامی بود. ایشان تصریح کردند که دشمنان به این نتیجه رسیده‌اند که «ایران را با جنگ، با حمله‌ی نظامی نمی‌توان به زانو درآورد» و ابزارهای خشن و مستقیم، نه‌تنها جمهوری اسلامی را عقب نرانده، بلکه آن را «روزبه‌روز قوی‌تر» کرده است. از همین رو، مسیر جدید تعریف شده: «دیدند راهش این است که در داخل اختلاف ایجاد کنند، در داخل نفاق ایجاد کنند؛ البتّه عواملی هم در داخل دارند؛ عوامل صهیونیسم، عوامل آمریکا، هستند گوشه و کنار در کشور؛ به وسیله‌ی اینها و یا به وسیله‌ی کسانی که غفلت دارند از آنچه میگویند و از آنچه مینویسند، بین مردم اختلاف ایجاد کنند و چندصدایی در کشور به وجود بیاورند.» ۱۴۰۴/۰۶/۰۲

امروز پانزدهم دی‌ماه است؛ چند ماه پس از آن هشدار صریح. اکنون می‌توان با وضوح دید که آن تحلیل توصیف دقیق سناریویی بود که دشمن منتظر فراهم شدن فرصتی مناسب بود. تحرکات اخیر، دقیقاً بر همان خطی حرکت کرد که رهبر انقلاب ترسیم کرده بودند. تبدیل یک مطالبه اقتصادی به پروژه‌ای امنیتی و سپس تلاش برای مصادره آن به نفع براندازی.

چند روز پس از آن‌که برخی جریان‌ها به‌طور هدفمند تلاش کردند فضای اعتراضات مردمی را از مسیر طبیعی خود خارج کرده و به سمت اغتشاش سوق دهند، رهبر معظم انقلاب بار دیگر، خط تمایز میان «مطالبه بحق» و «پروژه نفوذ» را دوباره روشن کردند. ایشان با اشاره مستقیم به همین اتفاقات فرمودند: «بنابراین اعتراض بازاری‌ها به این مطلب بود؛ و این مطلب، مطلب درستی است. آنچه مهم است، این است که یک عدّه آدم تحریک‌شده‌ی مزدور دشمن پشت سر بازاری‌ها بِایستند و شعار ضدّ اسلام و ضدّ ایران و ضدّ جمهوری اسلامی بدهند؛ این مهم است.» این بیان توصیف دقیق همان صحنه‌ای بود که در روزهای اخیر، تلاش دارد در دل اعتراضات صنفی بازتولید شود.

اعتراضات محدود برخی کسبه و بازاریان، با محوریت مسائل اقتصادی و معیشتی، در چند نقطه از تهران آغاز شد؛ اعتراضی که در ذات خود، نه سیاسی بود و نه ساختارشکن. اما از همان ساعات اولیه، ردپای جریانی دیده شد که می‌کوشید این مطالبه صنفی را از مسیر طبیعی‌اش خارج کند. تلاش برای کشاندن اعتراضات به خیابان، تحریک به درگیری و القای الگوی اغتشاش، نخستین حلقه از همان زنجیره‌ای بود که پیش‌تر درباره‌اش هشدار داده شده بود.

نمونه روشن آن، ویدئویی بود که در روز نخست در فضای مجازی دست‌به‌دست شد؛ زنی که در بازار، مردم را به حضور خیابانی و رفتارهای آشوب‌گرایانه فرا می‌خواند، اما با واکنش صریح خود بازاریان مواجه شد. پاسخ کسبه، خود یک سند بود: «خرابکار نیستیم، خیابان هم نمی‌رویم؛ معترضیم.»

در روزهای بعد، ابعاد پنهان‌تری از ماجرا آشکار شد. بازداشت تعدادی از عناصر وابسته به جریان‌های صهیونیستی و آمریکایی در نقاط مختلف کشور، نشان داد که هدف صرفاً موج‌سواری رسانه‌ای نبوده است. برخی از این افراد، مسلح بودند و با همراه داشتن سلاح، در پی آن بودند که سطح تنش را بالا ببرند و اعتراضات مسالمت‌آمیز را به ناآرامی فراگیر تبدیل کنند.

در این میان، نقش رسانه‌های معاند نیز کاملاً قابل پیش‌بینی بود. نمادسازی، کشته‌سازی و تلاش برای بازتعریف صحنه، الگوی ثابت این رسانه‌هاست؛ الگویی که همواره می‌کوشد واقعیت میدانی را به تصویری مطلوب برای اتاق‌های فکر بیرون از مرزها بدل کند.

به عنوان مثال برخی کانال‌ها در فضای مجازی مدعی شدند در جریان حمله به فرمانداری فسا، پسری ۱۸ساله به نام «مهدی سماواتی» به ضرب گلوله جنگی کشته شد. بااین‌حال خانواده مهدی سماواتی، نوجوان ۱۴ساله اهل دهدشت (کهگیلویه و بویراحمد) نیز ساعاتی پیش اعلام کردند فرزندشان در سلامت کامل است. آن‌ها تأکید کردند فرزندشان هیچ ارتباطی با فسا ندارد و تاکنون به این شهر سفر نکرده است. در ادامه مهدی سماواتی خودش با انتشار فیلمی از زنده‌بودن خودش خبر داد.

اما نقطه اوج ماجرا، جایی بود که دخالت خارجی دیگر از لایه پنهان خارج شد و به سطح اعلان رسمی رسید. صفحه فارسی موساد، بی‌پرده مردم را به حضور در خیابان‌ها دعوت کرد و نوشت: «وقت‌ش رسیده… ما همراه شما هستیم؛ نه فقط از دور، بلکه در میدان.»

نفتالی بنت، نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی، با پیام «شما تنها نیستید»، همان خط را ادامه داد.

سرانجام، دونالد ترامپ آشکارا در شبکه تروث سوشال، اعلام کرد که اگر با اغتشاشگران برخورد شود، آمریکا «کاملاً برای اقدام آماده است».

سید محمد حسینی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگویی میگوید: «این توالی، تصادفی نیست. از هشدار شهریورماه تا وقایع دی‌ماه، یک خط مستقیم وجود دارد؛ خطی که نشان می‌دهد دشمن، پس از ناکامی در جنگ سخت، به جنگ ادراکی، امنیتی و اجتماعی روی آورده است. آنچه امروز رخ می‌دهد، مصداق عینی همان تحلیلی است که رهبر انقلاب ارائه کردند؛ پروژه اختلاف‌افکنی داخلی با اتکای مستقیم به عوامل و اتاق‌های فرمان خارجی.»

کارشناسان امنیتی میگویند در چنین صحنه‌ای، تمایز میان «مطالبه اقتصادی مردم» و «پروژه آشوب» اهمیتی دوچندان می‌یابد. بازاریانی که صریحاً مرز خود را با اغتشاش اعلام کردند، در عمل نشان دادند که جامعه ایرانی، برخلاف محاسبات دشمن، هنوز قدرت تشخیص دارد. و همین نقطه است که پروژه را برای طراحانش پرهزینه و ناکام می‌کند.در همین زمینه مصطفی خوش چشم کارشناس مسائل بین‌الملل با تفکیک میان اعتراض، اغتشاش و اقدامات خشونت‌آمیز معتقد است: اعتراض مسالمت‌آمیز با سنگ‌پرانی، شلیک، حمله مسلحانه و درگیری سازمان‌یافته تفاوت ماهوی دارد و این سطوح نباید با یکدیگر خلط شوند. هرکدام از این رفتارها تعریف، پیامد و پاسخ متفاوتی دارد.

منبع: فارس
اشتراک گذاری
نظرات کاربران
capcha
هفته نامه الکترونیکی
هفته‌نامه الکترونیکی سراج۲۴ - شماره  ۳۰۰
آخرین مطالب
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
اوقات شرعی تهران
اذان صبح ۰۵:۴۵:۲۴
اذان ظهر ۱۲:۱۰:۳۲
اذان مغرب ۱۷:۲۶:۴۳
طلوع آفتاب ۰۷:۱۴:۳۸
غروب آفتاب ۱۷:۰۶:۳۹
نیمه شب ۲۳:۲۶:۰۱
قیمت سکه و ارز