عضو هیات علمی دانشگاه تهران:

کمبود مسکن و احتمال افزایش قیمت آن

بیت‌الله ستاریان، گفت: ظرف 5، 6 سال فقط 200 هزار واحد مسکونی به مردم تحویل داده شد و باعث شد که در سال‌های 87، 88 و 89 در مجموع 900 هزار واحد مسکونی تولید داشته باشیم. یعنی به طور متوسط سالانه کمتر از 300 هزار واحد مسکونی تولید کردیم.

 

به گزارش «سراج24»،‌ بیت‌الله ستاریان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: تولید مسکن بودجه بسیار بالایی می‌خواهد. برای مثال، تولید کردن یک میلیون واحد مسکونی ده ها هزار میلیارد تومان پول و منابع لازم دارد. شما می‌توانید یک میلیون واحد مسکونی با امکانات، فضاهای جانبی و زیرساخت‌ها داشته باشید، اما اگر منابع مورد نیاز برای ساخت این واحدها را محاسبه کنید، یک ارقام بسیار سنگین و وحشتناکی می‌شود. این در شرایطی است که ما سالانه باید 5/1 میلیون واحد مسکونی تولید می‌کردیم.
وی افزود: توان تولید بخش خصوصی و دولتی در عرض یک‌سال حداکثر 700 هزار واحد مسکونی است و به هیچ‌وجه بیشتر از این رقم نیست. اگر ما تولید بیش از 700 هزار واحد مسکونی را شروع کنیم، دیگر نمی‌توانیم سیمان پیدا کنیم و در نتیجه اگر بخواهیم بیش از این تعداد واحد مسکونی بسازیم به حتم بسیاری از مصالح ساختمانی کمیاب می‌شود.
این کارشناس مسکن بیان کرد: در سال‌های گذشته (در دولت‌های پنجم تا هشتم ) در تمام زمینه‌ها بسترهای لازم را برای ساخت و تامین مسکن از دست دادیم؛اما در دولت نهم و دهم اولین اتفاقی که افتاد، این بود که دولت‌ها براساس قانون اساسی و سیاست‌ها و وظایفی که در قانون برای آنها دیده شده بود، موظف بودند کارهایی را نظیر تهیه زمین‌های شهری، ایجاد تسهیلات، توسعه شهرها برای اسکان و... انجام دهند.
ستاریان ادامه داد: در دولت نهم ،بحث مسکن‌مهر مطرح شد و این طرح در مرحله نخست برای بسیاری از کارشناسان جالب بود و فکر می‌کردیم که دولت یک ردیف مسکن‌مهرایجاد کرده و همه خدمات خود را در این بخش متمرکز خواهد کرد. البته این تمرکز خیلی خطرناک بود؛ چراکه ما یک مسکن «مهر» و یک مسکن «بی‌مهر» خواهیم داشت. اما ما فکر می‌کردیم که مسکن‌مهر این خطر را قبول خواهد کرد که بتواند سیاست‌های خود را اعمال کند.
به اعتقاد وی، اما متاسفانه شاهد بودیم به جای این‌که مسکن تولید شود، تبلیغاتی عمل شد که این کار خلاف سیاست‌های کل مسکن در کل دنیا بود زیرا دولت‌ها در بخش مسکن سعی می‌کنند همه چیز آرام باشد و خودش خود را احیا و تکمیل کند.
این کارشناس در گفتگو با اقتصاد پرس تاکید کرد: ظرف 5، 6 سال فقط 200 هزار واحد مسکونی به مردم تحویل داده شد و باعث شد که در سال‌های 87، 88 و 89 در مجموع 900 هزار واحد مسکونی تولید داشته باشیم. یعنی به طور متوسط سالانه کمتر از 300 هزار واحد مسکونی تولید کردیم وعلت این موضوع نیز در اختیار داشتن سهم 7درصدی بخش دولتی در تولید بخش ساختمان بود و با توجه به تبلیغات گسترده سرمایه گذاران بخش خصوصی ابزار 93درصدی خود را زمین گذاشتند و بدین صورت تولید مسکن متوقف شد.
 
اخبار مرتبط