به گزارش سراج24؛ مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، بسیاری از رسانههای بینالمللی و فارسی زبان خارج نشین به زندانی شدن روزنامهنگاران ایرانی در چند ماه اخیر واکنش نشان دادهاند، پایگاه معروف داده محور آلمانی(Statista) در 25 آذر با استناد به یک روایت خبری بدون سند از سایت گزارشگران بدون مرز (RSF) که در 22 مهر منتشر شده، ایران را به سومین زندان بزرگ روزنامهنگاران در جهان متهم کرده است.
در ادامه گزارش این موضوع بررسی میشود
*روزنامهنگاران در بند
سایت گزارشگران بدون مرز (RSF)، در 22 مهر مدعی شد با گذشت یک ماه از اعتراضات گسترده در ایران، ایران بعد از چین و میانمار در رتبه سوم بیشترین تعداد روزنامهنگاران زندانی در جهان قرار گرفته است. بعد از انتشار این خبر رسانههای فارسی زبان خارجنشین مانند کیهان لندن در 7 آبان و صدای آمریکا در 24 آذر به این موضوع پرداختند. در آخرهم شرکت دادهمحور آلمانی (Statista) اینفوگرافی پیرامون همین مسئله در صفحه مجازی خود به اشتراک گذاشت.
این در حالی است که بررسیها نشان میدهد سازمان مستقل «کمیته حفاظت از روزنامه نگاران» (CPJ) که در نیویورک آمریکا واقع شده و به عنوان نهادی معتبر و بینالمللی در این زمینه شناخته میشود، 18 آذر ماه یعنی سه روز قبل از انتشار گزارشگران بدون مرز، در گزارشی به تعداد روزنامهنگاران زندانی در سراسر جهان اشاره کرده و به کشورهای رکوردار در این زمینه پرداخته است. که وقتی در آن دقت میکنیم، اسمی از ایران نمیبینیم.
*رتبه اول تا پنجم روزنامه نگاران زندانی در جهان
سرشماری روزنامهنگاران زندانی توسط(CPJ)در سال 2021 نشان میدهد، که تعداد خبرنگارانی که به خاطر کارشان زندانی شدهاند به رکورد جهانی 293 نفر رسیده و طبق اطلاعات موجود در این سازمان غیرانتفاعی آمریکایی، چین برای سومین سال متوالی با 50 روزنامه نگار در پشت میلههای زندان رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
میانمار هم بخاطر سرکوب رسانهای که بعد از کودتای نظامی 1 فوریه رخ داد، به رتبه دوم صعود کرد، مصر، ویتنام و بلاروس در رتبههای بعدی این لیست قرار گرفتهاند.
*روایت جعلی گزارشگران بدون مرز
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، رسانههای معاند به استناد یک روایت خبری بدون سند در سایت گزارشگران بدون مرز، ایران را به سرکوب شدید روزنامه نگاران متهم کردهاند و بعد از چین و میانمار بزرگترین زندان روزنامه نگاران خواندهاند.
این در حالی است که سازمان کمیته حفاظت از روزنامه نگاران(CPJ)، در جدیدترین سرشماری و بررسی خود از زندانها که در 18 آذر 1401 منتشر شد، رتبه یک تا پنج را به کشورهای چین، میانمار، مصر، ویتنام و بلاروس اختصاص داده است و حتی در رتبههای بعدی نامی از ایران آورده نمیشود.1