به گزارش خبرنگار واحد زنان و خانواده پایگاه اطلاعرسانی سراج24، زهره نقیپورفرـ پیدایش هنر تئاتر در ایران عمیقا با فاجعه سوزناک روز عاشورا گره خورده است. هنرمندان مخلص و متعهد با استفاده از نمایش آئینی، مفاهیم عظیم ملی-مذهبی را به جلوه تصویر میکشند و دست به خلق آثاری میزنند که تماشاگران را به شگفتی وامیدارد.
«گروه هنر مقدس» یکی از گروههایی است که در عرصه نمایشهای آئینی فعالیت میکند و آثار این گروه با استقبال بسیار زیادی مواجه شده است. ویژگی شاخص گروه هنر مقدس این است که تنها متشکل از بانوان هنرمند میباشد و به تبع آن، نمایشهای این گروه ویژه بانوان است. از این رو گفتگویی کوتاه و صمیمانه با سرکارخانم «مریم شعبانی» مدیر گروه هنر مقدس داشتیم که در ادامه میخوانید.
خانم شعبانی هنرمند متولد 1358 است که پس از طی کردن دوره راهنمایی، با انتخاب رشته گرافیک وارد هنرستان شد. به دنبال علاقهای که به هنر پیدا کرده بود در دانشگاه رشتههای هنری بسیاری را مورد مطالعه قرار داد؛ چراکه معتقد بود: « هنر روح را تازه میکند و هرچقدر برای یادگیری آن زمان صرف شود باز هم کم است.» او در دانشگاه در مقاطع مختلف رشتههای هنرهای تجسمی، صنایع دستی گرایش چوب و بهطور آزاد مدیریت نمایشی و صداپیشگی را گذراند.
این بانوی هنرمند از سال 1388 به طور رسمی وارد حوزه هنرهای نمایشی شده و در سالهای فعالیت خود تلاش کرده تا تمام 300 نمایشی که بر روی صحنه برده است از کیفیتهای ادبی و هنری برخوردار باشند. او درباره علت ورود خود به عرصه هنر گفت: « در کل آنچه که موجب حضور هدفمند من در دنیای هنر شد، هنرمند بزرگوار «شهید سیدمرتضی آوینی» بود. تعریف عرفانی و منظر مقدس ایشان نسبت به هنر من را به این شناخت از خود رساند که آنچه که میتواند جان من را صیقل دهد، هنر قدسی و روحانی است.»
مدیر گروه نمایشی هنر مقدس، فعالیت این گروه را بدینگونه شرح داد: « گروه هنر مقدس از سال 78 تا 88 تنها در زمینه هنرهای تجسمی فعالیت گستردة حرفهای و کشوری داشت. تولید، طراحی و اجرای نمایشگاههای بزرگ کانسپچوال آرت با همراهی گروههای فرهنگی بزرگ دیگر و اساتید برجستة فرهنگ و هنر حوزة اصلی فعالیت ما بود. گروه ما در آن سالها «میعاد» نام داشت. تجربیات من در آموزش و پرورش در حوزه نمایشنامهنویسی و تئاتر موجب شد برای تشکیل یک گروه تئاتری ویژة بانوان که تنها میزبان بانوان باشد، برنامهریزی کنم.»
او در ادامه افزود: « تا آن سال در فضای آکادمیک و اجرایی تئاتر، امکانی برای حضور بانوان بصورت مستقل وجود نداشت. در حالیکه امکان حضور زنان در فضاهای هنری و تفریحی نیازطبیعی ِ یک کشور اسلامی است. به هرحال با همت خود بانوان توانستیم گروه هنر مقدس را، مشخصاً در آموزش و اجرای هنرهای نمایشی متمرکز کنیم و تولیدات هنری خوبی داشته باشیم.»
خانم شعبانی با اشاره به استقبال آثار گروه نمایشی ویژه بانوان از سوی مردم، بیان کرد: « بسیاری از بانوان به علت فضای حاکم در دانشکدههای هنر، امکان حضور در شاخههای مختلف رشته هنرهای نمایشی را نداشتند و همین امر موجب شد، از هنر مقدس به عنوان گروه نمایشی بانوان استقبال کنند. حتی برای مخاطبان نیز، این جریان جذاب و امید بخش بود که توانمندیهای زنان را در تدارک و اجرای یک تئاتر حرفهای به چشم ببینند و به خودشان و میزان توانمندیهای شخصی و اجتماعی خود اعتماد کنند.»
او درخصوص واکنش بدنة هنری با این گروه، گفت: « واکنش بدنة هنرمندان هم متفاوت بود. برخی عدم اختلاط زن و مرد در هنر را دور از تمدن میدانستند و برخی آن را ویژگی خاص و منحصر به فرد گروه قلمداد میکردند و از همان ابتدای امر، به ما و هنر و توانمندیمان اعتماد مینمودند.»
مسئول گروه هنر مقدس در ادامه تأکید کرد: « آنچه که بیش از هر چیز من را در این مسیر حمایت کرده، تشویق، ترقیب و اعتماد همسرم به توانمندی زنان میباشد. این نوع نگرش، بر روی جدیت من و افراد گروه ما اثر مثبتی داشته است. همانطور که یک زن در آرمانگرایی و موفقیت یک مرد مؤثر است. حضور اجتماعی و موفقیتآمیز یک زن نیز، متأثر از نوع نگرش حمایتگرانه و پیشبرندة مرد است. به علاوه، تأکیدات رهبر عزیزمان درخصوص توانمندیها و اعتمادشان به قابلیتهای زنان و لزوم حضور آنان در اجتماع، ما را برای ادامه مسیر جدیتر و امیدوارتر کرده است.»
نمایش «اقلیما» یکی از آثار گروه نمایشی هنر مقدس درخصوص مناظره زمانی با چند شخصیت تاریخی است که از ابتدای خلقت تا واقعه کربلا را روایت میکند. خانم شعبانی کارگردان این نمایش اظهار داشت: « اقلیما بیشترین میزان استقبال را داشته است. خصوصاً که مربوط به سه زن از سه زمان متفاوت بود و برای بسیاری از بانوان جای تأمل و تفکر داشت.»
او در خصوص نمایش عروس روز دهم گفت: « نمایش عروس روز دهم در واقع مربوط به سه برهة زمانی متفاوت است. داستانی مستند در بستری سورئال که از هبوط آدم، کربلا و اوضاع فلسطین روایت میکند. ما را در کربلا با عروس ِ وهب نصرانی «هانیه» همراه میکند. داستان عروس ده روزهای را روایت مینماید که خیمة عروسی خود را جمع میکند و به کاروان امام حسین (ع) میپیوندد و در نهایت همراه وهب، در ظهر عاشورا به شهادت میرسد. این نمایش تا اوضاع فلسطین ادامه مییابد و در نهایت، ما را در اورشلیم به مبارزة با کاییل و جنود شیطان میکشاند.»
خانم شعبانی درخصوص تولید نمایش رادیویی «علیا مخدره» گفت: « نمایش رادیویی علیا مخدره داستان مستندی از زنان و دختران کاخ ناصرالدین شاه است که برای اولینبار جریان جدیدی را در کاخ ناصری رقم میزنند. تولید نمایش رادیویی عاشورایی علیا مخدره هم فعالیت دیگر گروه بوده که در حال ضبط و تدوین آن هستیم. امیدواریم بهزودی تقدیم زنان قدرتمند کشور عزیزمان ایران شود.»
مدیر گروه نمایشی هنر مقدس با تأکید بر وضعیت ناشی از شیوع ویروس کرونا بیان کرد: « شیوع کرنا، گروه ما را هم مثل گروههای هنری دیگر از لحاظ مالی و اجرای برنامهها دچار مشکل کرد. کارگاههای آموزشی هر سالة تابستان و پاییز برگزار نشد و سه نمایشنامه که قرار بود از بهمن98 تا بهمن 99 تمرین و اجرا شود، به تعویق افتاد.»
او با اعلام راهاندازی «باشگاه تئاتر مجازی بانوان» تشریح کرد: « خوشبختانه تلاش کردیم با زندگی جدید متأثر از شیوع کرونا سازگار شویم. باشگاه تئاتر مجازی بانوان را در اردیبهشت 99 راهاندازی کردیم و آموزشها را بصورت مجازی ادامه دادیم. از شهریور 99 دورة دوم باشگاه مجازی تئاتر بانوان هنر مقدس آغاز میشود. مباحث و نوع ارائه مطالب هنری و نمایشی متفاوت از کارگاههای حضوری خواهد بود. امید داریم این جریان جدید، نقطة عطفی برای بانوان هنرمند کشورمان باشد.»
بانوان گرامی علاقهمند به حضور در عرصه هنرهای نمایشی میتوانند جهت کسب اطلاعات و ثبتنام در باشگاه هنرهای نمایشی مجازی بانوان با شماره 09128570832 تماس حاصل نمایند و یا با مراجعه به اکانت اینستاگرامی گروه نمایشی هنر مقدس (@honaremoghadas) در جریان اخبار و اطلاعیههای این گروه قرار گیرند.