به گزارش سراج24، مسئلهی آزادی بیان دانشجویان از آن دسته مواردی است که پس از دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی مورد توجه فعالان سیاسی دانشجویی قرار گرفت. اصلاهمین شعار آزادی بیان بود که موجب محبوبیت خاتمی در دوران اعلام کاندیداتوری وی برای ریاست جمهوری شد. هرچند که شرایط آزادی بیان در دوران خاتمی نسبت به دوران هاشمی بسیار مطلوبتر بود ولی مسئلهی دانشجویان ستاره دار در دورهی تصدی مصطفی معین تبدیل به یک نقطهی تاریک در این زمینه شد.
در مراسم روز دانشجو در دانشکده فنی دانشگاه تهران سال 83 و در میان صحبتهای سیدمحمد خاتمی وقتی عدهای از طرفداران دولت اصلاحات نسبت به او انتقاد داشتند و با هو کردن، صحبتهای وی را قطع کردند، خاتمی بر افروخته شد و گفت: «این خلاف دموکراسی است این چه وضعی است که ایجاد کردهاید، مگر شما چند نفر هستید که هو میکنید؟، کاری نکنید که بگویم بیرونتان کنند، آدم باشید، گوش بدهید و تحمل کنید.»
انتشار فیلم این جلسه بعدها موجب زیر سوال رفتن اصل احترام به آزادی بیان دانشجویان شد.
در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد نیز اوضاع برای استادان لیبرال کمی پیچیده شد ولی مسئلهی دانشجویان ستاره دار که در دوران اصلاحات پایه گذاری شده بود از بین رفت. پس از آن حسن روحانی در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری با انتقاد از اوضاع امنیتی دانشگاهها گفت:«باید تلاش کنیم دانشگاهها امن شود، نه اینکه امنیتی شود.»
این شعار روحانی مورد توجه دانشجویان قرار گرفت و با کناره گیری عارف (نمایندهی) اصلاحات از گردونهی رقابتهای انتخاباتی اکثریت دانشجویان از او حمایت کردند. دانشجویان امید باز شدن فضای سیاسی دانشگاهها و برقراری کانال ارتباطی نزدیک بین دانشگاه و دولت را داشتند که رفته رفته این آرزو نیز مانند سایر وعدههای دولت به فراموشی سپرده شد.
روحانی و سایر مسئولان دولت در اندک دفعات حضور خود در دانشگاه، جوی شدیدا امنیتی برپا کردند و حضور دانشجویان در این مراسم از بیم اعتراض، به شکل گزینشی صورت میگرفت.
در تازهترین خبر منتشر شده در زمینهی اعمال محمودیتهای انضباطی برای دانشجویان، جاماسب نوذری روز جمعه در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه ایرنا در مورد تغییرات جدید در آییننامه انضباطی دانشجویان، گفت: آییننامه انضباطی دانشجویان با اصلاحیهی جدید تغییرات زیادی نکرده است، برخی اصلاحات در حد تغییر کلمات بود و در واقع اصلاحات پیچیدهای در آن اعمال نشد.
وی خاطرنشان کرد: برخی موارد مانند رسیدگی به تخلفات در فضای مجازی یا پژوهشی و مواردی که از سال 78 تاکنون در این آییننامه تغییر نکرده بود، اصلاح شد.
این مسئول سازمان امور دانشجویان در مورد تخلفات دانشجویان در فضای مجازی به برخی موارد اشاره کرد و اظهارداشت: انتشار عکسهای غیراخلاقی یا مرتکب شدن کار خلاف اخلاق در فضای مجازی همچنین انتشار تصاویر نامناسب در کانالهای اطلاعرسانی، شامل برخوردهای انضباطی با دانشجویان میشود.
نوذری در مورد تخلفات پژوهشی، اظهار کرد: آییننامه انضباطی دانشجویان پیش از این به تخلفات پژوهشی نپرداخته بود و صرفاً تخلفات آموزشی و اخلاقی را مدنظر داشت که با اصلاحیه جدید، تخلفات پژوهشی و علمی در پایاننامه و مقاله که قانون آن هم مصوب شده است، در این آییننامه گنجانده شد.
لازم است آقای نوذری در رابطه با عبارت " کار خلاف اخلاق " بیشتر توضیح دهند که این عبارت شامل چه استانداردهایی است؟ آیا منظور اخلاق اسلامی است یا اخلاق مورد نظر دولت تدبیر و امید؟ آیا استانداردهای مورد نظر کمیتهی انضباطی متناسب با نظر اعضای این کمیته متغیر است؟ آیا اخلاق مد نظر این عبارت مسئلهی سیاست را نیز در بر میگیرد و دانشجویان باید نگران عملکرد سیاسی خود در فضای مجازی نیز باشند؟
برفرض مثال اگر دانشجویی، پستی انتقادی نسبت به دولت در صفحهی شخصی خود منتشر کرد باید نگران پاسخگویی به این کمیته باشد؟
حال دانشجویانی که با امید به باز شدن فضای سیاسی دانشگاهها به حسن روحانی رای دادهاند با بهت و حیرت باید با این مسئله کنار بیایند که شعار حمایت از آزادی بیان روحانی قبل از انتخابات را بپذیریم؟ یا قوانین انضباطی محدود کنندهی دانشجویان در زمان ریاست جمهوری او را؟
وظیفهی مطالبه پاسخگویی دولت، امروز بر عهدهی دانشجویانی است که تصور میکردند در صورت روی کار آمدن این دولت فضای سیاسی دانشگاه باز میشود.
دو فرضیه در رابطه با این عمل دولت مطرح است؛ اول آنکه دولت با وضع چنین قانونی قصد منحرف کردن دانشجویان از مسئلهی اصلی یعنی شکستهای پیدرپی دولت در زمینههای مختلف را دارد و دوم اینکه دولت با بحران عدم دستاورد مواجه شده است و از این طریق سعی دارد جلوی روشنگریهای دانشجویان را در فضای مجازی بگیرد. قصد و نیت دولت در وضع چنین قوانینی هرچه باشد مشخص شد که حسن روحانی در آزمون احترام به آزادی بیان و شعار باز کردن رسانهها نیز شکست خورده است.
انتهای پیام/