
به گزارش سراج24؛ با شروع جنگ با ایران، اسرائیل تدابیر سختگیرانهای علیه خبرنگاران اتخاذ و بهسرعت دستورالعملهایی صادر کرد که از یکسو، آزادی رسانهها را محدود میکرد و از سوی دیگر، دست ائتلاف راستگرایافراطی حاکم را برای بهدست گرفتن قبضه امور بازمیگذاشت.
آزادی رسانهها در اسرائیل تحت حاکمیت نتانیاهو
گزارش ماهمه ۲۰۲۵ گزارشگران بدون مرز فاش میکند، اسرائیل در شاخص آزادی مطبوعات ۲۰۲۴ سقوط کرده و به پایینترین رده از سال ۲۰۱۶ رسیده است.براساس این شاخص، اسرائیل در سال ۲۰۲۴ رتبه ۱۱۲ را در میان ۱۸۰ کشور دنیا احراز کرد که ۱۱ پله پایینتر از رتبه رژیم در سال قبل و پایینترین رده از زمان شروع انتشار این شاخص در سال ۲۰۰۲ است.درحالیکه اسرائیل پیشاز رویکارآمدن کابینه راستگرای نتانیاهو در سال ۲۰۲۲ در رتبه ۸۶ قرار داشت، وضعیت آزادی مطبوعات در اسرائیل، از رتبه «مشکلدار» به رتبه «بد» در سال ۲۰۲۴ تغییر پیدا کرد.سازمان گزارشگران بدونمرز، آزادی مطبوعات در کشورهای دنیا را به پنج دسته تقسیم میکند: خوب، رضایتبخش، مشکلدار، بد، بسیار بد.این شاخص که قبلاز جنگ ایران منتشر شده، تأکید میکند، کابینه نتانیاهو سیاستهای سختگیرانهتری در مقایسه با کابینههای قبلی رژیم اتخاذ کرده که هاآرتص آنها را در موارد ذیل خلاصه میکند:
افزایش محدودیت آزادی مطبوعات، تکثرگرایی رسانهای و آزادیعمل خبرنگاران
تشدید فشارها بر خبرنگاران از زمان آغاز جنگ غزه
کشتهشدن بیش از ۲۰۰ خبرنگار در ۱۸ ماه گذشته توسط اسرائیل در غزه(تا زمان انتشار گزارش)
افزایش سرکوب رسانهای و انتشار اخبار دروغین
تصویب طرح «شلومو کری»، وزیر ارتباطات اسرائیل برای خصوصیسازی یا تعطیلی شبکه «کان» و تشکیل کمیتههای نظارتی بر آن
سیاسیشدن انتصابات نهادهای اجرایی و نظارتی رسانهها
اجازه ورود صرفا خبرنگاران نظامی و خبرنگاران وابسته به ارتش به نوارغزه
افزایش تهدیدها و خطرات خبرنگاران عرب
تشدید صدور مجوز برای خبرنگاران خارجی
بازداشت خودسرانه دهها خبرنگار فلسطینی
محدودیت پخش برای شبکههای خارجی
قبلاز جنگ غزه نگرانیهای اصلی امنیتی خبرنگاران بر جرایم سازمانیافته و خشونت پلیس اسرائیل طی تظاهرات متمرکز بود، اما بعداز جنگ، نهتنها سرکوب و حمله به خبرنگارانی که تظاهرات ضدحکومتی را پوشش میدادند، تشدید شد، بلکه کمپینهای بدنامسازی خبرنگاران و رسانهها نیز با هدف تضعیف اعتماد عمومی به آنها راهاندازی شد.
بهگفته مجله (+۹۷۲) سانسور رسانهها در اسرائیل در سال ۲۰۲۴ به بالاترین سطح خود رسید. در این سال کمیته نظامی نظارت بر رسانهها مانع انتشار کامل ۱.۶۳۵ مقاله و سانسور و تعدیل ۶.۲۶۵ مقاله شد. میانگین دخالت کمیته بر رسانهها به روزانه ۲۱ گزارش رسید که دو برابر کنترل رسانهای طی جنگ ۲۰۱۴ غزه(روزانه ۱۰ گزارش) و بیشتر از سه برابر و کنترل رسانهای در زمان غیرجنگ(روزانه ۶.۲ گزارش) بود.بهگفته خبرنگاران بدونمرز مهمترین دلیل کنترلگریها تلاش برعدم افشای جنگ نابودی و نسلکشی اسرائیل در نوارغزه است که همچنان ادامه دارد، روندی که علاوهبر نوارغزه در جنگهای اسرائیل با لبنان، سوریه، یمن و ایران پیاده شد، البته در خصوص جنگ ایران باید گفت، دلیل سانسورها جلوگیری از افشای حجم خسارتهای وارده به رژیم است که همچنان نیز اعمال میشود.مجله (+۹۷۲) میافزاید، سالگذشته رسانههای اسرائیلی ۲۰.۷۷۰ خبر را برای بررسی به کمیته نظامی نظارت ارسال کردند که دو برابر اخبار سالقبل و چهار برابر اخبار سال ۲۰۲۲ است.این نشریه فاش میکند، حداقل ۳۸ درصد اخبار ارجاعدادهشده با افزایش ۷ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ دستکاری و ۲۰ درصد با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به سال قبل بهطور کامل رد شدند.
تشدید تدابیر طی جنگ با ایران
در طول جنگ با ایران، شلومو کاری و ایتامار بنگویر بیانیهای جنجالی صادر کردند که در آن، خبرنگاران خارجی را ملزم به اخذ مجوز پخش از کمیته نظارت نظامی میکردند.
بهگفته «معاریو» این مجوز بهمعنای آزادی فعالیت خبرنگاران خارجی نبود، بلکه آنها باید برای هریک از موارد خبری و پخش خود مجوز جداگانه دریافت میکردند، علاوهبراینکه اجازه تهیه خبر و گزارش از برخی مناطق نداشتند و هرگونه فعالیت رسانهای در این مناطق جرم محسوب میشود.
بنگویر همچنین، طرحی با هدف تشدید نظارت بر رسانههای خارجی ارائه داده که عملا بهمعنای افزایش کنترلگری وزارت امنیت داخلی بر فعالیت رسانهها و خبرنگاران خارجی است.
بنگویر خواستار اصلاح قانون موسوم به «قانون جزیره» نیز شده که به وزارت ارتباطات اجازه میدهد، ترافیک اینترنت و ماهوارهها را کنترل کند.
پیشتر، کمیته امنیت قومی اسرائیل اعلام کرده بود، از این قانون بهعنوان مبنایی برای تدوین قانونی استفاده خواهند کرد که به پلیس و وزارت ارتباطات اجازه میدهد، بهصلاحدید مانع فعالیت رسانههای خارجی و اسرائیلی شود.
افزونبرآن، هاآرتص فاش کرد، پلیس اسرائیل دستورالعملهای جدیدی به افسران خود صادر کرده که به آنها اجازه میدهد، خبرنگارانی که حملات موشکی بهویژه در مناطق «راهبردی یا امنیتی» را پوشش میدهند، بازداشت و حتی زندان کنند.
اقداماتی که بهگفته هاآرتص تنها قبضه نتانیاهو و دارودستهاش را بر رسانهها تحکیم خواهد کرد تا هر اقدامی را در پوشش «امنیت قومی» مهار و سرکوب کند.