
به گزارش سراج24؛ حجتالاسلام حسن منتظری امام جمعه شهرستان انار با اشاره به پایین آمدن کیفیت آب در سطح این شهرستان گفت: متأسفانه در گذشته، چاههای زیادی بدون مدیریت صحیح حفر شده است و برداشتهای بی رویه آب باعث پایین رفتن سطح آب شده است و همین موضوع موجب شده کیفیت آب نیز کاهش یابد. حدود 28 هزار هکتار سطح زیر کشت پسته در دشت انار وجود دارد که در طی سالهای گذشته مردم حدود 10 تا 12 هزار هکتار از اراضی را رها کرده و درختان را قطع کردهاند.
امام جمعه شهرستان انار افزود: در صورت باقی ماندن درختان در زمین، تبدیل به کرم میشوند و مابقی درختان را نابود میکنند به همین دلیل بعد از بریده شدن باید سوزانده شوند.
حجتالاسلام منتظری گفت: به دلیل بحران کم آبی و گرمای شدید، استفاده از موتور تلمبهها نیز محدود شده است و همین موضوع باعث شده تا نیاز آبی درختان پسته تأمین نشود و در صورت ادامه این شرایط، درختان خشک و دیگر محصولی وجود نخواهد داشت. در این شرایط، جهاد کشاورزی نیز اعلام کرده است که از 18 هزار هکتار اراضی باقیمانده از درختان پسته، 8 هزار هکتار آن نیز اضافه است تا آب موجود کفاف آبیاری مابقی را بدهد.
امام جمعه شهرستان انار عنوان کرد: وضعیت بحرانی و شدیدی حاکم شده است اما باز هم دیده میشود در این شرایط در این منطقه محروم و ممنوع، مجوز حفر چاه صادر میشود که بسیار تعجب آور است و لازم است تا مسئولان دقت نظر و توجه ویژهای به شرایط موجود داشته باشند. مسولان باید دقت کنند تا مجوز حفر چاه جدید صادر نشود و تلاششان در جهت حفظ منابع آب موجود باشد.
حجتالاسلام منتظری بیان کرد: شهرستان انار از نظر کشاورزی تک محصولی است و تنها درختان پسته را دارد و در صورتی که برای رفع مشکل کم آبی تدابیری اتخاذ نشود معیشت و درآمد ساکنان تحت تاثیر قرار میگیرد و مردم به سایر شهرها و استانها مهاجرت میکنند و شهر متروکه میشود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش به مشکل کمبود آب شرب نیز اشاره و عنوان کرد: به دلیل برداشتهای زیاد آب از منابع آب زیرزمینی کیفیت آب شرب نیز در شهرستان پایین آمده است و بدون استفاده از دستگاه تصفیه، امکان خوردن آب آشامیدنی وجود ندارد. در برخی شهرها نیز با بحران شدید کم آبی مواجه هستیم به گونهای که روزانه بیش از 10 ساعت قطعی آب دارند و شرایط به گونهای شده که چاههای آب شیرین نیز کفاف نیاز مردم را نمیدهند. این کمبودها کم کم به سایر شهرها و مراکز استان نیز سرایت میکند و حتی ممکن است به جیرهبندی آب نیز منجر شود.
امام جمعه شهرستان انار در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به راهکارهای رفع مشکل کم آبی در این شهرستان و پیگیریهای صورت گرفته، تصریح کرد: سازمان جهاد کشاورزی ملزم شده تا سیستمهای جدید آبیاری را اعمال کند تا در جهت استفاده و برداشت آب در حوزه کشاورزی صرفهجویی شود.
وی افزود: در خطبههای نماز جمعه از مردم و کشاورزان خواسته شد تا در مصرف آب صرفه جویی کنند و استفاده از سیستمهای نوین آبیاری را در اولویت قرار دهند. اما متاسفانه برخی کشاورزان روشهای سنتی و غرقابی را میپذیرند و همین امر باعث هدر رفت زیاد آب در بخش کشاورزی میشود.
حجتالاسلام منتظری عنوان کرد: راه حل کاربردی و مهم برای حل مشکل کمبود آب شرب، نجات منطقه و حفظ محصول پسته و استفاده از آب خلیج فارس است که برای مناطق زرند، چادر ملو یزد و ... از کنار شهرستان انار منتقل میشود؛ در صورتی که حقابهای به شهرستانهایی که در مسیر عبور لوله آب هستند داده شود، میتوان کشاورزی منطقه را نجات داد و آب شرب لازم را تأمین نمود. لازم است تا نماینده مردم شهرستان در مجلس شورای اسلامی، استاندار، فرماندار، وزارت نیرو و ... تدابیر ویژهای نسبت به این موضوع داشته باشند و سهم شهرستان انار را از عبور لولههای آب در نظر بگیرند.البته برای این شهرستان مجوز 80 لیتر بر ثانیه صادر شده است اما هنوز هیچ اقدام عملی صورت نگرفته است که امیدواریم با کمک مسئولین کشوری و استانی این مهم تحقق یابد.
امام جمعه شهرستان انار افزود: در غیر این صورت علاوه بر خشک شدن اراضی درختان پسته، مشکلات زیست محیطی نیز در منطقه نمود پیدا میکند. از همین حالا تعدادی از اتباع در شهرستان، کورههای ذغال را ایجاد کردهاند و درختان پسته قطع شده را برای تهیه ذغال میسوزانند و لاعث آلودگیهای زیست محیطی میشوند.
وی عنوان کرد: شهرستان انار در بین سایر شهرستانهای استان وضعیت بسیار حساسی دارد. از یک سو شهرستان رفسنجان به دلیل وجود سرچشمه مس، غنی است و شهر بابک به دلیل وجود معادن زیادی که دارد یک شهر صنعتی محسوب میشود. اما انار از هرگونه صنعتی محروم است و حتی همین شهرستانها نیز برای فعالیتهای صنعتی و معدنی خود از شهرستان انار هیچ نیروی کاری جذب نمیکنند. بنابراین رفع مشکل کم آبی و جلوگیری از نابودی اراضی درختان پسته، همت انقلابی مدیران و مسئولان را میطلبد تا بتوان زندگی و معیشت فعلی مردم این شهرستان را حفظ کرد.