
گروه فرهنگی سراج24: از روز گذشته ثبت نام عتبات دانشگاهیان در سراسر کشور آغاز شده است.این شانزدهمین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات عالیات است. در این سفر دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشگاه میتوانند ثبتنام کنند.
سالهاست که ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان متولی برگزاری این سفرهای معنوی است. اولین بار در سالهای 1374 و 1375 بود که حجتالاسلام ابوترابی این حرکت را در دانشگاه تهران راه انداخت؛ سپس فعالیت ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان رسمیتر شد و از یک اتاق در ساختمان نهاد رهبری دانشگاه تهران تبدیل به یک سازمان و نهاد مستقل شد. حالا با همت آنان، سالانه دهها هزار نفر از دانشگاهیان به این سفر معنوی مشرف میشوند.
سال 1394 بود که بواسطه اتفاقات ناگوار فرودگاه جده و تعرض نیروهای سعودی به دو نوجوان ایرانی، روابط ایران و عربستان تیره و تار تر از گذشته شد. درست در همان ایام کاروانهای دانشجویی نیز در سرزمینهای مدینه و مکه حضور داشتند و روال اعزام سایر دانشجوهاو اساتید طبق برنامه مشخص در حال انجام بود. اما اتفاقات جده خیلیها را آرزو به دلِ زیارت مسجدالنبی، بقیع و حرم امن الهی باقی گذاشت. ایران سفرهای عمره مفرده را در اعتراض به وقایع آنروزها قطع کرد. بسیاری از دانشجویان چشم به راه ماندند تا بلکه بزودی مشرف شوند اما نشد. اوضاع بدتر از آن چه فکر میشد شده بود. همان سال حضور ایران در حج ابراهیمی نیز در شک و شبهه بود اما بالاخره سهمیه ایران برقرار شد و حاجیهای ایرانی عازم سرزمین وحی شدند. درست در همان سال حج ابراهیمی هم داغ سنگینی بر دل ایرانیها و جهان اسلام گذاشت. سوء تدبیر سعودیها در مدیریت حج باعث شد تا دهها هزار ایرانی و غیر ایرانی در شلوغی منا جانشان را از دست بدهند.
حالا دیگر ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان همه تمرکزش بر نیمه دوم اسمش قرار گرفته است یعنی «عتبات»؛ و از نیمه اول آن و «عمره» چیزی جز خاطرات خوش دانشجویان باقی نمانده است. کارشناسان معتقدند سفرهای معنوی دانشجوها توانسته است آنها را در مواجه با انبوه تهاجمات فرهنگی دشمن قوی و مقتدر کند. دانشجویی که چشم به کعبه، بقیع، مسجد النبی، حرم امام حسین(علیه السلام)و سایر اعتاب مقدسه دوخته و با موالیان الهی قول و قرارهای معنویاش را گذاشته است،به این راحتیها از آستان پر نور الهی دل بر نمیکند. درست است که بخاطر آل سعود ملعون، راه حضور دانشجویان خوشاشک و پاکدل ایرانی در مکه و مدینه بسته شده است اما راه سرزمین حسین(علیه السلام) و علی(علیه السلام) همچنان به روی جوانان باز است.
ثبت نام در عمره دانشگاهیان همیشه با استقبال بینظیر همراه بود چون سفر عمره مفرده به این سادگیها برای کسی میسر نمیشد. بازار ثبتنام و خرید و فروش فیشهای عمره در آن سالها داغ بود. تنها دانشجویان بودند که با نگاه ویژه رهبر امت امام خامنهای از این سهمیه ویژه استفاده میکردند تا تحولات روحی و قلبی آنها ضامن حفظ جامعه اسلامی و نبوی باشد. پس از سال 1394 و تمرکز ستاد عمره و عتبات بر سفرهای عتبات، کسی پیشبینی استقبال چشمگیر دانشگاهیان را نمیکرد. سفر به عتبات چیزی نیست که مثل سفر به مدینه و مکه نیاز به خرید فیش و سالها انتظار داشته باشد، هرکسی هر موقعی اراده کند میتواند به یک آژانس مسافرتی برود و برای سفر به کربلا ثبتنام کند. اما بازهم لطف خدا به کارهای این ستاد برکت داد ودر دوره گذشته یعنی در دوره پانزدهم از اعزام دانشگاهیان به عتبات عالیات، بیشتر از 90هزار نفر در سایت labbayk.ir ثبتنام کردند؛ این درحالی بود که ظرفیت ستاد برای اعزام دانشگاهیان تنها چیزی در حدود 16هزار نفر بود. حالا در هر دوره عتبات، تب قرعهکشی برای حضور در کربلای معلی هم داغ شده است.
سفرهای دانشجویی ویژگیهای منحصر بفردی دارد که آن را از سایر سفرهای معمولی متمایز کرده است. اقدامات فرهنگی پیش، حین و پس از سفر ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان چیزی نیست که در دفاتر آژانسهای مسافرتی پیدا شود. ستاد، دانشجویان و زائرانش را رها نمیکند. پیش از سفر با همایشهای معرفتآفرین و بستههای مختلف کتاب به دانشجویان میگوید که قرار است به چه سرزمینی وارد شوند. حین سفر با توسلات مختلف راه را برای ارتباط بهتر و عمیقتر با اهلبیت عصمت و طهارت(علیه السلام) هموار میکند و پس از سفر نیز در قالب همایشها، مجلات و حتی سفرهای زیارتی به قم و مشهد،به آنها یادآوری میکند که کجا بودهاند و در محضر موالیان الهی چه قول و قرارهایی گذاشتهاند. در سفرهای دانشجویی همه در یک محدوده سنی هستند و همگی جزو نخبگان جامعه و قشر موثر فرهنگی-اجتماعی هستند. دلها پاک است و ارتباط با خدا و اهل بیت(علیه السلام) بسیار راحتتر از سنین کهنسالی و پیری برقرار میشود. سفرهای دانشجویی تحول آفرین است و مسیر زندگی آینده آنها را شکل میدهد اما در پیری و سنین بالا چنین اتفاقی چگونه تعریف میشود؟ سفرهای دانشجویی تابوی زیارت برای پیرها را شکست، حالا دانشجوها و نسل جوان و موثر جامعه لحظه شماری میکنند تا در کاروانهای دانشجویی حضور داشته باشند و زیارت اهلبیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) را در کنار همسن و سالان و همدلان خودشان تجربه کنند.
کارشناسان فرهنگی و مدیران دولتی معتقدند که اقدامات ستاد عمره وعتبات دانشگاهیان در ایجاد تحول در جامعه جوان کشور نقش اساسی داشته است و امروز بسیاری معتقدند که این سفرهای دانشجویی جزو عمیقترین وموثرترین کارهای فرهنگی نظام جمهوری اسلامی است اما از سوی دستگاههای متولی فرهنگ مورد حمایت قرار نمیگیرد. از این رو باید دستگاههای متولی فرهنگ با سرمایهگذاریهای بیشتر اقدام ستاد عمره و عتبات دانشجویان را حمایت کنند.