
به گزارش سراج24؛ سرمازدگی و بارش تگرگ، دو عامل بسیار مهم در از بین رفتن محصولات کشاورزی در فصلهای بهار و پائیز است. برای مقابله با تگرگ روش سنتی وجود ندارد و کشاورزان هر ساله با خسارات زیادی روبرو میشوند. راهحل سنتی در مقابله با سرمازدگی نیز استفاده از دود است که کشاورز را با هزینه و زحمت زیادی روبرو میکند. یکی از راههای کاهش خسارات طبیعی در بخش کشاورزی کمکگرفتن از فناوری است. در همین راستا گفتگویی با یکی از تولیدکنندگان فناوری ضد تگرگ و ضد سرمازدگی داشتیم.
فناوری دانشبنیان ضد بارش تگرگ و سرمازدگی
علیرضا نوریان، مدیر عامل شرکت دانشبنیان صنایع تگرگ اروین در معرفی شرکت اظهار داشت: شرکت ما از سال 1389 تأسیس شده است و در زمینه تولید انواع ادوات کشاورزی ضد سرمازدگی و ضد تگرگ فعالیت میکند.
او در خصوص نحوه کار دستگاه ضد تگرگ گفت: این دستگاه، امواج مکانیکی صوتی به نام امواج سالیتونی تولید و با برد 14 تا 16 کیلومتر به سمت ابرهای تندری شلیک میکند. امواج تولیدی باعث ایجاد ارتعاش میشود و این ارتعاش از ایجاد هسته تگرگ ممانعت میکند و بارش در نهایت به شکل باران و یا برف انجام تبدیل میشود. امواج تولیدی این دستگاه حاصل از انفجاری است که در داخل خود دستگاه رخ میدهد. سوخت مصرفی دستگاه ضد تگرگ گاز استیلن است.
مدیر عامل شرکت صنایع تگرگ اروین افزود: دستگاه ضد تگرگ در مساحتی در حدود 80 تا 100 هکتار، تگرگ را به باران تبدیل میکند. تاکنون 500 دستگاه با استفاده کشاورزی در کل کشور نصب کردیم. در کاربردهای صنعتی نیز برای جلوگیری از آسیب تگرگ به خودروها در پارکینگهای روباز ایرانخودرو و فرداموتورز از دستگاه تولیدی شرکت ما استفاده شده است.
وی در توضیح انواع دستگاههای ضد سرمازدگی اظهار کرد: دستگاه ضد سرمازدگی این شرکت نیز در چند نوع ساخته میشود که کاربرد آنها مقابله با سرمازدگی در فصل بهار است. یک نوع از آنها چارک معکوس است که در مساحت تقریبی 1.5 تا 2 هکتار هوا را به گردش در میآورد و مانع از سرمازدگی درختان میشود. نوع دیگر از دستگاه سرمازدگی، دستگاه سرمازدگی دودزا است که در مساحت تقریبی 2 هکتار دود ضد سرما تولید میکند.
احداث خط تولید دستگاهها در خارج از کشور
نوریان از صادرات این دستگاهها به کشورهای دیگر نیز خبر داد و گفت: شرکت ما به آذربایجان، یونان و ترکیه صادرات داشته است. همچنین به دلیل استقبال بالا در ترکیه، یک واحد تولیدی در این کشور احداث کردیم و با برند خودمان در این کشور دستگاه ضد تگرگ تولید میکنیم.
پذیرش فناوری کشاورزی باید ترغیب شود
مدیر عامل شرکت صنایع تگرگ اروین، کم بودن قدرت خرید کشاورزان را یکی از چالشهای پیش روی شرکت معرفی کرد و اظهار داشت: صندوق توسعه مکانیزاسیون کشاورزی سالانه مقداری بودجه و تسهیلات به کشاورزان جهت کمک به مکانیزهکردن کشاورزی آنها اختصاص میدهند، اما این اعتبارات در حدی نیست که تمام نیاز بخش کشاورزی را تأمین کند. از طرفی سطح پوشش دستگاه ضد تگرگ بالاست و خرید دستگاه برای کشاورزان خردهمالک صرفه اقتصادی ندارد.
ضرورت ایجاد زیرساختهای مناسب هوشمندسازی
وی نبود رادارهای هواشناسی را مانعی در جهت هوشمندسازی دستگاههای کشاورزی دانست و اظهار داشت: دستگاههای تولید شرکت ما قادر به هوشمندسازی هستند و میتوانند بدون کمک اپراتور و تفسیر دادههای دریافتی از رادارهای هواشناسی فعال شوند. برای هوشمندسازی این دستگاهها برخی فناوریها و تجهیزات مورد نیاز است که در ایران وجود ندارد. از طرفی کشورهایی که این فناوریها را دارند به ما خدمات نمیدهند. به همین دلیل، علیرغم وجود سختافزار مناسب روی دستگاه، تاکنون نتوانستیم اتوماتیکسازی دستگاهها را انجام دهیم.
قوانین پتنت و کپیرایت سختگیرانهتر شود
نوریان داشتن حق کپیرایت را از نقاط دلگرمکننده تولیدکنندگان دانست و تصریح کرد: بروکراسی و مراحل اداری به نحوی است که متاسفانه خیلی جاها به مشکل بر میخوریم. برای مثال ثبت اختراع دستگاه به نام شرکت ماست، اما همان مرکز نوآوری که به ما مجوز دانشبنیان داده است، در جای دیگری به محصول مشابه شرکت ما نیز مجوز میدهد. حق کپیرایت در کشور ما علیرغم پیگیریهای متعدد، متاسفانه رعایت نمیشود؛ در صورتی که در کشورهای مختلف مانند ترکیه که ما کار کردیم در ثبت پتنت و حمایت از تولیدکننده بسیار سختگیرانهتر عمل میکنند. موارد اینچنینی به مراتب و به مرور زمان تولیدکننده را نسبت به کار در داخل دلسرد میکند.
او در پایان خاطرنشان کرد: با وجود همه این مسائل، ما کارمان را با جدیت دنبال کرده و میکنیم. امیدواریم که در سال پیش رو شرایط فعالیت هم برای کشاورزان و هم برای صنعتگران و دانشبنیانها مناسب شود.