به گزارش خبرنگار واحد زنان و خانواده پایگاه اطلاعرسانی سراج24، شیوع ویروس کرونا تأثیرات بسیاری بر شرایط اقتصادی و اجتماعی گذاشته و سبک زندگی مردم را دستخوش تغییر کرده است. مسئله قرنطینه خانگی منجر شده که بسیاری از نیازها و ملزومات زندگی از طریق بستر آنلاین برطرف شود.
در این بین، نرمافزارهای موبایلی این روند را تسریع بخشیدهاند. اپلیکیشین «مازادا» و «الوهمیار» نمونههایی از نرمافزارهای موبایلی هستند که میتوانند وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانواده را ارتقاء بخشند. «شرایط اقتصادی موجب شده است که خانوادهها بودجههای محدود و درمقابل هزینههای بالایی داشته باشند، از این رو، اپلیکیشن مازادا با ایده اولیه حذف پول از معاملات و تهاتر، شکل گرفته است.» این، سخنان سرکارخانم «لیلا مجدانی» کارآفرین و توسعهدهنده نرمافزارهای مازادا و الوهمیار است که با ما گفتوگویی کوتاه درخصوص ویژگیهای این اپلیکیشنها داشتند.
خانم مجدانی با تأکید بر تأثیرات کرونا و همچنین تحریمهای ناجوانمردانه علیه ایران تصریح کرد: «مازادا به این جهت که در بستر مبادله کالا به کالا است و بدون رد و بدل شدن پول، افراد میتوانند نیازهایشان را برطرف نمایند و کمک بسیار زیادی به اقتصاد خانوادهها میکند. افراد میتوانند با مبادله وسایل مازاد بر نیاز خود و یا تولیدکنندگان مشاغل خانگی با عرضه کالاهای خود، از کالا، خدمات و یا استعداد فرد دیگری بهره ببرند.»
وی با اعلام این که مازادا به عنوان شرکت خلاق ثبت شده و مورد حمایت بنیاد ملی نخبگان است، گفت: «افراد یک کالایی دارند که درحد نو و یا قابل مصرف است، آن را در قالب یک آگهی در اپلیکیشن قرار میدهند و به نسبت کیفیت به آن ستاره میدهند. سپس ترجیح تعویض آن با کالا یا خدمات دیگر و همچنین محدوده مکانی خود را تعیین میکنند. مازادا به صورت کاملا هوشمند نزدیکترین افراد از لحاظ مکانی را معرفی مینماید. افراد معرفی شده، کالا یا خدمات مورد نیاز من را دارند و مابهازای آن، به کالا یا خدمات من نیاز دارند.»
خانم مجدانی افزود: «بخش جذاب اپلیکیشن، تعویض استعدادهاست. مثلا دو خانم بیکار هستند ولی هرکدام استعدادی را دارند مثلا یکی قلاببافی میکند و دیگری شیرینیپزی بلد است. هر دو دارای استعداد هستند اما از محل استعداد خود نمیتوانند درآمدی کسب نمایند. در مازادا همه میتوانند استعداد خودشان را معرفی نمایند و بگویند چه چیزی را میخواهند یاد بدهند و درمقابل چه کالا، خدمات یا استعدادی را میخواهد.»
توسعهدهنده مازادا با اشاره با امتیازاتی که در این اپلیکیشن وجود دارد، تشریح کرد: «افراد با هر فعالیتی در مازادا، امتیازاتی را دریافت مینمایند. این فعالیتها شامل نصب اپلکیشن، معرفی به دوستان، کد معرف، تکمیل پروفایل، تکمیل فرآیند تبادل، دیدن تبلیغات و ... میشود. کاربر در نهایت میتواند ما به ازاء امتیازات خود، کالا یا خدمات رایگان دریافت نماید و حتی این امکان را داریم که با معرفی این عزیزان به بانکها و موسسات، تسهیلاتی مانند وام قرض الحسنه برایشان فراهم کنیم.»
خانم مجدانی با اعلام راهاندازی اپلیکیشن جدید خود با نام «الوهمیار» تصریح کرد: « بسیاری از فرزندان سالمندان نمیتوانند هر ساعتی از شبانهروز نیازهای آنان را برطرف کنند. الوهمیار یک اپلیکیشن با کاربری بسیار آسان برای سالمندان است که تمام نیازهای آنان را اعم از کالاهای ملزوم و خدمات پزشکی فراهم میکند. سالمندان قادر خواهند بود از طریق این اپلیکیشن خریدهای روزانه خود را با قیمتی پایینتر از فروشگاه تهیه کنند. همچنین خدمات درمانی یا تعمیرات منزل در قالب این نرمافزار تعریف شده است.»
وی با تأکید بر بحث سالمندان به عنوان یکی از دغدغههای اصلی جامعه گفت: «رویکرد فوق العاده الوهمیار در این است که سالمندان را مخاطب ویژه خود قرار داده است. معمولاً سالمندان مخاطب اپلیکیشنها نمیشوند اما ما سعی کردیم این اپلیکیشن را به سادهترین شکل ممکن و از طریق تصویر و بدون نیاز به تایپ، تولید کنیم که بازخورد خیلی خوبی هم داشتیم.»
توسعهدهنده الوهمیار افزود: «خوشبختانه مراحل برنامهنویسی این اپلیکیشن به پایان رسیده و عملیات اجرایی آن آغاز شده است. این طرح در پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی به عنوان یکی از طرحهای جشنواره رویش مورد حمایت مادی و معنوی قرار گرفته و شرکت ما به عنوان یک فناور ثبت شده و در مرکز رشد مستقر است. الحمدلله استقبال خوبی از این اپلیکیشن صورت گرفته و ما پیشنهادهای جدی از طرف شهرهای مختلف برای نمایندگی داریم.»
خانم مجدانی در تشریح عملیات اجرایی الوهمیار گفت: «در گام اول از طریق پارک علم و فناوری و مرکز رشد، متولیان امور سالمندان و همچنین افراد کاریزما و اثرگذار کارها را آغاز کردیم. الحمدلله در این قدم توانستیم حمایتهایی را به خودمان جلب کنیم اما قطعا برای توسعه در شهرهای مختلف به حمایت بیشتری از جمله سرمایهگذاران بخشهای خصوصی نیاز داریم.»
وی درخصوص مشکلات اصلی تولید اپلیکیشن اظهار داشت: «یکی از اصلیترین مشکلاتی که در تولید اپلیکیشن وجود دارد مسئله تیمهای برنامهنویسی است. متاسفانه افراد توانمند چه از نظر کیفی و چه از نظر کمی در حوزه برنامهنویسی نداریم. در این حوزه، عرضه بسیار محدود و تقاضا بسیار زیاد است و سبب شده افراد توانمند گاهی سر چند پروژه به طور همزمان فعالیت داشته باشند. از طرف دیگر نیز با کمبود نیروی متخصص خانم روبرو هستیم. نوع نگاه خانمها با آقایان به یک ایده و همچنین اجرای آن بسیار متفاوت است.»
خانم مجدانی افزود: «این مشکل منجر به درخواست مبالغ بسیار زیاد از جانب برنامهنویسان شده درحالی که استارتاپهای تازه تأسیس قادر به پرداخت این مبالغ نیستند. بنابراین مجموعهها و نهادهای حمایتی باید افراد باانگیزه را تربیت کنند و به تولید ایده و اپلیکیشن کمک نمایند. بسیاری از شتابدهندگان ظاهرا این کار را انجام میدهند اما در واقع صرفا فضایی برای تولید اپلیکیشن به اشتراک میگذارند. خواهش من این است که اگر نهادی میخواهد در این مقوله کار کند، کاملا عملیاتی وارد شود چراکه اکوسیستم شتابدهی ما اصلا اکوسیستم قویای نیست.»
گفت و گو ا زهره نقی پورفر