
به گزارش سراج24؛ امیر قدیمآبادی در گفتگویی در خصوص رعایت اصول اخلاقی در بهرهگیری از هوش مصنوعی اظهار کرد: در ابتدا باید یادآوری کنیم که هوش مصنوعی توسط انسان طراحی و ساخته میشود و توانایی یادگیری از انسان را دارد، به همین دلیل، مقوله اخلاق در هوش مصنوعی باید پیش از استفاده کاربران مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: تصمیمگیری این فناوری بر اساس دادههایی است که دریافت میکند؛ در نتیجه اگر این دادهها ناقص، مغرضانه یا نادرست باشند، خروجی آن نیز میتواند نادرست یا حتی خطرناک باشد.
کارشناس فضای مجازی ادامه داد: از سوی دیگر، سیستمها و پلتفرمهای مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند تأثیر مستقیمی بر زندگی انسانها داشته باشند، چراکه کاربران برای رفع نیازهای خود با سرعت و سهولت بیشتر به آنها مراجعه میکنند.
قدیمآبادی اذعان کرد: بنابراین، اخلاق در هوش مصنوعی دارای دو بُعد اصلی است، نخست، دادههایی که توسط توسعهدهندگان در مرحله طراحی و آموزش به آن داده میشود؛ و دوم، اطلاعاتی که کاربران در حین استفاده در اختیار آن قرار میدهند، بنابراین توجه به هر دو بُعد، برای ایجاد یک سیستم مسئولانه و قابل اعتماد ضروری است.
وی در خصوص استفاده درست از هوش مصنوعی که فقط بخش منفی آن دیده نشود، عنوان کرد: اگر به گذشته برگردیم و یک مرور کوتاه انجام دهیم، متوجه میشویم که هوش مصنوعی سالها پیش با ظهور سیستمهای رایانهای شکل گرفت اما در ابتدا محدود به حل مسائل ریاضی ساده بود، مشابه همان ماشینحسابهای ابتدایی که در ویندوز وجود داشت.
کارشناس دیجیتال مارکتینگ و امنیت فضای مجازی بیان کرد: در حدود سه سال است که هوش مصنوعی به یکی از داغترین و بحثبرانگیزترین فناوریهای روز دنیا تبدیل شده که این فناوری را میتوانیم همچون اختراعاتی مانند برق یا چاقو در نظر بگیریم، ابزاری که بسته به نوع نگاه و استفاده کاربری افراد، میتواند در خدمت به بشریت باشد یا برعکس، موجب آسیب به افراد شود.
این کارشناس فناوری مطرح کرد: برای اینکه مردم فقط بخش منفی هوش مصنوعی را نبینند، باید بدانند که هوش مصنوعی چه مزایایی دارد و کجاها به کارشان میآید، مثلاً در پزشکی، سلامت، آموزش، هنر میتوانند استفاده کنند.
راه صحیح تشخیص پلتفرمهای مجازی
قدیمآبادی تصریح کرد: اما همان طور که قبلتر اشاره شد در ابتدا باید در طراحی هوش مصنوعی نهایت انصاف و عدالت رعایت شود و محدودیتهایی اخلاقی اعمال شده باشد و همینطور دادههای کاربران نباید بدون اجازه، جمعآوری یا استفاده شوند و از اطلاعات شخصی محافظت شود.
وی خاطرنشان کرد: در نهایت استفاده صحیح از هوش مصنوعی مستلزم شناخت آگاهانه و پایبندی به اصول اخلاقی و بهرهبرداری هدفمند از آن در راستای سرعتدهی جهت دستیابی به اهداف مثبت و سازنده فردی یا جمعی است.
این کارشناس گفت: در دنیای امروز، شناسایی منابع و پلتفرمهای معتبر اهمیت حیاتی دارد تا بتوان از صحت محتوای منتشرشده اطمینان حاصل کنیم که قطعا در ابتدا باید منابع و پلتفرمهای معتبر را بشناسیم یا در این مسیر از هوش مصنوعی کمک بگیریم، بهویژه با بهرهگیری از ابزارهایی مثل سامانههای تشخیص محتوای تصویری جعلی و پلتفرمهای راستیآزمایی خبرها و تصاویر میتوان این مسئله را بررسی کرد اما شاخصههایی هم از جمله سابقه و شهرت از آن مطلب که بتوانیم آگاهانه تصمیم بگیریم وجود دارد.
قدیمآبادی اضافه کرد: به طور کلی همه روزه محتوای گمراهکننده و جعلی به دلیل جذب توجه کاربران برای رسیدن به بازدیدهای چند صد هزارتایی یا میلیونی در حال گسترش است که همین امر، نگرانیها را در فضای مجازی افزایش میدهد که هوش مصنوعی نقش مهمی در مقابله با این چالش ایفا میکند.
کارشناس فضای مجازی استان در پایان تاکید کرد: از سوی دیگر، هوش مصنوعی میتواند در آموزش سواد رسانهای به کاربران نقش فعالی داشته باشد، به طوری که به افراد بیاموزد چطور منابع معتبر را تشخیص دهند، یا چگونه نشانههای جعل دیجیتالی را شناسایی کنند؛ هر چند که استفاده از هر نوع فناوری نیاز به دانش کافی دارد، اما بدون شک هوش مصنوعی میتواند یک ابزار مؤثری برای محافظت از حقیقت در عصر اطلاعات تبدیل شود.