به گزارش سراج24؛ امین محمودی: طی سالیان اخیر به دلیل اهمیت تغذیه و سلامت غذایی و مهمتر از آن تأمین امنیت غذایی مردم، توجه ویژهای به توسعه آبزی پروری شده است به طوری که هماکنون تولید انواع آبزیان و محصولات شیلات در جهان با افزایش قابل توجهی روبهرو شده است.
در ایران نیز طی دو دهه اخیر تولید محصولات شیلات با رشد خیرهکنندهای روبهرو بوده است به طوری که به تبع این امر صادرات محصولات شیلاتی نیز جایگاه مهمی در ارزآوری کشورمان در سالهای گذشته داشته که ایران با اوج تحریمهای پولی و بانکی روبهرو بوده و برگشت ارز صادرکنندگان را به کشور با مشکل روبهرو کرده بود.
در واقع محصولات بخش کشاورزی همچون محصولات شیلاتی نسبت به دیگر کالاها از تحریم پذیری کمتری برخوردارند به همین دلیل به این مهم نائل شدهاند. بنابراین توسعه تولید این محصولات از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. در وضعیت فعلی نیز محصولات مختلف شیلاتی بازارهای زیادی را فتح کردهاند به طوری که هماکنون شاهد توسعه صادرات میگو به روسیه و چین هستیم که این مهم البته با توجه ویژه دولت سیزدهم به افزایش تجارت با این دو کشور صورت گرفته است.
رشد خیره کننده صادرات محصولات شیلاتی در دولت سیزدهم
بر اساس آمارهای وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته صادرات محصولات شیلاتی با ۱۹ درصد رشد به ۱۶۶ هزار تن صادرات معادل ۵۵۴ میلیون دلار رسید، همچنین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان شیلات کشور در افق ۱۴۰۴ به دنبال صادرات ۶۶۰ هزار تنی هستند که برآورد میشود با این میزان صادرات 2.4 میلیارد دلار درآمد ارزی نصیب کشورمان شود. از طرف دیگر افزایش 40 درصدی وزن صادرات شیلاتی و رسیدن به 51 هزار و 327 تن و همچنین افزایش 70 درصدی صادرات آبزیان کشورمان به لحاظ ارزشی و رسیدن به 85 میلیون و 200 هزار دلار در تیرماه سالجاری نسبت به تیرماه سال گذشته خود گواهی بر این مدعاست. ارزآوری ۱۶۷ میلیون دلاری صادرات میگو، صادرات سالانه ۲۹۱ میلیون قطعه ماهیان زینتی کشور و صادرات 5 تن و 661 کیلوگرم خاویار در سال گذشته بخشی از آمارهای خیره کننده در حوزه تقویت صنعت صادرات محصولات شیلاتی محسوب میشوند.
تسهیلات 12 و 15 درصدی دولت برای آبزی پروران
دولت سیزدهم توسعه تولید و افزایش صادرات با هدف کمک به تأمین امنیت غذایی و کاهش واردات را در دستور کار خود قرار داده است به طوری که محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور در این باره میگوید: باید به دنبال طرح جهش تولید در شیلات باشیم که میتواند به اشتغالزایی و درآمد پایدار برای مردمان ساحلنشین منجر شود. رئیس سازمان شیلات ایران نیز در این باره گفت: بعد از مردمیسازی یارانهها ۲۰۰ میلیون تومان شیلاتکارت برای بهرهمندی از تسهیلات ۱۲ درصدی و ۸۰۰ میلیون تومان تسهیلات ۱۵ درصدی برای خرید نهاده از بازارگاه به منظور حمایت از تولیدکنندگان این بخش اعطا میشود.
حسین حسینی اظهار داشت: به شرکتهای دانشبنیان بخش شیلات تسهیلات ارزانقیمت ارائه میشود و از آنها حمایت خواهد شد. وی افزود: برای حمایت از این شرکتها باید اثبات شود که اقدامات آنها افزایش بهرهوری در بخش تولیدات شیلاتی داشته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در سیل اخیر در 12 استان، 8 هزار تن ماهی تلف، همچنین ابنیه تولیدکنندگان این بخش تخریب شد. حسینی تصریح کرد: 800 میلیارد تومان به مزارع پرورشدهندگان آبزیان خسارت وارد شد که به دنبال حمایت از آنها برای بازگرداندن به چرخه تولید هستیم. وی گفت: کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، لرستان و مازندران دارای بیشترین آسیبدیدگی هستند اما متأسفانه تنها 10 درصد از تولیدکنندگان این بخش بیمه بودند.
جزئیات تسهیلات یک میلیارد تومانی دولت به آبزی پروری
علی اکبر خدایی، دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان در گفتوگو با «ایران» گفت: در مجموع 237 هزار و 131 نفر در بخش آبزی پروری مشغول هستند که از این تعداد 96 هزار و 569 نفری که آبزی پرور بودهاند از تسهیلات دولتی بهرهمند میشوند. در همین خصوص همچنین رجبعلی قربانزاده، مدیرکل برنامهریزی و بودجه سازمان شیلات ایران به «ایران» گفت: سازمان شیلات برای تأمین خوراک و بچه ماهی از محل مردمیسازی یارانهها به آبزیپروران تسهیلات ارائه میکند. وی افزود: تسهیلات 800 میلیون تومانی بازار گاه با سود 18 درصد است که از این 18 درصد 3 درصد آن را دولت پرداخت خواهد کرد، 200 میلیون تومان مابقی نیز در قالب شیلات کارت و با سود 12 درصدی است که 6 درصد آن را دولت پرداخت خواهد کرد. مدیرکل برنامهریزی و بودجه سازمان شیلات ایران اظهار کرد: تولیدکنندگان ماهیان سردآبی 600 میلیون تومان و تولیدکنندگان میگو، خاویار و ماهیان دریایی تا 800 میلیون تومان تسهیلات دریافت خواهند کرد.
رشد ۱۰۸ درصدی تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی در زیربخش شیلات و آبزیان
تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی برای حمایت از آبزیپروری در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۱ نسبت به همین مقطع در سال گذشته ۱۰۸ درصد رشد داشته است به طوری که این بانک از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان خرداد در مجموع ۳۵۸۷ میلیارد ریال در قالب ۸۱۹ فقره تسهیلات برای احداث و توسعه واحدهای پرورش آبزیان پرداخت کرده است. در مقطع یاد شده، تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی نسبت به سال گذشته بیش از ۱۸۶۲ میلیارد ریال افزایش داشته است.
0 نظر