
به گزارش سراج24؛ به نقل از ایرنا، کلاهبرداران همیشه در حال به روزرسانی روشهای خود هستند و هیچ گاه از فن آوری روز عقب نمانده اند و همین نکته موجب شده تا آنها همواره یک قدم جلوتر از قربانیان خود در فضای مجازی و جرایم سایبری باشند.
به رغم هشدارهای پلیس فتا که وظیفه دارد با کلاهبرداری در فضای مجازی برخورد کند کلاهبرداران با روش های مختلف، طعمه های خود را در دام می اندازند در حالی که طبق هشدار و توصیه پلیس فتا، کلیک نکردن بر روی پیامک های جعلی و لینک های ارسالی تنها راه جلوگیری از این جرایم و مقابله با کلاهبرداران فضای سایبری است.
مبارزه با جرائم سایبری مانند کلاهبرداری اینترنتی، هک، انتشار ویروس و بدافزار، حفاظت از دادههای شخصی و جلوگیری از سوءاستفاده از اطلاعات کاربران، برخورد با محتوای مجرمانه مانند انتشار تصاویر غیراخلاقی، اخبار جعلی و فعالیتهای تروریستی در فضای مجازی، آموزش و پیشگیری با ارائه راهنماییهای امنیتی به کاربران برای کاهش خطرات سایبری و همکاری با نهادهای داخلی و بینالمللی برای پیگیری جرائم فرامرزی از جمله وظایفی است که برای پلیس فتا تعریف شده است.
کلاهبرداری اینترنتی (فروشگاههای تقلبی، فیشینگ، درگاههای پرداخت جعلی، هک و نفوذ غیرقانونی به حسابهای کاربری، سایتها و سامانهها، توهین و افترا در شبکههای اجتماعی، جعل هویت و سوءاستفاده از اطلاعات شخصی و انتشار محتوای غیرقانونی (مثل مطالب ضداخلاقی یا تحریکآمیز) از جمله جرایم سایبری در ایران است و به گفته رئیس پلیس فتا، در آذربایجان شرقی نیز برداشت غیرمجاز اینترنتی در صدر دیگر جرایم این حوزه قرار دارد.
افزایش پنج درصدی وقوع جرایم سایبری در آذربایجان شرقی
رئیس پلیس فتای آذربایجان شرقی روز چهارشنبه با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز آذربایجان شرقی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه وقوع جرایم سایبری در استان پنج درصد بیشتر شده است، گفت: بیشترین افزایش در موضوع مالی(۷۰درصد)، کلاهبرداری و برداشت های غیرمجاز اینترنتی اتفاق افتاده است.
سرهنگ اکبر محمدجعفری ادامه داد: عمده ترین جرایم سایبری در استان شامل برداشت غیرمجاز اینترنتی است که با ارسال پیامک های جعلی به افراد مختلف صورت می گیرد.
وی، کلاهبرداری رایانه ای، هتک حیثیت و نشر اکاذیب را از دیگر مصادیق جرایم سایبری عنوان کرد که در فضای مجازی در استان اتفاق می افتد و با اینکه زیر ۱۰ درصد است اما این آمار شایسته استان نیست.
محمد جعفری ادامه داد: دسترسی غیرمجاز به سامانه های افراد و سرقت این اطلاعات نیز جزو جرایمی است که در فضای مجازی و سایبری استان صورت می گیرد و پلیس فتا در نخستین گام برای مقابله و مبارزه با این جرایم، در کنار آموزش و آگاه سازی مردم، برخورد با مجرمان این حوزه را نیز در اولویت قرار داده است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته بین ۶۰ تا ۷۰ برنامه آموزشی در این ارتباط تولید و از طریق صدا و سیما برای آگاه سازی مردم پخش شد، گفت: آگاهی مردم در این زمینه بسیار پایین است و به راحتی فریب کلاهبرداران را می خورند و متاسفانه پلیس فتا در این مسیر تنها مانده است.
وی ادامه داد: فرماندهی انتظامی استان پیگیر آگاهی سازی مردم از روش های مختلف در زمینه آشنایی با جرایم سایبری است و انتظار از خانواده این است که فرزندان خود را با خطرات فضای مجازی و جرایم این حوزه آگاه تر و آشناتر کنند.
پلیس فتا ۲۴ ساعته در خدمت شهروندان است
رئیس پلیس آذربایجان شرقی با بیان اینکه پلیس فتا و مرکز فوریت های سایبری استان به طور تلفنی، حضوری و چت آنلاین به صورت ۲۴ ساعته در خدمت مردم است، گفت: شماره تماس ۰۹۶۳۸۰ پلیس فتا آماده پاسخگویی به مشکلات مردم از طریق کارشناسان مستقر در مرکز جرایم سایبری است
محمدجعفری افزود: سال گذشته ۶۴ هزار و ۹۱۱ تماس با این مرکز گرفته شد و همکاران پلیس فتا روزانه به ۳۵۰ تماس تخصصی پاسخ داده و راهنمایی های لازم را در زمینه جرایم سایبری به ویژه کلاهبرداری ارایه کردند.
وی ادامه داد: در این مدت با پنج هزار و ۵۶۸ نفر به صورت آنلاین در مورد موضوع مطرح شده چت و راهنمایی لازم ارایه شده ضمن اینکه ۱۰ هزار و ۱۴ نفر نیز به صورت فیزیکی در مرکز حضور یافته و خدمات لازم را دریافت کردند.
وی با بیان اینکه تخلیه حساب از طریق کلیک بر روی پیامک های جعلی، رایج ترین روش در کلاهبرداری اینترنتی است، گفت: در این روش مرسوم، کلاهبرداران پس از تخلیه حساب، آن را به حساب مقصد که یا حساب خود کلاهبردار است یا حساب سرقت شده افراد دیگر، واریز می کنند و که پلیس فتا پس از دریافت اطلاعات و احراز هویت، بلافاصله حساب مقصد را مسدود می کند.
محمد جعفری ادامه داد: در بررسی های بعدی مشخص می شود که این حساب مقصد مجرم است یا قربانی؟ و در ادامه با دستور قضایی پول برداشته شده به حساب افراد مالباخته بازمی گردد.
وی بیان کرد: حجم تماس ها با پلیس فتا در استان در سالجاری بیشتر شده و در فروردین ماه، حدود ۶ هزار تماس در رابطه با کلاهبرداری صورت گرفته و ۹۹۹ نفر نیز در مرکز حضور یافته اند.
جلوگیری ۶۸۰ میلیارد ریالی از سرقت اینترنتی در آذربایجان شرقی در سال گذشته
رئیس پلیس فتای آذربایجان شرقی گفت: سال قبل کلاهبرداران اقدام به سرقت ۹۸۰ میلیارد ریالی از قربانیان کردند که با اقدام به موقع پلیس فتای استان، ۶۸۰ میلیارد ریال در حساب های مقصد مسدود شد.
محمدجعفری با بیان اینکه امسال کلاهبرداری اینترنتی در استان افزایش داشته، ادامه داد: در این مدت ۱۱۰ میلیارد ریال اقدام به کلاهبرداری شده که ۸۷ میلیارد ریال آن در حساب های مقصد مسدود شد.
وی افزود: به رغم اطلاع رسانی های پلیس، همچنان اطلاعات مردم در زمینه جرائم فضای سایبری کم است و شهروندان آموزش ها و توصیه های داده شده را زود فراموش می کنند، اطلاع رسانی و پذیرش اطلاعات مردم باید بیشتر شود تا از حجم این جرائم و همین طور پرونده های ورودی به مرکز پلیس فتا کاسته شود.
محمدجعفری گفت: روزانه ۳۰ ت ۴۰ پرونده کلاهبرداری در این مرکز تشکیل می شود که اگر مردم کمی دقت کنند و روی هر پیامکی کلیک نکنند تعداد این پرونده ها روز به روز کمتر خواهد شد.
کلیک بر روی پیامک های جعلی، تهدیدی دایمی برای حساب افراد است
رئیس پلیس فتای استان با بیان اینکه لینک های جعلی برای برداشت های غیرمجاز با عناوین ابلاغ قضایی، برگ ثنا، سبد معیشتی و ثبت آگهی به گوشی ها پیامک می شود گفت: یکبار کلیک کافی است تا این پیامک و بدافزار روی گوشی ها کپی شده و اطلاعات مالی و شخصی در اختیار کلاهبرداران قرار گیرد.
محمدجعفری افزود: حتی در موقع کلیک بر روی این پیامک ها، حساب افراد خالی باشد خطر تخلیه حساب این افراد باقی می ماند از این رو بهتر است که از کلیک بر روی این پیامک ها خودداری کنیم، نرم افزارها را از سایت های معتبر دانلود و نصب کنیم و هر نرم افزاری را در گوشی هایمان نصب و راه اندازی نکنیم.
وی همچنین توصیه کرد: از پرداخت بیعانه برای خریدهای اینترنتی از سایت های آگهی خودداری کنیم زیرا کلاهبرداران برای رسیدن به مقاصد غیرقانونی خود راهی های سوءاستفاده از بسترهای قانونی را بلدند.
قرار ندادن تجهیزات هوشمند فردی در اختیار دیگران، ندادن کارت و شماره بانگی به سایر افراد، جدا کردن کارت بانکی خریدهای روزانه از پس انداز، عدم نگهداری تصاویر خصوصی در گوشی ها، خرید از فروشگاه های معتبر و خودداری از فعالیت در زمینه رمز ارز در صورتی که اطلاعات کافی در این زمینه نداریم از دیگر توصیه های رئیس پلیس فتای استان به مردم است.