به گزارش سراج24، ، بهنظر میرسد حساسیت بسیار زیاد و بحق سازمان غذا و دارو در کنترل استفاده روغن پالم در صنایع روغن نباتی رویکرد نظارتی این سازمان را به دیگر صنایع مصرفکننده این روغن کمرنگتر کرده و این عدم جدیت در نظارت باعث بروز تخلفات آشکار در این حوزه تولید خصوصاً صنعت لبنیات کشور شده است.
البته وزارت بهداشت در سال گذشته تلاشهایی در جهت حذف پالم از شیر و فرآوردههای لبنی انجام داد اما متأسفانه در سال جاری واردات 420 هزار تن روغن پالم را به صنعت روغن نباتی، شویندهها ، فرآوردههای لبنی و شیرینی و شکلات اختصاص داد.
براساس این گزارش، رئیس سازمان غذا و دارو در فروردین ماه امسال طی نامهای به قائم مقام وزیر جهاد در امور بازرگانی و دبیر کل کارگروه تنظیم بازار برآورد میزان مصرف خوراکی انواع روغن پالم در صنایع مجاز را اعلام کرد. رسول دیناروند در این نامه آورده است: براساس بررسیهای به عمل آمده در این سازمان، سقف کل واردات انواع روغن پالم درسال 94 به میزان 420 هزار تن برآورد میگردد که حدوداً 170 هزار تن آن برای صنایع غذایی شامل بستنی، اسنک، مارگارین و حدوداً 250 هزار تن برای صنایع روغن نباتی مورد نیاز است. براساس اطلاعات رسیده، فرآوردههای لبنی در بستنی 10 درصد، شیرینی و شکلات 2 درصد، چیپس و اسنک 40 درصد و شویندهها 80 درصد مصرف پالم دارند، این درحالی است که براساس قانون باید 420 هزار تن پالم فقط به صنعت روغن نباتی اختصاص مییافت، اما سازمان غذا و دارو به راحتی استفاده از آن را در بستنی، چیپس و... مجاز دانسته است.
در کشورهای پیشرفته تمام مراحل فرایند تولید صنایع غذایی توسط دولت و انجمنهای مردمی نظارت میشود و نقش و اهمیت صنایع غذایی و بهداشتی بر سلامت جامعه بسیار آشکار است. بررسیهای بهعمل آمده نشان میدهد این نظارتها در خصوص روغنهای خوراکی از کاشت بذر در مزارع شروع شده، بارور شدن دانههای روغنی، روشهای برداشت دانههای روغنی، حمل و نقل، روغنکشی، نگهداری روغن خام و در نهایت تصفیه و بستهبندی و حتی نوع توزیع را شامل میشود. اما در ایران نه تنها بر روش کاشت و برداشت نظارتی نیست، بلکه بر مراحل تولید تا مصرف نیز سازمانهای مسئول نظارت درستی ندارند.
سؤال اساسی اینجاست دولت بر کدام قسمت واردات روغن پالم به کشور نظارت دارد؟ روش نظارت منطبق با کدام استاندارد بینالمللی است؟ کدام سازمان مردمی به این حق مسلم خود نظارت دارند؟ و البته این موارد جدای از مجاز بودن روغن پالم در در صنایعی همچون لبنیات، شیرینی و شکلات است.
گزارشات حاکی از نگرانی مجلس و کارشناسان صنایع غذایی از نوع نظارت بر موارد مشابه در صنایع غذای است.
قربانی: استفاده از پالم در لبنیات بهصورت مستقیم، یک خیانت است
در این خصوص محمدحسین قربانی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس از عدم نظارت سازمان استاندارد و سازمان غذا و دارو انتقاد کرده و در گفتوگو با «جوان» افزود: مسئولان فقط بر میزان واردات پالم نظارت دارند، در حالی که روغنی که وارد کشور میشود، پایینترین درصد استاندارد را دارد و متاسفانه سازمان غذا و دارو به رغم اصرار بر حذف پالم از لبنیات، مجوز استفاده این روغن را در بستنیها داده است که برای سلامتی فرزندانمان مضر است.
دکتر قربانی با اشاره به فصلی بودن تولید دانههای روغنی در دنیا خاطرنشان کرد دولت باید زمانهای مختلف خرید روغن خام را با مشارکت صنایع روغن نباتی ایران در نظر گیرد و با این روش کیفیت و قیمت محصول را تحت کنترل داشته باشد و از بروز تخلفات احتمالی توسط واردکنندگان جلوگیری نماید.
وی وعده داد مجلس در قالب کمیتهای، استاندارد و میزان مصرف روغن پالم در صنایع غذایی را بررسی میکند و به زودی به اطلاع عموم مردم میرساند. قربانی تصریح کرد: پالمی که وارد کشور میشود، ارزانترین نوع روغن پالم است و سازمان غذا و دارو نیز نظارت دقیقی بر این موضوع ندارد. سخنگوی کمیسیون بهداشت تأکید کرد: این کمیته درنظر دارد صنعت غذایی را زیر ذرهبین قرار دهد و نظارت بر تمامی صنایع داشته باشد و به تدریج گزارشات خود را در مجلس اعلام خواهد کرد.
همچنین عزیر اکبریان، یک عضو کمیسیون صنایع مجلس نیز از مصرف پالم در بستنی خبر داد و گفت: ظاهراً مسئولان وزارت بهداشت حساسیت بیشتری بر مصرف پالنم در صنعت روغن کشور دارند و مصرف این روغن را در بستنی مجاز دانستهاند، در حالی که به دلیل خاصیت این روغن مصرف آن در روغنهای سرخ کردنی به مراتب از مضرات کمتری برخوردار است.
دیناروند: نمیتوانیم بر صنعت فشار آوریم
اما رئیس سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت معتقد است که میزان واردات 420 هزار تن پالم در حد استانداردهای جهانی است. از نظر ما سهم مصرف روغن پالم نباید بیش از 30 درصد از کل روغن مصرفی کشور شود، به عنوان مثال اگر یک میلیون و 400 هزار تن روغن در کشور مصرف میشود، سهم پالم باید حدود 400 هزار تنباشد.
البته در پی مخالفت هیئت دولت با افزایش تعرفه واردات پالم در فروردین ماه، اخیراً نیز در 31 خرداد ماه وزیر بهداشت در نامهای به رئیسجمهور خواستار افزایش تعرفه واردات پالم شد. دکتر سیدحسن هاشمی در این نامه آورده است: با توجه به اینکه یکی از دلایل مصرف انواع پالم، قیمت پایین آن نسبت به سایر انواع روغن خوراکی است و از آنجا که کنترل مقداری واردات، مشکلاتی را برای صنایع مجاز به مصرف پالم در پی دارد، پیشبینی میشود با اعمال تعرفه حداقل 20 درصد برای واردات انواع روغن پالم میتوان مزیت قیمتی استفاده از انواع این روغن را نسبت به دیگر انواع روغنهای خوراکی که دارای کیفیت تغذیهای بهتر هستند، جبران کرد.
منبع:جوان