
به گزارش سراج24؛ با گذشت دو هفته از پایان درگیری ۱۲ روزه میان رژیم صهیونیستی و ایران، تازهترین دادههای رسمی منتشر شده توسط اداره مرکزی آمار اسرائیل نشان میدهد که پیامدهای اقتصادی این تقابل نظامی، به شکل مستقیم گریبان کسبوکارهای اسرائیلی را گرفته است.
طبق گزارشی که اخیراً از سوی این نهاد آماری منتشر شده، خسارت ناشی از جنگ با ایران در ده روز اول بیش از ۱۸ میلیارد شِکِل برآورد شده و همچنین نزدیک به ۳۶ درصد از شرکتهای اسرائیلی در ماه ژوئن با افت درآمدی بیش از ۵۰ درصد مواجه شدهاند. کاهش شدیدی که بسیاری از تحلیلگران آن را یکی از سنگینترین ضربههای اقتصادی ناشی از تنشهای منطقهای طی سالهای اخیر ارزیابی کردهاند.
در این بررسی از شرکتها خواسته شده بود تا میزان کاهش درآمد خود را در ماه ژوئن، نسبت به شرایط عادی و در نتیجه جنگ اخیر با ایران اعلام کنند. دادههای بهدستآمده از این پرسش، تصویری نگرانکننده ترسیم کرده است؛ بهطوریکه در ۲۲ درصد از کسبوکارها، سطح کاهش درآمد به بیش از ۷۶ درصد رسیده است. تنها ۱۷ درصد از پاسخدهندگان اعلام کردند که تحولات نظامی اخیر هیچ تاثیری بر وضعیت مالی آنها نداشته است.
بیشترین آسیب اما در صنایع خدماتی و مصرفی مانند غذا و نوشیدنی مشاهده میشود؛ جایی که حدود ۶۵ درصد از فعالان این بخش گفتهاند درآمدشان بهشدت سقوط کرده و تنها ۷ درصد اظهار داشتهاند که در جریان جنگ اخیر، از نظر مالی در امان ماندهاند.پیشبینی میشود تعداد شرکتهایی که در سال جاری فعالیت خود را متوقف خواهند کرد، به ۸۰ هزار برسد؛ که بیشتر آنها جزو شرکتهای کوچک و متوسط هستند.
این آمار هشداردهنده نیست؛ بلکه نشانی روشن از ضعف ساختار اقتصادی اسرائیل در مقابل تنشهای نظامی متعدد است. نه فقط جنگ ۱۲ روزه با ایران، بلکه جنگ طولانی و مکرر در غزه نیز ضربات سنگینی به اقتصاد رژیم زد.
طبق دادههای بانک اسرائیل و اداره مرکزی آمار اسرائیل، جنگ غزه در سهماهه چهارم ۲۰۲۳ منجر به کاهش حدود ۲۰ درصدی تولید ناخالص داخلی (GDP) شد؛ با افت ۲۷ درصدی مصرف خصوصی، ۱۸ درصدی صادرات و ۴۲ درصدی واردات .علاوه بر آن، بیش از ۴۶ هزار کسبوکار کوچک و متوسط در اسرائیل تعطیل شدند و این روند تا پایان ۲۰۲۴ به حدود ۶۰ هزار مورد رسید .
صنایع کلیدی مانند گردشگری، کشاورزی و ساختوساز در اسرائیل آسیب جدی دیدهاند؛ گردشگری تا بیش از ۷۰٪ سقوط کرد، ۵۰٪ پروژههای ساختوساز متوقف شدند و کشاورزان در مناطق شمال و غزه باتوجهبه فقدان نیروی کار و جنگ، تولیدشان تا حد قابل توجهی کاهش یافته است.
کارشناسان اقتصادی هشدار میدهند که تداوم این وضعیت، میتواند منجر به موجی از ورشکستگیهای کوچک و بیکاریهای گسترده شود و روند سرمایهگذاری در بخشهای داخلی را با چالش مواجه کند.