به گزارش سراج24؛ هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان ضمن ارائه توضیحاتی درباره برگزاری انتخابات مجلس خبرنگان رهبری در حوزههای انتخابیهای که تعداد داوطلبان به اندازه کافی وجود ندارد، گفت: بر اساس قانون امکان ندارد انتخابات خبرگان در حوزهای که به تعداد کافی داوطلب وجود نداشته باشد، برگزار شود.
طحان نظیف در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در خصوص مباحثی هم که این روزها نسبت به برخی حوزههای انتخابیه مطرح میشود باید بگویم بر اساس قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری، شرط برگزاری انتخابات در تمام حوزههای انتخابیه برخورداری از فضا و شرایط رقابتی است لذا تا شرایط لازم برای برگزاری انتخابات وجود نداشته باشد، انتخاباتی برگزار نخواهد شد.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین تاکید کرد: نسبت به حوزههایی هم که احیاناً تعداد به اندازه کافی کاندیدا وجود ندارد باید عرض کنم هنوز فهرست نامزدها نهایی نیست و داوطلبانی که صلاحیت آنها تایید نشده است، سه روز فرصت اعتراض دارند و ما از دیروز در حال دریافت شکایات و اعتراضات آنها هستیم و پس از اتمام مهلت، به اعتراضات رسیدگی میشود. همچنین مانند رویه ادوار گذشته و البته مشابه انتخابات مجلس شورای اسلامی، امکان جابجایی کاندیداها از حوزهای به حوزه دیگر وجود دارد که این مهلت هم تا ۷۲ ساعت قبل از رایگیری است.
برای انتخابات ششمین دوره خبرگان رهبری تاکنون و با توجه به تایید صلاحیتهای انجام شده، برای ۸۸ کرسی ۱۳۸ نفر رقابت خواهند کرد. در استانهای خراسان جنوبی و کهگیلویه و بویراحمد تنها صلاحیت یک نفر برای رسیدن به تنها کرسی این استانها تایید شده است. در تهران از مجموع ۱۰۷ نفر ثبتنامکننده برای داوطلبی، صلاحیت ۲۸ نفر برای نشستن بر ۱۶ کرسی تهران تأیید شده و صلاحیت ۴۹ نفر تأیید نشده است. ۳۰ نفر از افراد ثبتنامکننده هم از ادامه مسیر و حضور در انتخابات مجلس خبرگان رهبری استان تهران انصراف دادهاند.
همچنین محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات کشور با بیان اینکه بر اساس آخرین بررسیهای شورای نگهبان در روز چهارشنبه، برای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۶۷۸ نفر دیگر تایید صلاحیت شدند، گفت: تا امروز ۱۲ هزار و ۷۱۱ نفر داوطلب رسمی انتخابات مجلس دوازدهم شورای اسلامی هستند.
یک نظرسنجی انتخاباتی؛ احمدینژاد در صدر، روحانی در قعر
بر اساس نتایج به دست آمده از یک نظرسنجی که در برخی رسانهها منتشر شده است و گفته شده که توسط یک مرکز دولتی انجام گرفته، پیشبینی شده که میانگین میزان مشارکت در انتخابات اسفند ۱۴۰۲ در کل کشور ۳۰ درصد است. همچنین در استان تهران میزان مشارکت حدودا ۲۲ درصد و در شهر تهران ۱۵ درصد پیشبینی شده است. در این نظرسنجی از ۳۰ درصدی که عنوان کردهاند در انتخابات مشارکت میکنند پرسیده شده که «توصیه های چه کسی در رأی دادن شما اثرگذار است؟» که در پاسخ ۳۶ درصد از محمود احمدینژاد، ۳۰ درصد از سید ابراهیم رئیسی، ۲۰ درصد از محمد باقر قالیباف، ۱۶ درصد از سید محمد خاتمی و ۱۰ درصد از حسن روحانی نام بردهاند.
محمود احمدینژاد و حسن روحانی
امروز منوچهر متکی دبیر اجرایی شورای وحدت اصولگرایان با بیان اینکه «شورای وحدت در استانهای مختلف با انسجام و برنامهریزی عملیاتی و دقیق برای برگزاری هرچه باشکوهتر انتخابات مجلس شورای اسلامی فعالیت میکند»، گفت: دبیران شورای وحدت از استانهای سراسر کشور سهشنبه ۱۰ بهمن در تهران برای دومین بار گرد هم خواهند آمد و این گردهمایی در آستانه انتخابات از اهمیت خاصی برخوردار است.
همچنین مجید متقیفر سخنگوی جبهه پایداری در گفتوگو با ایسنا از برنامهریزی برای آغاز مرحله دیدار حضوری و مصاحبه با داوطلبان مورد تایید اولیه این تشکل سیاسی اصولگرا و نیز کاندیداهای علاقمند به همراهی با جبهه پایداری در سطح کشور و تهران خبر داد.
سخنگوی جبهه پایداری یادآور شد: برای انجام مصاحبهها در قالبی علمی و حصول اطمینان از رعایت عدالت و دستیابی به نتایج نهایی اطمینانبخش و نهایتاً انتخاب افرادی اصلح مقرر شد تمامی مصاحبهها بر مبنای شاخصهایی باشد که از فرمودههای امامین انقلاب در خصوص ویژگیهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تراز انقلاب استخراج شده است. همچنین کلیه جلسات مصاحبهها بر اساس دستورالعمل جامع و فرآیند مورد تأیید اعلامی برقرار شود.
انتخابات در دیگر رسانهها
امروز علی نادری مدیرعامل خبرگزاری ایرنا با اشاره به رد صلاحیت حسن روحانی در انتخابات مجلس خبرگان و تایید تنها یک کاندیدا (سید ابراهیم رئیسی) در خراسان جنوبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «یک پیشنهاد به شورای نگهبان؛ آقای روحانی را به شرط حضور در خراسان جنوبی تایید صلاحیت کنید. هم مشکل ایشان حل میشود هم مساله رقابت در استان خراسان جنوبی.»
از طرفی محسن رهامی فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگویی تصریح کرد: از آنجاییکه با حمایت آقای روحانی و با کمک جمعی از نمایندگان ادوار گذشته، بعضی از وزرا، استانداران و دیگر مدیران دولت اعتدال، زمینههای تهیه لیست برای مجلس خبرگان و مجلس، تا حد قابل قبولی فراهم شده بود، در صورت نهایی شدن چنین لیستهایی، زمینه لازم برای حضور حامیان جریان اعتدال و میانهرو فراهم میشد، اما با حذف ایشان و بعضی از نیروهای مؤثر این جریان، مانند آقایان علوی و پورمحمدی و بسیاری از نیروهای سیاسی مؤثر کشور، خواستند زمینه شکلگیری هر نوع ائتلاف و حضور پررنگ حامیان نیروهای میانهرو و اعتدال را از بین ببرند.
محسن رهامی
رهامی اضافه کرد: به نظر میرسد نگرانی جریان اقلیت از حضور افراد معتدل، میانهرو و در عین حال متخصص و به اصطلاح غیرخودی، به حدی رسیده است که اینبار به حذف کسانی اقدام میکنند که صلاحیت آنان بارها و بارها در طول ۴۵ سال گذشته، از طرف شورای نگهبان و دیگر نهادهای قانونی جهت مسؤلیتهایی مانند ریاست جمهوری، نمایندگی مجلس خبرگان، نمایندگی مجلس شورای اسلامی و وزارتخانههای حساس کشور تأیید شده است.
محمود میرلوحی فعال سیاسی اصلاحطلب هم در گفتوگویی اظهار کرد: جبهه اصلاحات میگوید ما انتخابات را تحریم نمیکنیم اما لیست هم نمیتوانیم بدهیم؛ لیست از کجا بیاید؟ از آسمان که نمیآید. آقای باهنر و ترقی گفتند که لیست اصلاحطلبان در جیبشان است اما ما هنوز آن را مشاهده نکردیم. ما به عنوان جریان اصلاحات نشنیده و ندیدهام و همچنین لیستی وجود خارجی ندارد.
همچنین مازیار بالایی عضو جبهه اصلاحات در گفتوگویی عنوان کرد: در بین اصلاحطلبان، حامیان «مشارکت مشروط» به لحاظ کمی، تعدادشان کمتر از حامیان «عدم مشارکت» اما به لحاظ کیفی فاصلهای معنادار با طرف مقابل دارند.
اخیرا محمدباقر نوبخت که اخباری مبنی بر تغییر حوزه انتخابیهاش از تهران به رشت منتشر شده بود اعلام کرد که هنوز برای تغییر حوزه انتخابیه خود اقدام نکرده است. از طرفی سید فرید موسوی نماینده اصلاحطلب مجلس دهم حوزه انتخابیه خود را از تهران به مراغه تغییر داد.
امروز مجمع عمومی جمعیت رزمنده مدافع انقلاب اسلامی که با نام «جمعیت رزما» شناخته میشود و حسین اللهکرم از بنیانگذاران آن است برگزار شد. در این مراسم که با حضور حدود ۷۰۰ نفر از اعضاء و حضور مجازی اعضای استانی برگزار شد پس از انتخاب هیئت رئیسه، فرآیند انتخاب شورای مرکزی و بازرسان با حضور نماینده وزارت کشور برگزار شد.
پسلرزههای رد صلاحیت روحانی در روزنامهها
روزنامههای امروز از جمله روزنامههای اصولگرای «خراسان» با تیترهای «مسیرهای پیش روی روحانی» و «تاکتیک جدید یا شگرد انتخاباتی»، «رسالت» با سرمقاله «انتخاب اصلح و ارجح» به قلم محمد کاظم انبارلویی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه، «فرهیختگان» با تیتر «او باید در انتخابات شکست میخورد» درباره جوانب مختلف رد صلاحیت روحانی، «صبح نو» با تیتر «پروژه بیرمق روحانی» و سرمقاله «سه جهاد برای یک انتخابات باشکوه» به قلم مهدی فضائلی عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبری، «کیهان» با تیتر «انتخابات مجلس رقابتیتر شد، بیش از ۴۳ نامزد برای هر کرسی» و تیتری به نقل از حسین شریعتمداری مدیرمسئول این روزنامه با عنوان «آقای روحانی چرا دلایل رد صلاحیت خود را منتشر نمیکنید؟»، «جوان» با دو تیتر «تنور انتخابات داغتر شد» و «تصمیم جبهه اصلاحات اصلاحطلبان را سردرگم کرد!» و یادداشت «اعتراض به رد صلاحیت مقام سابق عین ضدیت با دموکراسی است» به قلم علی علوی و «وطن امروز» با تیتر «رد صلاحیت حسن روحانی» در صفحه اول خود به موضوع انتخابات پرداختهاند.
همچنین روزنامههای اصلاحطلب «ابتکار» با تیتر «اینک حجت تمام شده است» در واکنش به رد صلاحیت حسن روحانی و سرمقاله «خوششانسی حسن روحانی» به قلم محمدعلی وکیلی نماینده اصلاحطلب مجلس دهم، «مردمسالاری» با تیتر «خالصسازی در ایستگاه خبرگان»، «ابرار» با تیترهای «شورای نگهبان مردم را از خود مایوس کرد» و «خراسان جنوبی یک نفر از پنج نفر را برای انتخابات خبرگان تایید کرد»، «ستاره صبح» با سرمقاله «تاثیر معنادار رد صلاحیتها بر انتخابات» به قلم علی صالحآبادی مدیرمسئول اصلاحطلب این روزنامه، «شرق» با تیتر «خالصگیت روحانی» و گفتوگویی با محسن هاشمیرفسنجانی با تیتر «هیچ راهی جز روش و منش آیتالله هاشمی برای انتخابات نیست»، «جمهوری اسلامی» با تیتر «واکنشها به رد صلاحیت دکتر روحانی در انتخابات مجلس خبرگان توسط شورای نگهبان»، «آفتاب یزد» با تیتر «شورای نگهبان به داد حسن روحانی رسید»، «آرمان ملی» با سه تیتر «معتمد دیروز غریبه امروز» در واکنش به رد صلاحیت روحانی، «رد صلاحیت دبیر کل جامعه روحانیت» درباره رد صلاحیت مصطفی پورمحمدی و «تخریب با رمز تحریم و شگرد انتخاباتی»، «اعتماد» با تیتر «دایره تنگ خودیها» در واکنش به رد صلاحیت روحانی و یادداشتی با عنوان «روحانی؛ آخرین تکه پازل؟» به قلم علی ربیعی سخنگوی دولت دوم روحانی، «هممیهن» با تیتر «خالصسازی خبرگان»، «آرمان امروز» با تیترهای «واکاوی رد صلاحیت حسن روحانی از نگاه موافقان و مخالفان» و «رقابت ۱۳۸ نفر برای ۸۸ کرسی خبرگان!»، «سازندگی» ارگان حزب کارگزاران با تیتر «علیه مشارکت» در واکنش به رد صلاحیت روحانی و البته روزنامه «اطلاعات» با سرمقاله «آزادی و انتخابات» به قلم سید مسعود رضوی در صفحه اول خود به موضوع انتخابات پرداختهاند.
اما در روزنامههای نزدیک به اصولگرایان مانند «قدس» و نزدیک به اصلاحطلبان و اعتدالگرایان مثل «اطلاعات» و البته روزنامههای «جام جم» وابسته به صداوسیما، «ایران» وابسته به دولت و «همشهری» وابسته به شهرداری تهران اثری از انتخابات در صفحه اول دیده نمیشود.