به گزارش سراج24؛ اگر بدانیم که بدون محیط زیست و مولفه های زیستی آن قادر به ادامه زندگی نیستیم دیگر در غرور بی جای خود غره نخواهیم شد، انسان با ادعای قدرت اقدام به تخریب طبیعت کرد چون به گمانش بدون کوه، جنگل، تالاب، دشت و مرتع می توانست زندگی کند، حتی فراموش کرد که دارو، لباس، سوخت و حتی کوچکترین لوازم مورد نیازش را طبیعت تامین می کند، اما به مرور به این نتیجه رسید که باید غرور بی جا را کنار بگذارد چون بدون محیط زیست، انسان هیچ است و حتی توانایی سیر کردن شکم خود را هم ندارد، کم کم فهمید که اکوسیستم سالم، خاک را حفظ، آب تمیز را تامین، هوا را تصفیه و غذای مورد نیازش را فراهم می کند. فهمید که او برای زندگی به طبیعت نیاز دارد وگرنه طبیعت بدون انسان راحت تر و شاداب تر است.
این شد که بعد از یک دوره تخریب و به اصطلاح انقلاب صنعتی و بهره کشی بی حد و اندازه از طبیعت به این فکر افتاد که باید از محیط زیست محافظت کند، زمانی که خشکسالی ها بیداد کرد، سیل ویرانگر خانه ها و مزارع را از بین برد و آفات محصولات را نابود کرد؛ فهمید که باید با شتاب بیشتری بداخلاقی چندین و چند ساله اش با محیط زیست و طبیعت را جبران کند بنابراین در صدد برآمد دولت ها را نسبت به وخامت اوضاع و خطرناک بودن ادامه این روند آگاه کند.
در نهایت تصمیم گرفته شد که یک روز به نام روز جهانی محیط زیست نامگذاری شود تا انسان بفهمد که باید از محیطی که در آن رشد کرده و بزرگ شده ، محافظت کند و آنرا سالم به نسل بعدی تحویل دهد با این حساب تاریخچه نامگذاری روز جهانی محیط زیست به سال ۱۹۷۲ یعنی ۵۱ سال پیش برمی گردد. در آن سال برای اولین بار ، سازمان ملل متحد کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد.
روز جهانی محیط زیست ۵ ژوئن یعنی برابر با ۱۵ خرداد است و این روز در کشور ما تعطیل رسمی است از این رو در ایران هفته محیط زیست برنامه ریزی شده و که از ۱۶ تا ۲۲ خرداد ماه ادامه داردهمزمان با برپایی این کنفرانس، مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه ای را تصویب کرد که منجر به تشکیل برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد ( UNEP ) شد، حال UNEP هر سال در این روز برنامه های متنوعی را در کشورهای مختلف برگزار می کند و در نظر دارد که با برگزاری آنها چهره ای انسانی به مسائل محیط زیستی ببخشد، همچنین با بالا بردن آگاهی و توانایی مردم آنها را به فعالانی در زمینه توسعه پایدار تبدیل کند.
البته در کنار این برنامه ها، کشورها با هدف حفاظت بهتر از محیط زیست قوانینی را تصویب کردند در ایران نیز اسناد بالادستی زیادی در زمینه حفظ محیط زیست وجود دارد که اصل ۵۰ قانون اساسی، سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، سند برنامه ارتقای فرهنگ حفاظت از محیط زیست مصوب شورای فرهنگ عمومی کشور ، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و سند تحول دولت مردمی از جمله آنها است.
هر سال به فراخور شرایط محیط زیست، برای این روز یک شعار جهانی انتخاب می شود که امسال راه حل برای آلودگی پلاستیک تعیین شده است و سند محوری اقدامات هفته محیط زیست در کشور تبیین ضرورت اجرای آئین نامه کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی است.
با وجود اینکه روز جهانی محیط زیست ۵ ژوئن یعنی برابر با ۱۵ خرداد است و این روز در کشور ما تعطیل رسمی است از این رو در ایران هفته محیط زیست برنامه ریزی شده و که از ۱۶ تا ۲۲ خرداد ماه ادامه دارد و با توجه به اهمیت مساله، هر روز به یک موضوع اختصاص یافته است که شامل موارد زیر است؛
۱۶ خردادماه سه شنبه: محیط زیست، دیپلماسی جهانی- منطقه ای، مدیریت تغییر اقلیم و آب، اجرایی نمودن راهکارهای کاهش گردوغبار
۱۷ خرداماه چهارشنبه: محیط زیست، تنوع زیستی و حفاظت از گونه های گیاهی و جانوری در معرض انقراض با مشارکت جوامع محلی
۱۸ خرداماه پنج شنبه: محیط زیست ، محیط بان، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت
۱۹ خردادماه جمعه: محیط زیست ، رسانه، آموزه های دینی ، مسئولیت اجتماعی همگانی و خانواده
۲۰ خردادماه شنبه: محیط زیست، صنعت سبز، پسماند و پیشرفت پایدار دانش بنیان
۲۱ خردادماه یکشنبه: محیط زیست، اقتصاد دریا محور،گردشگری تالاب ها، اشتغال، تسهیل فرآیندها و رشد تولید
۲۲ خردادماه دوشنبه: محیط زیست، فناوری های نوین، سمن ها و مشارکت های داوطلبانه مردمی
افتتاح ۱۱ طرح در هفته محیطزیست/ بیش از ۳۰۰ برنامه علمی - آموزشی برگزار میشود
همچنین پوستری برای این روز طراحی شد که در مراسمی با حضور علی سلاجقه معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست رونمایی شد.
مدیرکل روابط عمومی و امور رسانه سازمان حفاظت محیط زیست در این باره گفت: هفته محیط زیست از ۱۶ تا ۲۲ خرداد با پیام نهضت ملی کاهش آلودگی های پلاستیکی با مشارکت همه وزارتخانه ها و سازمان ها و تشکل های مردمی و جهادی برگزار می شود.
محسن نقیلو افزود: در هفته محیط زیست امسال، افتتاح ۱۱ پروژه توسط صندوق ملی محیط زیست در غالب تسهیلات به مبلغ پانصد میلیارد ریال (پنجاه میلیارد تومان) و بیش از ۳۰۰ برنامه علمی، فرهنگی و آموزشی در استان های مختلف کشور پیش بینی شده است.
وی گفت: در این هفته تعدادی از پروژه های دور اول سفرهای استانی رئیس جمهور در حوزه محیط زیست، با حضور استانداران و مقامات سیاسی و اجرایی استان ها افتتاح می شود.