
به گزارش سراج24 به نقل از تسنیم، الهه کولایی عضو حزب منحله مشارکت در همایش دانشجویان و آینده سیاسی ایران که به همت سازمان دانشجویی حزب کار در سالن همایشهای ورشو برگزار شد، گفت: ما روی کره زمین در شمول کشورهایی هستیم که با وجود برخورداری از منابع عظیم برای توسعه، قدرت استفاده از این منابع را نداشته و با اینکه سرمایه عظیمی برای خروج از شرایط نامطلوب داریم، مانند کشورهای دور و نزدیک توان لازم و کافی را نداشتیم.
وی ادامه داد: یکی از عوامل این ناتوانی نگاهی است که به جامعه و تغییر آن داریم. نوع مواجهه ما با امواج نوگرایی براساس رویکردی بود که به جلوهها و دستاوردهای تلاشهایی که در این جوامع بود، متمرکز شدیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: اولین دانشجویانی که از کشور ما به غرب رفتند، در رشتههای مهندسی و طب تحصیل کردند و بر این اساس سطوحی از مسائل تغییر مورد توجه قرار گرفت که کفایت لازم را برای مدیریت تغییر نداشتیم. ما در میان کشورها، کشوری متمایز هستیم که تنها چیزی که ما را در میان کشورها متمایز میکند، تکاپو و تلاشی است که نیاز ایرانیان برای دستیابی به تلاش و جایگاه بهتر وجود دارد.
کولایی اظهار داشت: در انقلاب برژوای دموکراتیک در روسیه، اولین انقلاب مشروطه در کشور ما شکل میگیرد و تلاش برای وارد کردن قانون انجام میشود و این تصور در گذشته وجود داشت که با وارد کردن قانون استبداد مهار خواهد شد و این تصور نیز وجود داشت که با تصویب قانون اساسی قدرت نیز مهارت میشود و این قانون حقوق و آزمونی است و تکالیف مردم را مشخص خواهد کرد، ولی این جنبش با دیکتاتوری رضاه شاه پهلوی خاتمه پیدا کرد.
وی با بیان اینکه من با درس دادن تحلیل سیاسی مخالف هستم، گفت: این موضوع یعنی ساده کردن تحلیل سیاسی و ویژگی جامعه ما این است که پیچیدگیها را ساده میکنیم و براساس ساده سازی افراطی رویکردها پیش میرویم.
عضو جبهه منحله مشارکت اظهار داشت: جنبش ملی شدن صنعت نفت بدون توجه به موازنه قدرت در نظام بینالملل براساس تلاشهای ارزشمند باعث برجستهتر شدن کشور ما شد و ما به الگو تبدیل شدیم، ولی حاصل این جنبش چه بود؟ قراردادی که ناقض این بود، اجرا میشود و نظام دیکتاتوری همه این تلاشها را زیر سوال میبرد.
کولایی ادامه داد: ما در شاخص کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته هستیم، یعنی کشورهایی که محیط بینالمللی، تحولات داخلی آن را تحت تاثیر قرار میدهد و در بررسیهای علمی نقش نظام قدرت و ساختار بینالمللی را نمیتوان در این کشورها مورد غفلت قرار داد.
وی افزود: ما این ماجرا را در شرایطی داریم و انقلاب ما در شرایطی به پیروزی رسید که تعارض بین 2 قطب و بازی با حاصل جمع صفر وجود داشت و در چارچوب این نظام انقلاب اسلامی به پیروزی میرسد و تشکیلات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با این ساختار ارتباط پیدا میکند و شعار نه شرقی و نه غربی داده میشود.
وی اظهار داشت: بنابراین براساس آرمانهای الهی و دینی و اندیشههایی که برای ایرانیان ارزشمند بود، شاهد پیروزی انقلاب بودیم و مبنایی برای خروج از عقبماندگی و استبداد به وجود میآید و پسوندهای اسلامی تلاش میکنند دستاوردهای جامعه بشری را به دست بگیرند.
کولایی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران زلزلهای در سطح منطقه بود، گفت: باید این انقلاب را در چارچوب نظام 2 قطبی و جنگ سرد مورد تحلیل قرار داد. در پایان جنگ و تهاجم 8 ساله عراق به ایران به عوامل بینالمللی کمتر توجه میشود. در این موضوع توافق آمریکا و شوروی پایان جنگ را الزامی میساخت و جنگ باید پایان میپذیرفت و فشار بر ایران در پذیرش قطعنامه به دلیل تحول در نظام بینالمللی بود.
وی با اشاره به اینکه ما از معدود کشورهایی هستیم که هر چه خواستیم منزوی باشیم جهان به ما اجازه نداد، گفت: ایران حتی اگر بخواهد نمیتواند منزوی باشد. فروپاشی شوروی ما را به فضای جدیدی مواجه کرد و جمهوری اسلامی باید در آن زمان در فضای جدید به حیات خود ادامه میداد. بنابراین نمیتوان سازوکارهای داخلی را از شرایط بینالمللی جدا کرد و فرآیندها برای پذیرفتن و عملیاتی کردن قدرت سیاسی هیچگاه از فرازوفرود بینالملل جدا نبوده است. همین ویژگی به ما فرصت میدهد که به عنوان دولت معارض در برابر آمریکا به حیات خود ادامه دهیم.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: فروپاشی شوروی کشور ما در موقعیت مهم استراتژیکی قرار داد و به تعبیر من مائده آسمانی را برای ما فراهم کرد و همه کشورها تلاش کردند برای حل مشکلات داخلی خود استفاده کنند، ولی ما به دلیل نگاه ایدئولوژیک خود بایدها را شکل دادیم و در طول دو دهه گذشته تا قبل از توافق اخیر ژنو 3 که انشاءالله ما را در سطح ملتهای منطقه به جلو ببرد، اینگونه رفتار میکردیم.
کولایی گفت: نقش جمهوری اسلامی بعد از 11 سپتامبر و موج سلفیگری و گرایشات القاعده فراتر از صلح و ثبات در منطقه است و کشور ما می تواند در مسائل فرامنطقهای نیز تاثیرگذار باشد. چرا که فرصت جغرافیا برای ما موقعیت بینظیری ایجاد کرده ولی ما اصولا به تحلیلهای سیاسی با سادهانگاری میپردازیم.
وی با اشاره به مشکلات کشورهای توسعه نیافته گفت: در جوامع توسعه یافته رشد نهادهای اجتماعی جهت پاسخ دادن به نیازهای اجتماعی صورت میگیرد. در دورهای که تکلیف دانشگاه انتقال آثار و دستاوردهای نو شدن جوامع بشری بود، بدبینی بعد از انقلاب نسبت به دانشگاهها ایجاد شد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی تسلط حوزه بر دانشگاه و نه تعامل سازنده این 2 نهاد شکل گرفت و این نهاد نتوانست نقش مهم خود را ایفا کند.
عضو جبهه مشارکت خاطرنشان کرد: بعد از حضور آمریکا در افغانستان یعنی بعد از حادثه 11 سپتامبر، در این کشور فضایی بوده است که شرایط بازی برد - برد داشتیم. تمرکز بر بازی برد - باخت ممکن است نتایج کوتاه مدت داشته باشد، اما در درازمدت تامین کننده منافع نیست.
کولایی با اشاره به مذاکرات ژنو 3 خاطرنشان کرد: در ادامه تحولات ژنو 3 شاهد تحرکات منطقهای هستیم و حس بیاعتمادی و نگرانی از برهم خوردن وضعیت ایران به دنبال این توافق و موازنه قدرت برقرار شده و مخالفان کشور ما این موضوع را بوجود آوردند که انقلاب اسلامی منافع آمریکا را هدف قرار داده است. بنابراین ساختار نظام قدرت در جهان تغییر کرده و این جهان پس از شوروی جهان دیگری شده است.
وی اظهار داشت: به لطف خدا با همه سختیها و مشکلات 8 سال گذشته شاهد هستیم که امروز فضایی ایجاد شده که تغییر موازنه قدرت فراهم میشود و منافع مردم ایران براساس رویکرد عقلانی شکل میگیرد، ولی نباید بیش از این شاهد از دست رفتن قدرت نباشیم. زمانی که جمهوری اسلامی با آمریکا در ساقط کردن طالبان همکاری میکرد، آمریکا ما را محور شرارت خواند که این ناشی از پاسخ این کشور به ما بود.
عضو جبهه مشارکت گفت: بیتوجهی به جمهوری اسلامی در تامین امنیت و ثبات، موج رادیکالیسمی بود که برای اروپا و آمریکا تهدیدات جدی فراهم کرد. آنچه در ایران اتفاق افتاد اوج بلوغ مردم ایران بود که از تجربه ارزشمند خود بهرهبرداری کردند و در پای صندوقهای رای برای حرکت به سمت مسیر دموکراتیک گام برداشتند. بنابراین آنچه در 24 خرداد اتفاق افتاد گامی به سمت جلو بود و در رویکرد اعتدالی و پرهیز از آنچه درسالهای گذشته هزینه گزافی فراهم کرد، اتفاق افتاد.
کولایی در پایان خاطرنشان کرد: ما در آینده با به دست آوردن فرصتهای عظیمی که از دست دادهایم، به کارت بازی دیگران تبدیل شدهایم. ایران همواره از مباحث مورد توجه رهبران روسیه بوده است و موضوع ایران و نحوه استفاده از کارت ایران از اهمیت بسزایی برخوردار است.