به گزارش سراج24، کتاب «تربیت انسانی، تمدن اسلامی» با محوریت راهبردهای فعالیتهای فرهنگی-تربیتی در منظومه فکری مقام معظم رهبری به زودی توسط انتشارات شهید کاظمی روانه بازار میشود.
مجموعهها و مراکز تربیتمحور، معبرهایی هستند برای تربیت افرادی که احساس میکنند تربیت خانواده و مدرسه، تکملهای میخواهد و باید راه رشد را خبیرتر و لطیفتر و دقیقتر پیمود. این مجموعهها اعم از اینکه مربیمحور باشند یا آموزشمحور، هیئت باشند یا مراکز فرهنگی، پایگاه بسیج باشند یا کانون مسجد، انجمنی رسمی باشند یا یک حلقهی غیر رسمی در مدرسه یا مجتمع آپارتمانی، همه باید بستری برای رشد مخاطب خود را فراهم نمایند.
در راه تربیت برای مجموعههای تربیتی این سوالات پیش میآید که آیا کاری که انجام میشود درست است؟ این کار به نتیجهی قابل قبولی منتهی میشود یا خیر، آیا کار بهتر یا شیوهی بهتری برای انجام کار تربیتی وجود دارد؟ این کاری که انجام میگیرد آیا حجیت دارد و ادا کنندهی تکلیف است؟ بین انبوهی از مفاهیم و معارف کدام معارف اولویت ارائه دارند؟ کدام روشها برای ارائهی این مطالب مناسب است؟ مخاطبان چگونه تقسیم بندی، جذب و حفظ شوند؟ به چه حوزههایی از تربیت باید ورود کرد و چه حوزههایی را باید مسکوت گذاشت؟ هدف نهایی تربیت چیست؟ چگونه میتوان فهمید خروجی مطلوب حاصل شده است، یا خروجی مطلوب یک نظام جامع تربیتی چه چیزی میتواند باشد؟ این سوالات و دهها سوال دیگر، مجموعههای فرهنگی را به پژوهش واداشته است.
پژوهش پیش رو سند سوم از مجموعه پژوهشهایی است که دنبال تدوین یک نظامنامه جامع تربیتی بود. پس از تدوین یک سند چشمانداز تربیتی و همچنین برنامهریزی راهبردی برای مجموعهی تربیتی مورد مطالعه، که بسیاری از سوالات فوق را میتوانست پاسخ دهد، یک سوال بدون پاسخ ماند و آن هم حجیتِ برنامههای یاد شده بود. «آیا برنامههای طراحی شده به روشهای علمی آنقدر حجت شرعی و عقلی داشتند که بتوانند صرف هزاران نفر-ساعت فرصت طلایی مربیان، متربیان، کادر مجموعه تربیتی و همچنین هزینههای خیریه و مردمی ادارهی مجموعههای تربیتی را توجیه کنند؟» این سوال کلیدی تیم طراحی را به سمتی سوق داد که منطبق بر سلسلهی ولایت خدا، رسول و اولیالامر به بازخوانی منظومهی فکری ولی امر مسلمین و ولی فقیه حاضر در حوزههای تربیتی بپردازد. پروژهی تحقیقاتی با این نگاه که اهداف تربیت و ارزشهای محوری و حتیالامکان راهبردهای کلان تربیت در کلام معظم له استخراج شود، شروع شد. جمعآوری مجموعه کلامهای مرتبط با فضای تربیت، بیشتر از آنکه تصور میرفت راهگشا بود؛ چرا که علاوه بر اهداف اصلی و فرعی تربیت، حوزههای تربیت، محتوا، عوامل موثر و حتی در سطح قالبها، روشها و شیوهها و سرفصلها، مطلب استخراج گردید و علاوه بر اینکه پاسخ سوالات فوق داده شد، بلکه با استخراج منظومهی فکریتربیتی حضرت آیت الله خامنهای مدظلهالعالی، در عین حال یک نظامنامهی جامع تربیتی استخراج گردیده است، و به نظر میرسد اگر مجموعههای تربیتی بتوانند بخشی از این تکلیف را به سرمنزل برسانند، بسیار موفق عمل کردهاند. چه بسا این یک مجموعهای است از بخشی از بیانات معظمله که طبیعتاً همهی مفاهیم تربیتی در آن نمیتوانسته گنجانده بشود، هرچند آنقدر است که مجموعهها را در یک مسیر صحیح و عالمانه قرار دهد.
کتاب «تربیت انسانی، تمدن اسلامی» با محوریت راهبردهای فعالیتهای فرهنگی-تربیتی در منظومه فکری مقام معظم رهبری به قلم وحید حسنی هنزایی به زودی توسط انتشارات شهید کاظمی روانه بازار میشود.