
به گزارش سراج24؛ فاطمه رفعتی، اداره مشاوره و مددکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی پلیس پایتخت در خصوص نقش فضای مجازی در زندگی افراد و شروع خیانت گفت: خانواده به عنوان کوچکترین نهاد اجتماعی آسیب پذیرترین گروه در برابر آسیبهای اجتماعی است. به طوری که اکثر مشکلات و آسیبها ابتدا از خانوادهها بروز پیدا میکند و در صورت عدم پیشگیری و برخورد ناصحیح با آنها به درون جامعه رسوخ کرده و در این شرایط دیگر نمیتوان به راحتی مشکلات و آسیبها را کنترل کرد.
جامعه شناسان براین باورند که ارتباطات مبتنی بر شبکههای اجتماعی بیشترین تاثیر خود را در روابط خانگی برجا میگذارند. دلیل تاثیرات مذکور این است که اعضای یک خانواده ترجیح میدهند، اتفاقات مهمی را که در طول روز برای آنها صورت میگیرد روی شبکههای رسانهای و فضاهای اجتماعی به اشتراک بگذارند و اتفاقات شخصی زندگی خود را عمومی کنند. در واقع شبکههای اجتماعی، شبکهای متشکل از افراد، گروه و ارتباطات بین آنهاست.
خیانت یکی از معضلات مهم در زندگی زناشویی است که امروزه در خانوادههای آشفته و خانوادههایی که زن و شوهر احساس میکنند باید از هم جدا شوند و به وفور دیده میشود. آمارها و تحقیقات نشان میدهد که موضوع خیانت مختص به طبقه خاصی از افراد جامعه نیست، بلکه همه افراد متاهل در معرض آن قرار دارند.
خیانت در ازدواج به معنای بی وفایی و عدم تعهد به رابطه متعهدانه زوجین و برقراری هر گونه ارتباط عاطفی و جنسی با جنس مخالف خارج از تعهد مزبور میباشد. خیانت در ازدواج عامل عمده عدم رضایت زناشویی و زمینه اصلی تعارضات و اختلافات زناشویی و یکی از مهمترین مشکلات در زناشویی و مهمترین دلیل طلاق و جدایی زوجین تلقی میشود.
انواع خیانت:
خیانت عاطفی: تنها دلبستگی است که میان فرد با نفر سومی ایجاد میشود و او معتقد است که تا زمانی که دیگر نمیداند به کسی صدمه وارد نخواهد کرد.
خیانت جسمی (جنسی): در این نوع خیانت تنها در جهت ارتباط جسمی میباشد و هیچ عاطفهای را فرد سومی نخواهد داشت.
خیانت رفتاری: منظور از خیانت رفتاری این است که یکی از همسران به صورت رفتاری و با ارتباط برقرار کردن با شخصی خارج از سیستم خانواده به همسرش خیانت کند.
خیانت ذهنی: افرادی که در فکر و تخیلاتشان مدام به شخصی دیگر میاندیشند از آنجا که این شخص، زاده ذهنشان است آن فرد شخصی دائم شریک زندگی اش را با فرد ایده آل ساخته ذهنش مقایسه میکند و، چون در حال قیاس است، در ارتباط با همسرش به مشکل برمی خوردو رابطه سرد میشود.
خیانت کلامی: در این نوع خیانت، زن یا مرد به صورت تلفنی یا اینترنتی با یکدیگر صحبت میکنند. متاسفانه این نوع ارتباطهای ناسالم با گسترش استفاده غلط از اینترنت، شبکههای اجتماعی، تلفنهای هوشمند و ... افزایش یافته است.
تاثیر فضای مجازی و شبکههای اجتماعی برارتباط همسران
۱. ایجاد پیوندهای مجازی و قطع پیوندهای حقیقی: در صورت وجود ضعف در پیوندهای حقیقی بین زوجین و وجود مسائل حل نشده بین آنها، پیوندهای مجازی میتواند جایگزین پیوندهای حقیقی شده و در نهایت به ناپایداری و قطع احتمالی رابطه بین زوجین منجر شود.
۲. بی توجهی به نیازهای عاطفی و روانی زوجین: حضور افراطی هر یک از زوجین در فضای مجازی به ویژه در حضور دیگری، با کاستن از فرصت توجه به نیازهای عاطفی و روانی زوجین همراه است و به افزایش نارضایتی و تنشها در خانواده دامن میزند.
۳. کاستن از فرصت گفتوگو و اعتماد آفرینی: استفاده مدیریت نشده از شبکههای اجتماعی مجازی با کاستن از فرصت گفتوگو بین زوجین، از ثبت خاطرات مشترک و تعامل عاطفی و احساسی مشترک بین زوجین میکاهد و این مسئله به تنهایی و انزوا و افسردگی زوجین میانجامد.
۴. شکل گیری روابط نامشروع به صورت خزنده: ورود به روابط متقابل عاطفی باافراد غریبه و تداوم و تعمیق تدریجی صمیمیت ها، موجبات شکل گیری روابط نامشروع و گناه آلود بین افراد نامحرم را رقم میزند و تهدیدی جدی در برابر بنیاد خانواده است. در حالی که بسیاری از مواقع خود افراد متوجه شکل گیری چنین خیانتی نمیشوند.
۵. رواج بی وفایی: عادی سازی ارتباطات غیراخلاقی در فضای مجازی به رواج بی وفایی و گسست در روابط همسران و شانه خالی کردن از مسئولیت در مقابل همسر منجر میشود.
عوامل موثر برخیانت زوجین در فضای مجازی
۱. تغییر ارزشها
۲. روابط عاطفی سرد
۳. ناآگاهی
۴. دسترسی آسان و همگانی