اوقات شرعی تهران
اذان صبح ۰۳:۳۷:۴۸
اذان ظهر ۱۲:۰۲:۲۳
اذان مغرب ۱۹:۱۰:۳۳
طلوع آفتاب ۰۵:۱۲:۰۴
غروب آفتاب ۱۸:۵۱:۱۲
نیمه شب ۲۳:۱۵:۰۰
قیمت سکه و ارز
۱۳۹۳/۰۲/۱۸ - ۱۰:۴۴
مهمترین رخدادهای تاریخی امروز ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۳

روز جهانی صلیب سرخ ؛ ویران شدن شهر «سن پیر» در سه دقیقه

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر، آزادسازی هویزه از اشغال عراق، شهادت آیت اللَّه "سیدعبداللَّه بهبهانی"، تولد "شیخ حرّ عاملی"، اعلام پایان جنگ جهانی دوم در اروپا از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

روز جهانی صلیب سرخ ؛ ویران شدن شهر «سن پیر» در سه دقیقه

به گزارش «سراج24»،امروز 18 اردیبهشت 1393 خورشیدی برابر با 8 رجب 1435 هجری و 8 می 2014 میلادی است.

مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر (1864 م)
صلیب سرخ، عنوان سازمانی بین‌المللی است که برای تسکین آلام بشری و حفظ و پیشرفت بهداشت عمومی، بر طبق موافقتنامه ژنو در سال 1864 م تشکیل شد. موافقتنامه کنفرانس بین المللی ژنو در سال 1864 م برای بهبود وضع مجروحان نظامی تدوین گردید. از آن پس جمعیت‌های ملی صلیب سرخ به وجود آمده و گسترش پیدا کرد. هم‌چنین به پاس تلاش هانری دونان، روز هشتم مه، سال‌روز تولد وی به عنوان روز جهانی صلیب سرخ تعیین شد. در سال 1963 م، در 88 کشور جهان، جمعیت‌های ملی صلیب سرخ به وجود آمد که در مقاطع گوناگون با هدف کمک متقابل و همکاری و توسعه فعالیت‌های مربوطه، به ویژه در زمان صلح فعالیت می‌کرد.

فعالیت صلیب سرخ بین‌المللی جهانی پس از پایان جنگ جهانی دوم توسعه فراوانی یافت. هم‌چنین در کشورهای اسلامی به جای صلیب سرخ، هلال احمر به عنوان نماد این سازمان به کار گرفته شد. در ایران، جمعیت شیر و خورشید سرخ فعالیت داشت که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران نیز علامت هلال احمر را برای این فعالیت پذیرفت. مطابق آخرین آمار، 126 جمعیت صلیب سرخ و هلال احمر با بیش از 250 میلیون نفر عضو در سطح جهان فعالیت دارند.

آزادسازی هویزه از دست مزدوران رژیم بعث عراق (1361 ش)
در جریان عملیات بزرگ بیت‌المقدس، رزمندگان اسلام با نزدیک شدن به مرزهای بین‌المللی و استقرار در 17 کیلومتری نوار مرزی، شهر هویزه را که از ماه‌های آغازین جنگ، در اشغال نیروهای بعث بود، به محاصره خود درآوردند. علی‌رغم مقاومت فراوان دشمن، زمانی که حلقه محاصره هویزه تنگ‌تر شد، نیروهای عراقی خود را در مهلکه‌ای دشوار یافته، اقدام به فرار و عقب‌نشینی کردند. در این حال رزمندگان سرافراز اسلام قدم به شهر ویران شده هویزه گذاشتند و به تعقیب دشمن بعثی پرداختند. با انتشار خبر فتح هویزه، سران بعث همچون دفعات قبل، فرار از هویزه را جزو پیروزی‌های خود به حساب آورده و آن را عقب‌نشینی تاکتیکی عنوان کردند.
آزادی پادگان حمید از اشغال نیروهای عراقی در عملیات بیت‌المقدس (1361 ش)
در حالی که مرحله دوم از عملیات بزرگ بیت‌المقدس در تاریخ 16 اردیبهشت 61، با رمز یا علی بن ابی اطالب آغاز شده بود، رزمندگان اسلام با هجومی گسترده، خود را به مواضع دشمن رسانده و موفق شدند کلیه خطوط را در دست بگیرند. در این حال نیروهای از جان گذشته اسلام، با در هم کوبیدن قوای عراقی، لحظه به لحظه به تصرفات خود افزودند و دژهای به ظاهر تسخیرناپذیر دشمن را یکی پس از دیگری به تصرف خود درآوردند. در این میان، پادگان حمید که در مرحله اول عملیات، در یک قدمی آزادی قرار گرفته بود، پس از ماه‌ها اشغال، با فرار بعثیان به طور کامل به تصرف رزمندگان اسلام درآمد و پیروزی دیگری نصیب ایران نمود.

درگذشت شاعر معاصر "غلامرضا رشید یاسمی" (1330 ش)
غلامرضا رشید یاسمی متخلص به رشید در سال 1274 شمسی در کرمانشاه بدنیا آمد. او با همکاری ملک‌الشعرای بهار، ادیب و شاعر آن زمان، مجله دانشکده را تأسیس کرد و آنگاه به عضویت انجمن ادبی ایران درآمد. وی با یادداشتن زبان‌های فرانسه، پهلوی، عربی و انگلیسی کتب بسیاری اعم از ترجمه و تألیف را به سرمایه فرهنگی کشور افزوده است که از بین آنها می‌توان به کتب تاریخ ملل و نحل، آیین نگارش و تاریخ ادبیات معاصر اشاره نمود. این استاد توانا همچنین کتبی نظیر ایران در زمان ساسانیان، تاریخ ادبیات ایران و تاریخ عمومی را ترجمه کرد. وی مدتی در وزارت فرهنگ و دارایی، در پست‌های حساس بود و سپس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران به تدریس تاریخ پرداخت. استاد رشید یاسمی در اسفند ماه 1327 ش در حین سخنرانی دچار سکته ناقص گردید و مدتی در بیمارستان بستری بود، تا اینکه در هجدهم اردیبهشت سال 1330 ش، پس از یکسال بیماری، در 56 سالگی چشم از جهان فرو بست.
مأمورین صلیب سرخ جهانی وارد ایران شدند (1356 ش)

دانشگاه تبریز پس از چند روز آرامش مجدداً صحنه تظاهرات شورانگیز جوانان شد. (1357 ش)
دانشجویان با مشت های گره کرده و گردن افراشته خواهان تغییر رژیم و سقوط شاه شدند
به دستور ناصرالملک نایب السلطنه یپرم خان ارمنی و ده نفر از مجاهدین ارمنی از تهران برای کمک به فرمانفرما، روانه همدان شدند (1291 ش)

قانون منع خروج طلا و نقره از ایران به تصویب مجلس شورای ملی رسید. (1294 ش)
شهادت "نجیب الدین سمرقندی" دانشمند و طبیب (619 ق)
محمد بن علی بن عُمر سمرقندی ملقب به جمال الدین از مشاهیر اطبای اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم می‌باشد. اِبدالُ الاَدویه، الاسباب و العَلامات و اغذیة المَرضی از اوست. جمال‌الدین در سال 619 ق هنگامی که مغولان، هرات را تسخیر کرده و مردم را قتل عام نمودند، به دست آنان به قتل رسید.

شهادت آیت اللَّه "سیدعبداللَّه بهبهانی" از رهبران اصلی نهضت مشروطه (1328 ق)
آیت‌اللَّه سید عبداللَّه مجتهد بهبهانی در حدود سال 1260 قمری به دنیا آمد. آیت‌اللَّه بهبهانی در جریان مشروطه، به همراه آیت‌اللَّه سیدمحمد طباطبایی، رهبری اصلی مشروطیت را برعهده داشت و در راه تحقق آرمان انقلابی خویش، صدمات فراوانی دید و مدتی به عتبات تبعید گشت. وی در واقعه‌ی به توپ بستن مجلس توسط محمدعلی شاه قاجار، به اسارت قزّاقان درآمد و بعد از شکنجه‌های بسیار، با سر برهنه و چهره‌ی خون‌آلود و جامه‌ی پاره به باغشاه برده شد. آیت‌اللَّه بهبهانی، پس از اعلان مشروطیت، فعالانه در برگزاری انتخابات و تشکیل مجلس ملی شرکت جُست.

در مجلس دوم که نمایندگان به دو گروه تندرو و میانه‌رو تقسیم شده بودند به حمایت از میانه‌روها برخاست. در این حال تندروان کمر به قتل او بستند. سرانجام آیت‌اللَّه بهبهانی، این روحانی آگاه و مجتهد مبارز و مقتدر در هشتم رجب سال 1328 ق برابر با 24 تیرماه 1289 ش در 68 سالگی توسط اشخاص نقابداری که به منزلِ او هجوم آورده بودند، به ضرب سه گلوله به شهادت رسید. از این عالم برجسته، 25 رساله در فقه به جای مانده است.

تولد فقیه بزرگ "محمد بن حسن عاملی" معروف به "شیخ حرّ عاملی" (1033 ق)
محمد بن حسن عاملی معروف به شیخ حرّ عاملی در روستای مَشغَره از توابع جبل عامل لبنان متولد گردید. او تا چهل سالگی در کشور سوریه و منطقه‌ی جَبَل عامل، نزد استادان شیعی تعلیم یافت و بعدها به عراق و خراسان عزیمت نمود. شیخ حُرِّ عاملی در مشهد به منصَب شیخ الاسلامی و قاضیُ القضاتی این شهر منصوب شد. از ایشان بیش از 20 کتاب و رساله بر جای مانده است. اما معروف‌ترین اثر شیخ حرُّ عاملی، کتاب عظیم وسایل الشیعه در 30 جلد می‌باشد که کار تالیف آن، هجده سال به درازا انجامید. وی در این کتاب، همه‌ی روایات و اخباری را که در قرن چهارم هجری در کتب ششگانه‌ی روایی شیعه (شامل اصول کافی، مَن لایحضُرُهُ الفقیه، تهذیب و استِبصار، محاسن برقی و قُربُ الاستاد) گرد آمده بود، یک‌جا جمع‌آوری کرد و روایاتی بسیار بر آن‌ها افزود. هم‌چنین کتب: صحیفه‌ی ثانی، الفُصولُ المُهمَّه، الفَوایدُ الطوسیَّه و تواترُ القرآن از جمله آثار این عالم بزرگ مسلمان می‌باشند. این عالم برجسته در 21 رمضان 1104 قمری در مشهد مقدس وفات نمود و در صحن شریف امام رضا (ع) مدفون گردید.
مرگ "جان استوارْتْ میل" فیلسوف و سیاست‌مدار شهیر انگلیسی (1873 م)
جان استوارت میل، در 20 مه 1806 م در لندن به دنیا آمد. جان استوارت میل مؤسس مکتب سودگری یا سودخواهی بود. بر اساس این نظریه، آن‌چه که متضمن و دربرگیرنده حداکثر خیر و سود برای بیشتر مردم است، میزان اخلاقی بودن آن است. میل در اخلاق نیز طرفدار مذهب سودگری و اصالت لذت است. وی سعادت را در لذت و سود، و عدم سعادت را در اَلَم و زیان می‌داند و اعتقاد دارد که برای رسیدن به سعادت، باید لذت را افزایش داد و از رنج و درد کاست. میل در فلسفه و روش علمی معتقد به تجربه و آزمایش است. به عقیده او، اساس دانش بشری بر دریافت‌های مستقیم از موجودات خارجی است ولی بیشتر، علم آن از راه استنتاج به دست می‌آمد. عقاید میل سبب اصلاحات اجتماعی و سیاسی زیادی شد و در اقتصاد و فلسفه بعد از خود نیز تاثیر گذاشت. نظام منطقی میل، نظام استقرایی قیاسی است که در آن، استقرا یعنی از مشاهده حقایق جزئی به اصول کلی رسیدن و قیاس یعنی از اصول کلی به حقایق جزئی رسیدن. به عقیده وی، تنها با این نظام منطقی است که ما می‌توانیم امیدوار باشیم که معارف کهن را به اثبات رسانیم و به کشف معارف جدید نائل گردیم. جان استوارت میل، کتاب‌ها و رساله‌های مختلفی درباره افکار خود نگاشت که اصول اقتصاد سیاسی، اصول علم اقتصاد و آزادی از آن جمله‌اند. جان استوارت میل سرانجام در هشتم مه 1873 م، در 68 سالگی درگذشت.

تولد پل گوگن، نقاش فرانسوی (1848 م)
نقاش و تندیس‌گر برجسته فرانسوی در (8 مه 1903 میلادی) برابر با 18 اردیبهشت 1390 دیده به جهان گشود. آثار بسیاری با دید و نگاه امپرسیونیست ها از او به جای مانده است. او یکی از مهم ترین چهره‌های سبک پسادریافتگری یا پُست‌امپرسیونیسم بود. رنج و مصائب بشری محور اصلی نقاشی های وی بوده و او را که دلبسته گذشته بود، بر آن داشت که برای دستیابی به یک زندگی ساده و ابتدایی، اروپای پر هیاهو و پر زرق و برق را ترک کرده و به تاهیتیسفر کند. گوگن آثار زیبا و منحصر به فردی را در این جزیره‌ی زیبا و رویایی خلق کرد. رنگ نقش مهمی در نشان دادن احساسات پنهانی و نهفته او ایفا می کرد و سادگی و ناب بودن از ویژگی های آثارش بود.
اعلام پایان جنگ جهانی دوم در اروپا (1945 م)
در بهار سال 1945 م آلمان در میان دو نیروی سهم‌گین گرفتار آمده بود. نیروهای متفقین از سمت غرب به شرق می‌تاختند و نیروهای شوروی، دراواخر آوریل، برلین را در محاصره گرفته بودند. در نهایت، نیروهای کشورهای غربی و شوروی در روزهای اولیه ماه مه، در مرکز آلمان به یک‌دیگر پیوستند و با سقوط برلین و خودکشی هیتلر، جنگ جهانی دوم در اروپا پایان یافت. از این رو در هشتم مه 1945 م، وینستون چرچیل نخست‌وزیر وقت انگلستان با توافق سه دولت متفق خود یعنی امریکا، شوروی و فرانسه، ضمن اعلام خبر تسلیم بدون قید و شرط آلمان، این روز را عید پیروزی نام‌گذاری کرد. به این ترتیب، جنگ شش ساله بین متفقین و متحدین با شکست آلمان پایان پذیرفت و کابوس وحشتناک آن به اتمام رسید. دراین حال، هر چند آتش جنگ در اروپا خاتمه یافت ولی شعله‌های آن همچنان در جنوب شرقی آسیا زبانه می‌کشید، تا این‌که سه ماه بعد، در اوت 1945 م با بمباران هسته‌ای هیروشیما و ناکازاکی توسط امریکا، جنگ در این نقطه نیز پایان پذیرفت. درطول این مدت، قریب یک‌صد میلیون نفر در کشورهای متخاصم بسیج شدند و بیش از چهل میلیون نفر نیز کشته شدند. بیشترین تلفات جنگ دوم جهانی را شوروی متحمل شد که رقمی بالغ بر بیست میلیون نفر می‌باشد. هم‌چنین تلفات آلمان 4/5 میلیون نفر، فرانسه 2 میلیون نفر، انگلستان 1/2 میلیون نفر، امریکا یک میلیون نفر، ایتالیا 760 هزار نفر و... . هزینه این جنگ بیش از 1150 میلیارد دلار برآورد شد که بیش از 230 میلیارد دلار خسارت وارد بر شهرها و تأسیسات عمومی را هم باید به آن افزود.

ویران شدن شهر "سن پیر" فرانسه بر اثر آتشفشان (1902 م)
در اثر آتشفشان کوه مون پلیه در جنوب فرانسه درروز هشتم مه 1902 م، شهر سن پیِر که در دامنه این کوه قرار داشت از بین رفت.
 

در این فاجعه که تنها سه دقیقه طول کشید، سی هزار نفر جان خود را از دست دادند. آتشفشان مون پلیه، سال‌ها خاموش بود و انفجار آن نیز ناگهانی بود. این آتشفشان از سال 1902 م به بعد همچنان غیر فعال و خاموش است./تسنیم

اشتراک گذاری
نظرات کاربران
هفته نامه الکترونیکی
هفته‌نامه الکترونیکی سراج۲۴ - شماره ۲۴۶
اخرین اخبار
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••