به گزارش سراج24، هفدهم آذر امسال بود که در جریان بازدید دریادار سیاری، معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران از نمایشگاه توانمندیها و دستاوردهای فنی و تخصصی نیروی دریایی ارتش، طرح شناور جدیدی با عنوان پروژه سفینه در معرض نمایش قرار گرفت.
نیروی دریایی ارتش طراحی و ساخت جدیدترین و متفاوتترین ناوشکن ایرانی را شروع کرده است و این پروژه اکنون در مرحله تحقیقاتی قرار دارد. همچنین گفته میشود این ناوشکن، با تناژ بالا و طول ۱۰۰ متر، از فناوریهای مدرن بهره خواهد برد و قابلیت عملیات در شرایط مختلف دریا جهت مقابله با جنگهای نامنظم ساحلی و عکس العمل سریع در هنگام بروز خطر را خواهد داشت.
این شناور که تریماران (TRIMARAN) نام دارد، هم اکنون در برخی کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا، چین، ژاپن ساخته شده و یا در مرحله تولید قرار گرفته؛ اما پرسش مهمی که درباره تریماران و پروژه سفینه مطرح میشود، دلیل اصلی تمرکز کشورهای نیرومند نظامی از جمله ایران برای ساخت این شناور است که شاید یکی از بهترین مسیرها برای پاسخ به این پرسش مهم، بررسی ویژگی شناورهای تریماران است.

از خنثی سازی موجهای کششی دریا تا میزان بالای تعادل هیدرواستاتیکی

تریماران چینی؛ بهرهمندی از سامانه دفاع نزدیک دریایی (CIWS) و حرکت با ۳ جت پمپ الکتریکی

شباهت دیگر تریماران تولید چین به USS Indipendens، وجود ۳ سالن در عرشه فرماندهی است؛ عرشه پهناور از مزیتهای این شناور است که به هواگردهای عمود پرواز امکان پرواز آسان را میدهد.
همه تریمارانها در حوزه تسلیحات روی عرشه فرماندهی وجه اشتراک دارند؛ ماکت تریماران چینی نشان میدهد که در عرشه جلویی یک برجک توپ ۷۶ میلیمتری و پرتابگر عمودی موشک ۱۶ یا ۳۲ تایی وجود دارد و با تسلیحات پدافند هوایی کوتاه تا متوسط بارگیری خواهد شد.
تریماران در ژاپن؛ شناوری با بدنه تمام آلومینیوم
اول آنکه بسیار سبکتر از فولاد است، به طوری که اگر یک کشتی به جای فولاد از آلومینیوم ساخته شود، وزنش حدود ۶۰ درصد کمتر میشود. از طرفی دیگر آلومینیوم زنگ نمیزند (اکسید نمی شود) و نگهداری آن بسیار راحتتر است.
ناو چند منظوره تریماران، سطحی بیش از ۳۷۰ متر مربع دارد و در قسمت چند منظورهاش، ۱۶ شناور دریایی کوچک قرار دارد که با استفاده از جرثقیل مستقر در انتهای کشتی، جا به جا میشوند. پیکربندی تریماران شامل امکانات و بخشهای دیگری از جمله USV ۲ (کشتی بدون سرنشین) ۱۱ متری، ۱ VTOL UAV (هواپیمای عمود پرواز) و ۱ هلیکوپتر هم میشود که در عملیات مین زدایی کاربرد دارند.

کشتی ژاپنی تریماران، حدود ۵۰ ملوان را در خود جای میدهد؛ به علاوه ظرفیت امداد رسانی و کمکهای اولیه هم دارد که در بخش امداد رسانی از ۷ کانتینر ۴۰ فوتی، ۲ کانتینر مخصوص خدمات پزشکی است.
تریماران آمریکا؛ از USS Jackson تا Coronado
LCS-۶ با ۴۱۸ فوت (۱۲۷/۴ متر) طول و ۱۰۴ فوت (۳۱/۶ متر) عرض، آبخور ۱۴ فوتی معادل ۴/۲۷ متر دارد. برای به کارگیری این کشتی در مأموریتهای مختلف، تقریبا ۴۰ درصد از فضای کلی USS Jackson از فضای خالی تشکیل شده که ظرفیتی ۲۱۰ تنی دارد.
اتاقکی برای مقابله با حملههای بیولوژیک
علاوه بر ویژگیهای ظاهری و تجهیزاتی این تریماران در USS Jackson اتاقکی برای مقابله با حملههای بیولوژیکی وجود دارد تا از اثر مواد شیمیایی در امان بمانند.
این کشتی از نظر امکانات دفاعی بسیار مجهز است؛ به طوریکه یک مسلسل ۵۰ کالیبری در دو طرف عرشه این شناور و دو مسلسل M۲۴۰ machine gun وجود دارد؛ عرشه پشتی تریماران، بسته به نیاز قابلیت حرکت دارد تا امکانات دفاعی آن مورد استفاده قرار بگیرد. در کنار هواگردها و ابزارهای پروازی دیگر، Sikorsky SH-۶۰ Seahawk نام نوعی هلیکوپتر آمریکایی است که بر روی عرشه پشتی این تریماران میتواند نشست و برخاست کند.
ویژگیهای بیان شده تنها یک بیان کلی از شناورهای چند قابلیتی تریماران بود که اکثر کشورهای توسعه یافته و قدرتمند برای طراحی و ساخت آنها به میدان آمدند. اکنون باید دید که نیروی دریایی جمهوری اسلامی در کنار تلاشهای همیشگی در راه خود کفایی و ساخت ناو و تجهیزات پیشرفته دریایی، شناور تریماران ایرانی را چگونه به نمایش در آورده و عملیاتی خواهد کرد.
گزارش از ابراهیم اسدی بیدمشکی
انتهای پیام/
0 نظر