اوقات شرعی تهران
اذان صبح ۰۳:۳۰:۵۵
اذان ظهر ۱۲:۰۱:۵۶
اذان مغرب ۱۹:۱۴:۵۹
طلوع آفتاب ۰۵:۰۶:۵۶
غروب آفتاب ۱۸:۵۵:۲۳
نیمه شب ۲۳:۱۳:۳۹
قیمت سکه و ارز
۱۳۹۴/۰۴/۰۷ - ۱۹:۲۵

مصدومان شیمیایی در انتظار اجرای وعده‌ها

ارومیه – سردشت هفتم تیرماه سال ۶۶ در اوج جنگ ایران و عراق بمباران شیمیایی شد اما با گذشت سه دهه از این فاجعه مردم این دیار با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند و همچنان از عوارض آن رنج می‌برند.

مصدومان شیمیایی در انتظار اجرای وعده‌ها

به گزارش سراج24،هر چند در اثر چهار بار بمباران هوایی رژیم بعث عراق در سال ۶۶، درجه رفیع شهادت به بیش از ۱۱۰ نفر از مردم بی گناه و مظلوم این شهر رسید اما هزاران نفر نیز به دلیل آثار زیانبار گاز خردل با گذشت ۲۸ سال هنوز تاوان این جنایت انسانی را پس می دهد.

تیرماه برای مردم این دیار یادآور خاطرات زیادی است مردمی که خنده ها و زندگی آرام خود را در تیرماه سال ۶۶ جاگذاشتند اما لحظه ای از آرمانهای والای نظام جمهوری اسلامی دست برنداشتند، ماهی که برای مردم سردشت ماه گاز خردل است و تاول های چرکی، سرفه های مکرر و نفس هایی که گاه به شماره می افتند.

تیرماه برای مردم این شهر یعنی سرباز کردن دردهای کهنه محرومیت، کمبود امکانات، آوارگی از شهر و دیار برای درمان و تسکین دردهای بی درمانشان در تهران، ارومیه، تبریز و... ماه  تلخ بی توجهی مسئولان، ماه خاطره های تلخ دوست نداشتنی، هفتم تیر سال ۶۶ دیگر با ذره ذره وجود مردم این دیار عجین شده است.

متاسفانه با گذشت نزدیک سه دهه آلام و دردهای مردم این منطقه به قوت خود باقی است و تنها با فرارسیدن سالروز این فاجعه انسانی مردم سردشت در صدر اخبار ملی، استانی و شهرستانی قرار می گیرد اخباری که به دلیل وعده های مکرر مسئولان دیگر اهمیت چندانی برای مردم سردشت ندارد.

وارد شهر که می شوی از همان ورودی اش می توانی بوی محرومیت و مشکلات را استشمام کنی، نبود امکانات رفاهی، ورزشی، درمانی، بهداشتی همه و همه در طول ۲۸ سال پس از بمباران در این شهر چشمگیر است.

بیکاری و پدیده شوم قاچاق را به لیست مشکلات اضافه کنی دیگر عمق فاجعه بیشتر قابل لمس می شود مردم علاقه چندانی به مصاحبه و بیان مسایل و مشکلات خود ندارد چرا که معتقدند است حرف ها به اندازه کافی گفته شده دیگر وقت عمل کردن است.

حمله شیمیایی - سردشت

تنها ۵ درصد از مصدومان از حقوق و مزایا برخوردارند

رحیم واحدی یکی از قربانیان این فاجعه انسانی در خصوص مسایل و مشکلات مردم این شهرستان به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه با وجود این فاجعه انسانی به دلیل نوع گاز های خطرناکی که در آن استفاده شده تنها هزار و ۴۰۰ نفر از مصدومان دارای پرونده پزشکی هستند و این رقم معادل پنج درصد از مصدومان هم نمی شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر حجم بالای مدعیان مصدومیت شیمیایی و جانبازی با گذشت بیش از ۲۸ سال همچنان منتظر تشکیل کمیسیون های پزشکی و تعیین تکلیف هستند اما مسئولان هیچ توجهی به حال و روز این افراد ندارند.

محمد خضری از دیگر مصدومان این بمباران شیمیایی نیز در خصوص مسایل و مشکلات پیش روی مردم این منطقه گلایه مند است، وی با بیان اینکه آلام مصدومان شیمیایی سردشت هنوز ادامه دارد افزود: در سال ۸۶ با وضعیت وخیمی به بیمارستان تخصصی ساسان تهران اعزام شدم ۱۵ روز در این بیمارستان بستری بودم. ولی به رغم وضعیت وخیم در کمیسیون تخصصی، تنها به عنوان جانباز پنج درصد شناخته شدم و من مجبورم هزینه های گزاف درمان را شخصا پرداخت کنم.

علاوه بر مصدومان و مدعیان شیمیایی سردشت نسل های آتی مردم این منطقه نیز از این فاجعه انسانی در امان نیستند، گازخردل طبق اطلاعات علمی ۵۰ سال اثر ماندگاری دارد به همین علت فرزندان مصدومان شیمیایی دچار عوارض این گاز شده اند که نمود بارز این عوارض را می توان در نازایی زنان، افزایش سکته های قلبی و مغزی و... مشاهده کرد که نمی توان به راحتی از کنار آنها گذشت.

ریزگردها هم درد مضاعفی بر آلام مصدومان شیمیایی سردشت است چرا که به دلیل مشکلات تنفسی بیشتر مردم این منطقه و وقوع مکرر ریزگردها بیماران و مردم سردشت دچار مشکلات اساسی می شوند.

سکوت معنی دار سه دهه ای مجامع بین المللی به ویژه مدعیان حقوق بشر در برابر این فاجعه انسانی موضوعی است که توجه به آن از دغدغه ها و مطالبات جدی مردم سردشت به شمار می رود هر چند پس از این حادثه سند مظلومیت سردشت به عنوان نخستین شهر مسکونی قربانی جنگ افزارهای شیمیایی در جهان برای همیشه به ثبت رسید اما حقوق از دست رفته مردم مظلوم این دیار به آنها داده نشده است.

سردشت

مشکلات مصدمان شیمیایی سردشت به قوت خود باقی است

نایب رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با بیان اینکه متاسفانه با گذشت ۲۸ سال از حادثه تلخ بمباران شیمیایی سردشت مشکلات مصدومان همچنان باقی است گفت: با گذشت نزدیک به سه دهه تاکنون هیچ مشکلی از مسایل درمانی، بهداشتی، رفاهی و... مصدومان حل نشده است.

صالح عزیزی پوری اقدم در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مردم سردشت محرومیت های زیادی دارند، افزود: در حال حاضر مردم این شهرستان به خصوص مصدومان و جانبازان شیمیایی سردشت از کمترین امکانات رفاهی و درمانی بهره مند هستند.

وی با اشاره به نیمه تعطیل بودن تنها کلینیک درمانی مصدومان شیمیایی سردشت که هدیه مقام معظم رهبری در سال ۷۸ است، عنوان کرد: مقام معظم رهبری در آن سال دستور احداث مجهزترین کلینیک خاورمیانه مختص مصدومان شیمیایی را صادر کردند هرچند این کلینیک احداث شد اما سالها بدون کوچکترین امکانات و بدون پزشک متخصص همچنان نیمه تعطیل است و مصدومان و جانبازان شیمیایی مجبور هستند برای مداوا راهی ارومیه یا تهران شوند.

عزیزی پوری اقدم با اشاره به نبود و حضور نیافتن مرتب و به موقع پزشک متخصص از جمله پوست، چشم و ریه در این شهرستان، اظهارداشت: در سفر تیرماه سال گذشته وزیر بهداشت وخدمات درمانی، وی قول مساعد برای تجهیز کلینیک و تامین پزشک متخصص داد اما متاسفانه هیچکدام تاکنون عملی نشده است.

نایب رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت ادامه داد: در سفر سال گذشته وزیر بهداشت و خدمات درمانی همچنین مقرر شد که کلینیک درمانی مصدومان شیمیایی سردشت از بنیاد شهید و امور ایثارگران این شهرستان به بهداشت و خدمات درمانی منتقل شود ولی اختلافات این نهاد ادامه داشته و عملا موجب شد این کلینیک دو الی سه هفته نیز کاملا تعطیل شود.

بمباران سردشت

وجود ۱۰ هزار مدعی جانباز و مصدوم شیمیایی بلاتکلیف در سردشت

عزیزی پوری اقدم بلاتکلیفی مصدومان و مدعیان جانبازی شیمیایی سردشت را از دیگر مشکلات مردم این منطقه عنوان کرد و گفت: با گذشت بیش از ۲۸ سال از این فاجعه انسانی متاسفانه تنها برای هزار و ۴۰۰ نفر پرونده پزشکی تشکیل شده و مابقی چشم انتظار تشکیل کمیسیون پزشکی و تعیین درصد جانبازی هستند.

وی با بیان اینکه هم اکنون ۱۰ هزار نفر از مردم این شهرستان مدعی مصدومیت و جانبازی هستند، افزود: تنها مرجعی که در قانون پیش بینی شده است، کمیسیون های تخصصی تعیین مصدومیت هستند که در صورتی که نتایج اعلامی از سوی این کمیسیون ها مورد اعتراض قرار گیرد، هیچ مرجع دیگری حتی دیوان عدالت اداری در موضوع دخالت نمی کند در نتیجه اعتراض و پیگیری مدعیان در خلاء قانونی بی نتیجه می ماند.

وی در خصوص فاجعه آمیزتر بودن واقعه سردشت از بمباران شیمیایی حلبچه افزود: در سردشت از گاز اعصاب و خردل استفاده شد در حالی که در حلبچه از گاز سیانور. گاز خردل همیشه در محیط و بدن مصدوم باقی می ماند، در حلبچه با توجه به اینکه گاز سیانور استفاده شد، تعداد تلفات زیاد است ولی آثار این گاز آنی است و باقی نمی ماند از این جهت است که عمق فاجعه سردشت بیشتر از حلبچه است.

عزیزی پوری اقدم در خصوص برگزاری آیین بزرگداشت این فاجعه انسانی گفت: متاسفانه همه ساله با فرارسیدن تیرماه سردشت و مصدومان شیمیایی سردشت مورد توجه مسئولان، رسانه ها و ... قرار می گیرد و در این راستا وعده های متعددی نیز مبنی بر حل مشکلات داده می شود اما با هیچ یک از وعده ها تاکنون عملی نشده و نمی شود.

نایب رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با اشاره به رشادت ها و از خود گذشتگی های مردم مرز نشین سردشت اعلام کرد: با وجود فاجعه شیمیایی در طول جنگ تحمیلی، مردم این منطقه تا آخرین لحظه از کشور و ناموس خود دفاع و در این راستا شهدا، جانبازان و مصدومان زیادی را تقدیم انقلاب اسلامی کردند امروز این محرومیت و کمبود امکانات شایسته مردم این دیار نیست.

وی در ادامه با اشاره به مناسب نبودن فضای شهر سردشت متناسب با وضعیت مصدومان و جانبازان شیمیایی، گفت: در کنار بحث ریزگردها که مصدومان شیمیایی را آزار می دهد معابر و کوچه های شهر سردشت نیز از وضعیت مناسبی برخوردار نیست.

سکوت خفت بار مدعیان حقوق بشر در برابر فاجعه انسانی سردشت

عزیزی پوری اقدم در خصوص پیگیری حقوق مصدومان شیمیایی سردشت در مجامع بین المللی نیز گفت: فاجعه شیمیایی سردشت و عمق این فاجعه سند بسیار معتبری دال بر وحشی بودن غرب است در حالی که آمریکا با عوام فریبی و به اسم دموکراسی سعی دارد این چهره کریه خود را از منظر افکار عمومی پنهان سازند.

وی با اعلام اینکه با گذشت نزدیک به سه دهه هنوز مجامع بین المللی در برابر این فاجعه انسانی سکوت کرده و مدعیان حقوق بشر اقدام در خوری در برابر مردم مظلوم و مصدومان شیمیایی سردشت نکرده اند، افزود: متاسفانه مقامات کشورمان به خصوص وزارت امور خارجه نیز اقدام قابل توجهی برای احقاق حقوق از دست رفته مردم مظلوم سردشت از مجامع بین المللی انجام نداده اند.

نایب رئیس انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با اشاره به رسیدگی پرونده بمباران شیمیایی سردشت در دادگاه لاهه گفت: هر چند بر اساس پیگیری های صورت گرفته عامل فروش سلاح های شیمیایی به رژیم بعث توسط این دادگاه شناسایی و زندانی شد اما با گذشت ۱۲ سال محکومیت این فرد هم اکنون از زندان آزاد شده است.

وی با تاکید بر اینکه زندانی کردن این فرد دردی از دردهای مصدومان شیمیایی سردشت دوا نکرده و حقوق از دست رفته آنها را برنمی گرداند، یاد آور شد: در فروش سلاح های شیمیایی به رژیم بعثی عراق در کنار این فرد شرکت ها و موسسات و کشورهای زیادی دخیل بودند که با گذشت سه دهه هیچ برخورد جدی با آنها نشده است.

سردشت

کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت به زودی تجهیز می شود

اما فرماندار سردشت برخلاف نایب رئیس انجمن دفاع از مصدمان شیمیایی سردشت وضعیت رسیدگی به این حادثه را تا حدودی مناسب ارزیابی کرد.

عزیز حسنی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در حال حاضر کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت دایر بوده و خدمات لازم به مصدومان شیمیایی را ارائه می دهد، اظهارداشت: کلینیک جانبازان مجهز به داروخانه شبانه روزی و آزمایشگاه است و کلیه خدمات را به صورت رایگان به جامعه ایثارگری ارائه می دهد.

وی در خصوص روند فعالیت این کلینیک درمانی گفت:در سال گذشته مقرر شد کلینیک از بنیاد شهید و امور ایثارگران به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتقل شود که این اقدام در دست بررسی است.

حسنی با اشاره به اختلافات بین دو نهاد در خصوص اداره این کلینیک اظهارداشت: کلینیک درمانی مصدومان شیمیایی سردشت دارای دو طبقه است که طبقه فوقانی به بخش اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران و طبقه دیگر آن مربوط به بخش درمانی کلینیک است و در صورت انتقال آن به وزارت بهداشت ضمن تجهیز زمینه ارائه خدمات بهتر به مصدمان فراهم می شود.

حسنی در خصوص نبود پزشک متخصص در این مرکز درمانی افزود: در این خصوص اطلاعات دقیقی ندارم اما این مرکز با حضور پزشک متخصص پوست و غیره به مصدومان خدمات ارائه می دهد شاید قصوراتی باشد اما این مشکلات در دست بررسی و اقدام است.

فرماندار سردشت در رابطه با برنامه های گرامیداشت هفت تیر سالروز بمباران شیمیایی سردشت نیز گفت: به منظور برنامه ریزی و اجرای هر چه مطلوب تر برنامه های گرامیداشت سالروز بمباران شیمیایی سردشت ستاد گرامیداشت هفت تیر متشکل از هفت کمیته تشکیل و طی جلسات متعدد برنامه ریزی و اقدامات اولیه صورت گرفته است و به مناست برنامه های متنوعی با حضور  هنرمندان ملی در شهرستان سردشت برگزار می شود.

حسنی ازحضور مهمانان ملی و خارجی در این مراسم خبر داد و افزود: در راستای پربار کردن برنامه ها و انعکاس بیشتر مظلومیت سردشت از مقامات کشوری و استانی و مهمانانی از اقلیم کردستان عراق به ویژه وزیر امور شهیدان و انفال، رئیس اداره مستقل راپرین، فرمانداران رانیه و قلعه دیزه و شهردار قلعه دیزه جهت شرکت در مراسم دعوت شده است.

وی اظهار داشت: تجمع در میدان سرچشمه(محل اصابت بمب) متعاقبا تشییع جنازه نمادین شهدا و حرکت به سمت مزار شهدا، غبارروبی و عطرافشانی مزار شهدا، ویژه برنامه گرامیداشت هفت تیر با حضور هنرمندان ملی همراه با افطار برای مدعوین، برگزاری مسابقات ورزشی، برپایی نمایشگاه طراحی و گرافیک در محل سرچشمه و نمایشگاه نقاشی در سطح شهر از جمله برنامه های ستاد گرامیداشت هفت تیر خواهد بود.

حسنی با اعلام اینکه شهرستان سردشت ۸۵۰ شهید دارد که از این مجموع ۱۱۸ شهید شیمیایی هستند و از مجموع ۲۲۵۰ جانباز ۱۴۵۰ جانباز شیمیایی هستند اضافه کرد: بالغ بر ۱۴۰۰ نفر مدعی جانبازی داریم که تشکیل پرونده داده و درخواست تشکیل کمیسیون پزشکی می کنند.

سردشت

نمایی از شهر مرزی سردشت

۴ مطالبه جدی مصدومان شیمیایی سردشت امسال رسیدگی می شوند

نماینده مردم شهرستانهای سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی نیز از پیگیری و رسیدگی چهار مطالبه اصلی مردم و مصدومان شیمیایی سردشت در سالجاری خبر داد و گفت: با گذشت نزدیک به سه دهه هر چند تحولات زیادی در این شهرستان رخ داده اما مشکلات زیاد مصدومان شیمیایی سردشت همچنان پابرجاست.

رسول خضری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه اثبات جانبازی مدعیان شیمیایی، پیگیری حقوق از دست رفته مردم مظلوم سردشت در مجامع بین المللی، جایگذاری فاجعه شیمیایی سردشت در تقویم رسمی کشور به عنوان روز صلح و تصویب سردشت به عنوان منطقه آزاد تجاری از مهمترین مطالبات و دغدغه های اصلی مردم این منطقه است، گفت: این مطالبات امسال به صورت جدی پیگیری می شود.

وی با تاکید بر اینکه سردشت می‌تواند نماد صلح ملت ایران مطرح شود، افزود: سردشت به عنوان اولین شهر بی‌دفاع و غیرنظامی قربانی جنگ ‌افزارهای شیمیایی در سطح دنیا شناخته شده اما از این ظرفیت استفاده نشده است و می توان با پیگیری این موضوع سردشت را نماد صلح ملت ایران معرفی کرد.

خضری در خصوص مشکلات درمانی و بهداشتی مصدومان و جانبازان شیمیایی سردشت گفت: با رایزنی و قول مساعد وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در صورت تملک تنها کلنیک مصدومان شیمیایی سردشت شاهد تجهز و رفع مشکلات زیادی از مردم منطقه خواهیم بود.

نماینده مردم شهرستانهای سردشت، پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به برگزاری سالروز این فاجعه انسانی با حضور مقامات ملی تاکید کرد: تلاش می شود بخشی از دغدغه ها و مطالبات مردم این شهرستان در جریان این سفرها مورد تصویب و پیگیری سریعتر قرار گیرد.

۲۸ سال از فاجعه انسانی بمباران شیمیایی سردشت می گذرد اما وعده های بی سرانجام مسئولان برای تسکین آلام و دردهای مردم مظلوم این شهرستان ادامه داشته و تمامی ندارد هر چند اثرات گازهای شیمیایی خردل نفس های مردم این شهر را هر روز تنگ و تنگ تر می کند اما عزم مرزداران این دیار برای دفاع از مرزهای کشور و ارزشهای والای نظام نیز هر روز نسبت به روز قبل بیشتر جزم می شود چرا که مردم این منطقه برای دفاع از میهن خود هزینه زیادی را پرداخت کرده اند.

شهرستان مرزی سردشت در هفتم تیرماه سال ۶۶ در چهار نوبت توسط هواپیماهای رژیم بعثی مورد حمله شیمیایی قرار گرفت که طی آن بیش از ۱۱۰ نفر شهید و پنج هزار نفر شیمیایی شدند.

شهر مرزی سردشت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است و در حال حاضر دارای بیشترین تعداد مصدومین شیمیایی در کشور است.

اشتراک گذاری
نظرات کاربران
هفته نامه الکترونیکی
هفته‌نامه الکترونیکی سراج۲۴ - شماره ۲۴۶
اخرین اخبار
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••