به گزارش سراج24؛ «حسن وحید» امروز (چهارشنبه) در نشست کمیته روستایی و عشایری ستاد دهه مبارک فجر افزود: معتقدیم با مجموع اقدامات آبخیزداری، آبخوان داری و مشارکت مردمی می توانیم مشکل کمآبی را برطرف کنیم.
معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی کشور اظهار داشت: این درحالیست که انتقال هر مترمکعب آب از دریای عمان ۶ یورو برای کشور هزینه در بر دارد.
این مقام مسوول بیانداشت: تقریبا همه اقداماتی که سازمان منابع طبیعی در بخش مراتع، پروژه های آبخیزداری و بیابان زدایی انجام می دهد، بخش زیادی از آن در حوزه روستا اثرات خوبی داشته و خواهد داشت.
وی، فرایند اجرای آبخیزداری و آبخوان داری را برای کشور با اهمیت دانست و گفت: اکنون در کشور با بحران هایی روبهرو هستیم که در صورت انسجام در بدنه دولت، بخش خصوصی و مشارکت مردمی میتوان آنها را برطرف و تحولی در این بخش ایجاد کرد.
وحید با اشاره به اینکه اکنون روستاها با مشکل جدی افت سفره های آب زیرزمینی و قنوات روبهرو هستند، تصریحکرد: بر اساس آخرین آمار وزارت نیرو، کسری آبخوان های کشور بیش از ۱۶۰ میلیارد مترمکعب و عددی قابل توجه است که در بسیاری از مناطق روستایی در بحث سفره های آب زیرزمینی و فرونشست زمین خود را نشان داده است.
وی گفت: بر اساس گزارش های موجود، بیلان آب در کشور بیش از ۴۰۰ میلیارد مترمکعب است که نزدیک به ۱۰۰ میلیارد مترمکعب آن مصرف می شود و ۳۰۰ میلیارد مترمکعب آن تبخیر یا به روان آب تبدیل می شود و به دریا ورود می کند که باعث می شود این میزان آب از دسترس خارج شود.
این مسوول افزود: در حال حاضر حکمرانی آب تمرکز خود را روی منابع و مصارف گذاشته است، اما به طور قطع مجموع اقدامات حوزه آبریز در بخش آبخیزداری و آبخوان داری می تواند موجب کاهش تبخیر و جلوگیری از روانآبها شود که در نهایت منجر به تقویت سفره های آب زیرزمینی میشود.
به گفته وی، آبخیزداری به معنای مدیریت منابع زیستی حوزه آبی کشور است؛ یعنی می تواند با ایجاد انسجام و مدیریت حوزه آبخیز در بخش کشاورزی، منابع طبیعی و سایر بخش ها انجام شود. به طوری که تاکنون بیش از ۳۲ میلیون هکتار کار آبخیزداری در کشور اجرایی شده و ارزیابی ها نشان می دهد که از این طریق قنوات تقویت شده است.
معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی کشور اظهار داشت: اکنون آبدهی حدود ۱۰ هزار قنات در حوزه آبخیز ( آبریز تا جالیز) بین ۱.۵ تا سه برابر تقویت شده است، اما اگر بخواهیم با این بحران مقابله کنیم این مهم کفایت نمی کند.
وی گفت: سازمان منابع طبیعی کشور برنامه جهادی در سطح ۱۹۰ میلیون هکتار تدوین کرده است که مقرر شده در برنامه هفتم توسعه ۴۰ میلیون هکتار و در برنامه هشتم توسعه ۵۰ میلیون هکتار آن تحقق یابد. از این میزان ۲۰ میلیون هکتار آن در برنامه هفتم توسعه اجرایی شده است، در حالی که این سازمان در صورت تامین اعتبار توان اجرای کل برنامه را دارد.
به گفته وحید، اجرای این طرح ۴.۷ برابر بازدهی اقتصادی در اکوسیستم دارد.
وی درباره سیل در مناطق بحرانی کشور گفت: اکنون بیش از هشتهزار و ۶۵۰ روستا و افزون بر ۴۵۰ شهر کشور در معرض سیلاب شدید هستند که این امر می تواند امنیت غذایی کشور را با خطرات جدی روبهرو کند.
این مسوول در بحث مراتع افزود: اکنون بین ۵۰ تا ۶۰ درصد علوفه مورد نیاز دام کشور وابسته به مراتع است، درحالی که مراتع ما دستخوش تغییرات اقلیمی و استمرار خشکسالی ها قرار دارد، تا جایی که کمبود علوفه در سال گذشته منجر به مشکل در بازار گوشت قرمز در سال جاری شده است.