
به گزارش«سراج24» دفتر طراحی لاچ در سال ۱۹۵۵ تاسیس شد. ماموریت اولیه این مجموعه تحقیق و توسعه در حوزه تجهیزات رادیویی و الکترونیکی بود. در سالهای اخیر این شرکت به یکی از پیمانکاران دولت روسیه در حوزه توسعه سامانه های هوایی بدون سرنشین تبدیل شده است.
شرکت لاچ با بخشهای مختلف دولت روسیه مانند وزارت دفاع، وزارت امور داخلی و شرایط غیرمترقبه، اداره فدرال خدمات گشت زنی و پایشی و غیره همکاری می کند. این شرکت در سال ۲۰۰۵ از توسعه پهپاد جدیدی موسوم به تیپچاک خبر داد.
تیپچاک در زبان روسی به معنای خانه بهدوش است. یگانهای عملیاتی نیروی زمینی ارتش روسیه در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ آزمایشهای میدانی با هدف ارزیابی توانمندی عملکردی این پهپاد را انجام دادند. نهایتا تولید نمونههای عملیاتی از سال ۲۰۰۸ آغاز شد.
بال این پرنده با عقب رفتگی ملایم در قسمت میانی بدنه نصب شده است. دو میله قسمت انتهایی بال را به سطح افقی دم متصل می کنند. سازه تیپچاک از جنس مواد مرکب ساخته شده و برای استحکام بیشتر و همچنین حفاظت از محموله های عملیاتی داخل بدنه یک قالب فلزی تعبیه شده است.
این هواپیما فاقد ارابه فرود است و پرتاب آن با کمک ریل و توسط کاتاپولت نیوماتیکی نصب شده روی کامیون انجام می شود. تیپچاک توسط چتر بازیافت میشود. محموله عملیاتی این پهپاد شامل پایشگرهای خطی دو باندی (طیف مرئی و فروسرخ)، تجهیزات تجزیه و تحلیل سیگنال، پایشگرهای آلودگیهای شیمیایی، تجهیزات رله ارتباطی، تجهیزات تصویربرداری فرکانس بالا و لینکهای داده دورسنجی میباشد. شرکت روسی وگا تجهیزات محموله ماموریتی این پهپاد را تولید می کند.
علاوه بر امکان بارگذاری برنامه پرواز خودکار در رایانه تیپ چاک، می توان هدایت آن را از طریق لینک رادیویی یواچاف به کاربر ایستگاه کنترل زمینی سپرد.
سه نفر پرسنل شامل یک نفر به عنوان فرمانده ماموریت و دو نفر به عنوان کاربر با استفاده از ایستگاه کنترل زمینی هدایت همزمان دو فروند پرنده را بر عهده میگیرند. یک سامانه عملیاتی تیپ چاک که در ارتش روسیه با کد ۱ کی۱۳۲ شناخته می شود شامل شش فروند پرنده (با کد۹م۶۲)، خودروی ایستگاه کنترل زمینی، کامیون حامل و پرتابگر، خودروی حمل آنتن و خودروی تعمیر و نگهداری است. راهاندازی و آمادهسازی یک سامانه عملیاتی این پهپاد تنها ۱۵ دقیقه بطول میانجامد.
نیروی زمینی روسیه از سال ۲۰۰۸ روند جایگزینی پهپادهای تاکتیکی قدیمی کالون اِستروی-پی را با نمونههای جدید تیپ چاک آغاز کرد. گزارشهایی در مورد عدم موفقیت این پهپاد در عملیات نظامی روسیه علیه گرجستان در اوت ۲۰۰۸ منتشر شده است. ارتش روسیه از این پهپادها برای هدفیابی سامانه های تسلیحاتی همچون خمپاره انداز ۱۵۲ میلیمتری کراسنوپول و سامانه راکت انداز ۳۰۰ میلیمتری اِسمرچاستفاده می کند.