به گزارش سراج24؛ به نقل از مهر، بهرام قربانپور: «اطاقور» یکی از شهرهای زیبا، گردشگری لنگرود گیلان است که همانند نگینی در شرق این استان میدرخشد. قرارگیری بام زیبای کومله در مسیر این شهر و نیز وجود جنگل خرما با چشمهها و ییلاقات بی نظیر در همجواری آن، زیبایی بهشت گونهای به آن بخشیده است.
گذر از کنار خانههای ویلایی با سقفهای شیروانی که در انبوهی از فضای سبز و جنگلی به نمایش درآمده چشم هر رهگذری را میخکوب میکند. وجود پارکهای جنگلی خرما و بلوردکان که در کنار چشمه سارها قرار گرفته، اطاقور را به شهر گردشگری تبدیل کرده است، شهری که با سفر به آن لحظات شیرین و دلچسبی را تجربه خواهید کرد و از این رو هر ساله این میزبان هزاران گردشگر از نقاط مختلف کشور و حتی برون مرزی است.
اطاقور در واقع یکی از بخشهای شهرستان لنگرود محسوب میشود، اما به شهرستان املش نزدیک تر است؛ از این رو رفت و آمد از املش نیز به اطاقور افزایش یافته است. این شهر توریستی از سمت شمال به شهرهای کومله، لنگرود و دریای کاسپین، از جهت شمال شرق به شهرستان املش و رودسر، از جهت جنوب به رشته کوههای البرز و از سمت شمال غرب به لاهیجان منتهی میشود. فاصله اطاقور تا سواحل زیبای دریای خزر حدود ۱۶ کیلومتر است.
«اطاقور» به دلیل برخورداری از ظرفیتهای باغی، کشاورزی و دامی و ترکیب گردشگری و کشاورزی از جمله مناطق دارای شرایط توسعه در حوزه گردشگری کشاورزی است که با برگزاری رویدادهای مختلف فرهنگی و گردشگری میتوان این ظرفیتها را به فعلیت رساند.
یکی از کارهای ارزشمندی که متولیان میراث فرهنگی گیلان در طول این سالهای اخیر انجام دادند و این حرکت ادامه دار است برگزاری جشنوارههای فرهنگی و گردشگری با موضوعیت زیست بوم و آمایش سرزمینی هر منطقه است، برپایی نخستین جشنواره «خیکی پنیر» در اطاقور لنگرود یکی از این اقدامات ارزشمند در راستای توسعه گردشگری کشاورزی است.
«خیکی پنیر» را بیشتر بشناسیم
اما «خیکی پنیر» یا پنیر خیکی چه محصولی است و چگونه تهیه میشود؟ این پنیر از تولیدات خوشمزه، مقوی و پرطرفدار دامی گیلان بوده که دارای تاریخ و اصالت است. «بره سر» جایی که از دو بخش تشکیل شده که پیش بره و پس بره نام دارد. در این مکان معمولاً مردان در پیش بره شیر میدوشند و زنان در پس بره، بره میرانند، در اصطلاح محلی گیلان به گوسفند، «بره» میگویند.
بعد از دوشیدن شیر از گوسفندان، نوبت به یک چوپان میرسد که به «واره» معروف است. در این هنگام شیر توسط کیل (واحد اندازه گیری شیر توسط تاس) بین چوپانان محاسبه میشود. چون بقیه چوپانان (شبانان) شیر خود را به یک چوپان دادهاند بایستی قزان (دیگ شیر دوشی) کامل باشد در غیر این صورت باید بقیه چوپانان از یکدیگر قرض بگیرند به نحوی که تا صاف شدن بدهی گلهها با هم هستند و جدا نمیشوند.
بعد از عمل دوشیدن، شیر را توسط «شیر پار زن» (یک کیسه بزرگ نخی که از ورود اشغال به داخل دیگ بزرگ «دوقولف» جلوگیری میکند، میریزند و در یک تاس نمک، شیر و مایع پنیر میریزند و بعد به داخل دیگ میریزند تا مایع پنیر جذب شیر شود و شیر حدود یک ساعت بعد به صورت دلمه در میآید. بعد از یک ساعت پنیر که حالت دلمه داشت به وسیله چوب مخصوص (شیر گردان و یا لور گردان) به هم میزنند و پنیر کم کم درست میشود.
بعد از ساختن پنیر نوبت به «لور» میرسد، لور به دوصورت قابل استفاده است با شیرین کننده مثل شکر، عسل، شیره انگور و با نمک که داخل همان خیک میریزند و «شورک» نام دارد. برای ساخت شورک باید داخل آب پنیر، شیر بریزند و توسط لورگردان به هم بزنند تا لور ساخته شود.
در هنگام اخته شدن یک روز قبل «خیک» را در آب میگذارند تا نرم شود و بعد توسط چوب منافذ آن را میبندند و به شکل توپ در میآورند و در معرض خورشید قرار میدهند تا خشک شود و بعد بر میگردانند.
بعد از حدود یک هفته پنیر که سفت و به اصطلاح اخته میشود و توسط چوپان خرد میشود و به آن نمک افزوده شده و داخل پوست میریزند. پنیر را بعد از خیک زدن در جای خنک نگه میدارند تا چربی آن آب نشده و خراب نشود.
تولید ۱۳۰۰ تن پنیر در گیلان
«صالح محمدی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفت وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: گیلان ظرفیتهای خوبی در بخش دامپروری صنعتی و سنتی دارد که باید به آن پرداخته شود.
وی با ارائه آماری از وضعیت دامپروری در گیلان افزود: قریب به ۸۴۰ هزار راس دام سبک شامل گوسفند، بره، بز و بزغاله در استان گیلان وجود دارد و این رقم برای دام سنگین قریب به ۴۵۰ هزار راس است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه اقلیم گیلان این استان را به یکی از قطبهای پرورش دام تبدیل کرده است، گفت: دام سنگین استان شامل گاو اصیل، گاو دورگه، گاو بومی و گاومیش است.
محمدی از تولید ۳۲۰ هزار تن شیر در گیلان خبر داد و اضافه کرد: این رقم در ۶ ماهه نخست امسال عدد ۱۸۰ هزار تن بوده است.
وی از تولید ۱۳۰۰ تن پنیر در گیلان خبر داد و افزود: ظرفیتهای گیلان در حوزه تولید فرآوردههای لبنی و گوشتی کم نظیر است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه این استان در تولید گوشت قرمز هم توانمند است، گفت: تولید گوشت قرمز از مجموع دامهای سبک و سنگین استان در سال گذشته معادل ۳۰ هزار تن بوده و این رقم در ۶ ماهه اول امسال عدد ۱۵ هزار تن را نشان میدهد.
محمدی با اشاره به ظرفیتهای شهرستان لنگرود در بخش دامپروری اضافه کرد: لنگرود دارای بیش از ۴۹ هزار راس دام سبک و سنگین بوده که تولید شیر این شهرستان به ۲۰ هزار ۵۰۰ تن میرسد.
شناسایی ۴۰۰ رویداد تاریخی، فرهنگی، معنوی در گیلان
«ولی جهانی» مدیرکل میراث فرهنگی گیلان در گفت وگو با خبرنگر مهر، اظهار کرد: بیش از ۴۰۰ رویداد تاریخی، فرهنگی، معنوی در گیلان شناسایی شده که تعداد ۳۳ رویداد فرهنگی تحت عنوان جشنوارههای ملی ثبت رویدادهای گردشگری کشور شده است.
وی ادامه داد: گیلان از لحاظ ثبت رویدادهای گردشگری و شناسایی این رویدادها و تشکیل پرونده برای این رویدادها در کشور مقام اول دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان با تشریح ظرفیتهای گردشگری استان در بخشهای مختلف اضافه کرد: در حال حاضر شهرستان صومعه سرا با ثبت ۸ رویداد گردشگری مقام اول داشته و شهرستانهای شفت و فومن در رده آخر هستند.
جهانی از ثبت ۳۳ رویداد گردشگری گیلان در تقویم گردشگری استان خبر داد و بیان کرد: از ابتدای سال تا کنون با هدف پاسداشت آداب و رسوم و فرهنگ استان، تعداد ۳۳ رویداد گیلان در تقویم رویدادهای گردشگری کشور به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به اهمیت ثبت رویدادهای گردشگری افزود: ورود رویدادهای گردشگری به سامانه ثبت رویدادهای گردشگری کشور اقدامی کارشناسی و بر پایه تجمیع شاخصها و کسب نظرات کارشناسی مربوطه است و بهعنوان یک محرک مهم گردشگری برای نمایاندن آیینها، مراسم و جشنها در مناسبتهای خاص اجراشده و در برنامههای توسعهای و بازاریابی نقش مؤثر و برجستهای ایفا میکنند.
جاذبه محوری رویدادهای گردشگری گیلان
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان با بیان اینکه رویدادهای گردشگری و فرهنگی جاذبه محور است، گفت: ثبت رویدادها، بستری جذاب و کارآمد از رویدادهای گردشگری متنوع را پیش روی گردشگران خواهد گشود تا با اطمینان از کیفیت برگزاری، سفری متنوع به مقصد رویداد موردنظر را برنامهریزی کنند.
جهانی با بیان اینکه گیلان مملو از آیینهایی است که هر کدام قابلیت برگزاری یک جشنواره فرهنگی و هنری را دارد، اضافه کرد: برداشت هر یک از محصولات کشاورزی در روستاهای گیلان با آیینهایی همراه است که این موضوع ظرفیتی برای جذب گردشگر و توسعه گردشگری روستایی محسوب میشود.
وی با تاکید بر لزوم برپایی رویدادهیا فرهنگی و گردشگری افزود: تلاش و رویکرد جامعه گردشگری استان در جهت معرفی اینگونه آیینها در قالب رویدادهای گردشگری کشور با استمرار همراه خواهد بود و به عنوان رسالتی مهم در صنعت گردشگری استان به شمار میرود.
جهانی اضافه کرد: جشنواره انار، حلوای ضیابری، جشنواره سوسن چلچراغ، جشنواره کوچ عشایر ازجمله جشنوارههای ثبتشده در تقویم رویدادهای گردشگری کشور است.