۱۴۰۴/۱۰/۳۰ - ۱۸:۰۶
سلیمی‌نمین در گفتگو با سراج24 :

دشمن هرگز نمی‌تواند با برخی اعمال جنایتکارانه به نتیجه برسد

کارشناس سیاسی گفت : آنچه مسلم است این است که امروز دشمن هرگز نمی‌تواند با برخی اقدامات جنایتکارانه به نتیجه برسد، زیرا ملت ایران هیچ ترسی از این‌گونه تحرکات ندارد.

دشمن هرگز نمی‌تواند با برخی اعمال جنایتکارانه به نتیجه برسد

به گزارش سراج24؛ عباس سلیمی‌نمین، کارشناس و تحلیلگر سیاسی، در گفت‌وگویی با اشاره به وقایع و حوادث مردادماه ۱۳۳۲ و شباهت آن با اغتشاشات اخیر اظهار داشت: میان تحرکات اخیر دشمن صهیونی علیه ایران، قطعاً شباهت‌هایی با کودتای ۲۸ مرداد وجود دارد؛ تا جایی که این تصور برای انسان به‌وجود می‌آید که این ذهنیت واهی در میان دشمنان ایران شکل گرفته که می‌توانند با ایجاد رعب و وحشت، ملت ایران را منزوی یا به حاشیه برانند؛ به این معنا که مردم را وادار کنند از مسائل جامعه خود فاصله بگیرند.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران افزود: این روش در نهضت ملی شدن صنعت نفت نیز به‌کار گرفته شد؛ هم با توهین به مقدسات ملت، به‌گونه‌ای که برای مثال روی یک حیوان نشانه‌هایی از روحانیت و مسائل مذهبی قرار می‌دادند و آن را در سطح خیابان‌ها می‌گرداندند تا به مقدسات توهین شود و جامعه دچار نگرانی گردد و در نتیجه مردم از نهضت ملی شدن صنعت نفت فاصله بگیرند، یا اینکه خیابان‌ها را از طریق درگیری‌هایی که «توده نفتی‌ها» دنبال می‌کردند، به‌شدت ناامن می‌ساختند. توده نفتی‌ها افرادی بودند که در ظاهر چپ‌گرا اما در باطن و پشت صحنه تحت اداره انگلیسی‌ها قرار داشتند و به همین عنوان نیز مشهور شدند.

این تحلیلگر سیاسی تصریح کرد: آیا چنین رویکردی امروز می‌تواند به نتیجه برسد؟ این خیال باطل دشمن است. امروز دشمن به هیچ‌وجه قادر نیست ملت ایران را منفعل کند. در آن مقطع تاریخی، ملت ایران نه ارتش داشت و نه توانمندی سیاسی، چرا که همه این ظرفیت‌ها در معرض تهاجم استبداد رضاخانی قرار گرفته بود و از این رو ملت به‌شدت آسیب‌پذیر شده بود؛ افزون بر این، خود انگلیسی‌ها به‌دلیل قحطی بزرگ، ملت را بسیار نحیف و ضعیف کرده بودند که این موضوع خود بحث تاریخی مفصلی را می‌طلبد.

دشمن هرگز نمی‌تواند با برخی اعمال جنایتکارانه به نتیجه برسد

سلیمی‌نمین ادامه داد: اما آنچه مسلم است این است که امروز دشمن هرگز نمی‌تواند با برخی اقدامات جنایتکارانه به نتیجه برسد، زیرا ملت ایران هیچ ترسی از این‌گونه تحرکات ندارد. شرایط مانند گذشته نیست؛ ملت منفعل نیست و دستش پر است. هم از نظر سیاسی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشد قابل توجهی در ایران شکل گرفته، هم در حوزه نظامی گام‌های بلندی برداشته شده و هم در عرصه توسعه سیاسی پیشرفت‌های بسیار مهمی حاصل شده است.

وی افزود: بنابراین این تصور که با فرستادن چند جانی به خیابان‌ها، پاره کردن شکم افراد یا هدف قرار دادن مردم با گلوله، وحشت بر ملت ایران حاکم شود، هرگز محقق نخواهد شد. چرا که ملت ایران در طول چند دهه گذشته، انواع و اقسام رذالت‌ها را از سوی دشمن تجربه کرده است.

این کارشناس سیاسی گفت: دشمن در دوران جنگ تحمیلی، پیشرفته‌ترین سلاح‌ها را در اختیار عراق قرار داد، زیرا عراق در مسیر خواسته‌های آنان حرکت می‌کرد. با تشویق دشمن و صهیونیست‌ها، این سلاح‌ها داده شد و عراق با استفاده از آن‌ها هر روز به ایران حمله می‌کرد و انواع ظلم‌ها را علیه ملت ایران روا می‌داشت. ملت ایران همه این‌ها را پشت سر گذاشت؛ حتی جنایات متعددی از جمله استفاده از سلاح‌های شیمیایی که واقعاً می‌توانست یک ملت را زمین‌گیر کند، اما ملت ایران زمین‌گیر نشد، چرا که برایش روشن بود هدفی در پیش دارد.

وی ادامه داد: آمریکا و صهیونیست‌ها نه‌تنها در ایران، بلکه حتی در کشورهای پیرامونی ما نیز قادر به دنبال کردن کودتا نیستند. در عراق تلاش کردند چنین کاری انجام دهند و یک حاکمیت نظامی مستقر کنند، اما هرگز موفق نشدند. با تأثیرگذاری ایران بر انتخابات عراق، امکان شکل‌گیری حتی چیزی شبیه کودتا نیز برای آنان فراهم نشد.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران اضافه کرد: با این حال یک نکته بسیار مهم وجود دارد که باید به آن توجه شود. اینکه دشمن دقیقاً چنین ذهنیتی داشته یا نداشته، بحثی جداگانه است، اما از این منظر می‌توان مقایسه‌ای با گذشته، حتی با کودتای ۱۲۹۹ انجام داد. در آن مقطع نیز با ایجاد رعب و وحشت گسترده تلاش کردند ملت ایران را به حاشیه برانند تا در غیاب حضور مردم در صحنه، فردی مانند رضاخان را بر کشور حاکم کنند. در آنجا نیز شباهت‌ها و حرکت‌های مشابهی دیده می‌شود، اما همان‌طور که عرض کردم، شرایط امروز کاملاً متفاوت است.

این تحلیلگر سیاسی اظهار داشت: اگر بحث کودتا را منتفی بدانیم و فرض کنیم چنین امری در ذهن دشمن نبوده، این پرسش مطرح می‌شود که هدف چه بوده است؟ دشمن اولاً فراخوان‌های خود را در شب اعلام می‌کند؛ اگر کسی بخواهد قدرت خود را به رخ بکشد، طبیعتاً باید در روز فراخوان بدهد تا دیده شود. بنابراین بحث نمایش قدرت مطرح نیست. نکته دوم این است که اگر دشمن می‌خواست جامعه ایران را با خود همراه کند، باید به‌گونه‌ای عمل می‌کرد که برای ملت ایران جاذبه داشته باشد، نه ایجاد وحشت.

سلیمی‌نمین بیان کرد: انقلاب اسلامی زمانی توانست پیروز شود که به‌تدریج ملت ایران را قانع کرد بهترین راه و الگو برای تأمین شأنیت ملت، همین انقلاب است. حتی در برخورد با دشمن نیز رفتارهای سازنده‌ای داشت؛ به این معنا که حتی با نیروهایی که در خدمت پهلوی‌ها بودند، برخوردهای تند و خشن صورت نگرفت و نوعی وقار به نمایش گذاشته شد که به‌مرور برای جامعه کشش ایجاد کرد و به همین دلیل ارتش دچار تجزیه شد. بدنه ارتش وقتی دید انقلاب اسلامی می‌تواند برای آن‌ها شأنیت به همراه داشته باشد، از هم گسست و سایر بخش‌ها نیز همین مسیر را طی کردند. حتی با آمریکایی‌ها نیز برخورد تندی در داخل ایران صورت نگرفت و تنها گروه‌هایی مانند منافقین و فدایی خلق که اقدامات مسلحانه و تروریستی انجام می‌دادند، به هیچ وجه از سوی انقلاب اسلامی پذیرفته نشدند.

وی افزود: بنابراین باید در این مسئله تأمل کرد که دشمن چرا اولاً فراخوان شبانه می‌دهد تا جمعیتش دیده نشود و ثانیاً بتواند مرتکب جنایت‌هایی شود که کمتر به چشم بیاید؛ یعنی تلاش کند سلاح گرم یا سرد به میدان بیاورد. این سطح از خشونت محل تأمل جدی است. این پرسش باید مورد توجه جوانان قرار گیرد که چرا دشمن مسیر حرکت‌های اعتراضی بازاریان را ادامه نداد و برعکس، به خشونت متوسل شد. این به آن معناست که نظام سیاسی ما قادر به مدیریت اعتراضات است و همین امر دشمن را به‌شدت می‌ترساند. خشونت نشان می‌دهد که هدف کودتا نیست، بلکه جلوگیری از توسعه سیاسی در ایران است.

باید سازوکار اعتراض را فراهم کنیم

وی تأکید کرد: امروز بر این باورم که اگر هرچه سریع‌تر بتوانیم سازوکار اعتراض را فراهم کنیم و جامعه امکان طرح نظرات سیاسی خود را در قالبی سازنده داشته باشد و اثرگذاری خود را در مقاطع مختلف اعمال کند، این همان توسعه سیاسی است. اینکه دشمن به‌جای اعتراض‌های صنفی و بازاری، به الگوی چاقوکش‌ها و قاتلان حرفه‌ای متوسل شده، به این دلیل است که نمی‌خواسته اجازه دهد یک گام ارزشمند در مسیر توسعه سیاسی برداشته شود. از این جهت، این احتمال قوی‌تر از فرض کودتاست که دشمن تصور کند بتواند کودتا انجام دهد. این موضوع به نظر من بسیار حائز اهمیت است و باید روی آن فکر و سرمایه‌گذاری شود.

سلیمی‌نمین خاطرنشان کرد: اگر این احتمال دقیق‌تر باشد، ما باید برخلاف اراده دشمن، هرچه سریع‌تر سازوکار اعتراض قانونی را مشخص و روند آن را تبیین کنیم. امروز می‌گوییم این حق را به رسمیت می‌شناسیم، اما سازوکارش روشن نیست. نمی‌توان اعتراضی را بدون پذیرش مسئولیت از سوی یک حزب، گروه یا جریان مشخص برگزار کرد. نیروهای انتظامی مسئول حفظ امنیت معترضان هستند، اما در عین حال باید حزبی یا جریانی سیاسی در وزارت کشور اعلام مسئولیت کند و تعهد بدهد که اگر افرادی که به خیابان می‌آورد، به اموال دیگران تعرض کردند، امور را مختل کردند یا ترافیک را بر هم زدند، امکان مدیریت وجود داشته باشد تا هم ترافیک جریان داشته باشد و هم اعتراض برگزار شود.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در ادامه گفت: بنابراین اگر این احتمال را قوی‌تر بدانیم، باید هرچه سریع‌تر روند اعتراضات مردمی را سامان‌دهی کنیم. در غیر این صورت، احساسات جوانانی که تجربه سیاسی ندارند، در سنین ۱۷ و ۱۸ سالگی قرار دارند و هنوز فرصت کسب تجربه نداشته‌اند، اما شور جوانی دارند و می‌خواهند نسبت به مسائل جامعه فعال باشند و نظر بدهند، به ابزاری در اختیار دشمن تبدیل می‌شود. اگر این بستر فراهم نشود، در واقع برای دشمن فرصت ایجاد کرده‌ایم تا این جوانان را سپر بلای اهداف شوم خود قرار دهد.

این تحلیلگر سیاسی در پایان گفت: به نظر من مسئولان در این زمینه باید پاسخگو باشند که چرا با وجود طرح این موضوع در اغتشاشات گذشته و وعده مشخص شدن سازوکار اعتراض، این مسئله به‌طور جدی عملیاتی نشده است؛ چرا که این وضعیت برای جامعه هزینه ایجاد می‌کند؛ هم از نظر اعتباری برای کشور، هم از نظر اقتصادی و هم از حیث خسارت به اموال عمومی. بنابراین باید توجه داشت که دشمن هرگز قادر به انجام کودتا نیست، اما می‌تواند اخلال ایجاد کند تا ما نتوانیم این گام بلند سیاسی را برداریم.

منبع: فارس
اشتراک گذاری
نظرات کاربران
capcha
هفته نامه الکترونیکی
هفته‌نامه الکترونیکی سراج۲۴ - شماره ۳۰۲
آخرین مطالب
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••