به گزارش سراج24؛ در تحولات اخیر سوریه ، اطلاعات نادرست به طور قابل توجهی بر درک عمومی تأثیر گذاشته است. ادعاهای نادرستی مانند «اسد از سوریه فرار کرده است»، «شهر حماه سقوط کرده است» و «در دمشق کودتا شده است» به سرعت در شبکههای اجتماعی پخش شده و باعث سردرگمی و اطلاعات نادرست شده است.
کمپین های اطلاعات نادرست اغلب برای سوء استفاده از واکنش های احساسی و همسویی با باورهای از قبل موجود طراحی می شوند و احتمال به اشتراک گذاری و باور آنها را بیشتر می کنند. پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، با انتشار سریع و قابلیتهای اشتراکگذاری همتا به همتا، به ویژه در برابر انتشار اطلاعات نادرست آسیبپذیر هستند. برخلاف رسانههای سنتی، که معمولاً دارای محافظهایی برای تأیید اطلاعات هستند، رسانههای اجتماعی امکان انتشار سریع محتوای تأیید نشده را فراهم میکنند.
انتشار اطلاعات نادرست می تواند پیامدهای گسترده ای داشته باشد. می تواند بر افکار عمومی تأثیر بگذارد، فرآیندهای عمومی را مختل کند و حتی ناآرامی های اجتماعی را برانگیزد. در زمینه سوریه، گزارش های نادرست درباره سقوط شهرها یا فرار رئیس جمهور بشار اسد می تواند منجر به ترس، درک نادرست و اقدامات نادرست هم از سوی مردم و هم از سوی سیاست گذاران شود.
مطالعات موردی تحولات اخیر سوریه
در این بخش به بررسی موردی چند مورد از اطلاعات نادرست که در توییتر پخش شد می پردازیم.
اسد از سوریه فرار کرده است: این ادعا که به طور گسترده در شبکه های اجتماعی منتشر شده است، باعث سردرگمی و نگرانی قابل توجهی در بین مردم سوریه و مردم دیگر کشور ها شده است. این شایعه علیرغم رد شدن، همچنان ادامه داشت.
شهر حما سقوط کرده است: گزارشهای سقوط حما نیز به طور گسترده به اشتراک گذاشته شد که باعث نگرانی و عدم اطمینان در بین مردم شد. اما واقعیت روی زمین متفاوت بود و شهر تحت کنترل دولت باقی ماند.
در دمشق کودتا شده است: این اطلاعات نادرست هم منجر به گمانه زنی و ترس شده است. فقدان شواهد معتبر برای حمایت از این ادعا مانع از جلب توجه آن در پلتفرم های رسانه های اجتماعی نشد.
مبارزه با اطلاعات غلط
مبارزه با اطلاعات نادرست مستلزم رویکردی چند وجهی است. کمپینهای آموزشی عمومی همچنین میتوانند به افراد کمک کنند تا اطلاعاتی را که آنلاین با آنها مواجه میشوند، شناسایی و ارزیابی انتقادی کنند. علاوه بر این، دولت ها و رسانه های مورد اعتماد می توانند در ترویج اطلاعات دقیق و مقابله با کمپین های اطلاعات نادرست نقش داشته باشند. پرس و جو و دنبال کردن افرادی که در شبکه های اجتماعی آگاهی دقیق تری از تحولات دارند نیز می تواند یک گزینه مناسب باشد. به عنوان مثال کاربر زیر در توییتر یک کاربر سوری اهل حلب است که می تواند یک منبع مناسب در خصوص تحولات اخیر سوریه باشد و هر سه مورد اطلاعات غلط ذکر شده را باطل اعلام کرده است.
در نتیجه اطلاعات نادرست تأثیر عمیقی بر رسانه ها و رسانه های اجتماعی و تحولات روز دارد. انتشار اطلاعات نادرست می تواند منجر به سردرگمی، ترس و اقدامات نادرست شود. پرداختن به این موضوع مستلزم همکاری بین سازمانهای رسانهای، بستر سازی در رسانههای اجتماعی و همکاری دولتها است تا اطمینان حاصل شود که اطلاعات دقیق به اشتراک گذاشته می شود.