به گزارش سراج24، به تازگی تعداد زیادی از اپلیکیشنهای ایرانی در سیستم عامل iOS مسدود شدهاند و امکان استفاده از آنها میسر نیست. این اتفاق در طی یک ماه اخیر دو بار رخ داده و نشان از آن دارد که شرکت اپل با دقت فعالیت استارتاپهای ایرانی را رصد و نسبت به آنها اعمال قانون میکند. این موضوع اعتراض مخاطبان ایرانی و فارسیزبان آیفون را در پی داشت. عدهای مقصر را توسعهدهندگان و عدهای دیگر باعث این مشکل را محدودیتهای شرکت اپل برای اپهای فارسی میدانند. در ادامهی این مطلب به بررسی حواشی و حقایق این موضوع میپردازیم.
شرکت اپل با وضع قوانین امنیتی و سختیگرانه نسبت به اپلیکیشنهای موجود در app store خود، مدت زمان ارائهی نسخههای به روز رسانی فارسی را به تأخیر میانداخت و از طرفی برخی اپهای فارسی از جمله دیجیکالا را از فروشگاه خود حذف میکرد و علت این اقدام را مقابله با اپهایی که حریم شخصی افراد را نقض میکنند، برمیشمرد.
اپل در کنار فروشگاه اپ رسمی خود قابلیت دیگری را ارائه میدهد که در آن میتوان اپلیکیشنهایی جداگانه و تحت مجوزهای سازمانی و محدود به استفادهی افرادی خاص مثل کارمندان یا کارکنان یک سازمان، تولید کرد و در اختیارشان قرار داد. در این ویژگی توسعهدهندگان باید پیش از ارائهی اپلیکیشن سازمانی خود اقدام به دریافت "گواهی توسعهدهندگان سازمانی - Enterprise Developer Certificate" کنند. این گواهی چارچوب و قوانین مشخصی دارد. به عنوان مثال یکی از اصلیترین قوانین آن این است که توسعهدهندهی سازمانی حق ارائهی اپلیکیشن تجاری که در آن امکان پرداخت درون برنامهای وجود داشته باشد ندارد و اگر این عمل را انجام دهد این گواهی به صورت یکطرفه از سمت شرکت اپل باطل خواهد شد.
باتوجه به اینکه شرکت اپل سختگیری خود را برای بررسی اپهای ایرانی app store کنار نگذاشت و از طرفی توسعهدهندگان ایرانی هم صبر کافی برای گذراندن مراحل ثبت اپلیکیشن خود در app store را نداشتند، ذهن توسعهدهندگان به سمت ارائهی اپ به صورت سازمانی سوق پیدا کرد. در این میان استارتاپی به نام سیباپ، خود را فروشگاهی مجزا از app store و بستری امن برای ارائهی برنامههای ایرانی عنوان کرد. سیباپ با دریافت مجوز سازمانی فعالیت خود را با ارائهی حسابهای VIP به صورت تجاری شروع کرد. این یعنی زیر پا گذاشتن قوانین وضع شدهی اپل در ارائهی اپلیکیشنهای سازمانی آن هم از اول کار. شرکت اپل متوجه این موضوع شد و مجوز سیباپ را باطل کرد که به دنبال آن همهی برنامههایی که از سیباپ دانلود شده بودند هم مسدود شدند.
پویا خوشبخت مدیر فنی سیباپ طی یک بیانیهی رسمی در یک ویدئو عنوان کرد که این اعمال محدودیتها به علت تحریمهای آمریکاست. طی چند روز پس از این بیانیه، اخبار ۲۰:۳۰ این ادعا را از زبان سایر استارتاپها تایید و در رسانهی خود منتشر کرد. سؤالی که ایجاد میشود این است که اگر محدودیت این اپها به علت تحریمهاست، چرا اپلیکیشنهایی مثل اسنپ، همراه کارت و... با مجوزهایی جداگانه از مجوز سازمانی سیباپ همچنان بدون مشکل به فعالیت خود ادامه میدهند و از سایت آنها به طور مستقیم قابل دانلود و نصب روی آیفونها هستند؟
اپل در این روزها با حساسیت ویژهای فعالیت استارتاپهای ایرانی را زیر نظر دارد. پس از آنکه اپل سیباپ و سایر استارپاتها را مسدود کرد، سیباپ فعالیت خود را دوباره تحت عنوان مجوز mohajer international general trading از سر گرفت و به طول چند هفته در روزهای گذشته، اپل مجدداً این مجوز را هم باطل کرد. تیم سیباپ که تقریبا تلاشهای آیندهی خود را بینتیجه میبیند طی بیانیهای اعلام کردد که قصد دارد زین پس تمرکز خود را بر روی اپهای خارج قرار دهد و سعی میکند امکان استفادهی مجدد از اپهای ایرانی را هم فراهم کند.
اگر این پیام تیم سیباپ را به نوعی خداحافظی آنها با عرصهی فعالیت خود بدانیم، لازم است پیش از این خداحافظی از آنها بخواهیم تا حقیقت را در این باره برای کاربران خود شرح دهند و آنها را محرم مشکلات خود در حلقهی سازمانی سیباپ بدانند. در عصر استارتاپهای امروزی پیشپاافتادهترین حق کاربران این است که از شفافیت عملکردهای توسعهدهندگان خود آگاه باشند.
در انتها اگر این فرضیه را درست بدانیم که سیباپ حقیقت را به کاربران خود نگفته و واقعیت را آنطور که باید باشد مطرح نکرده است، نه تنها از عوامل این تیم بلکه باید در مرحلهی بعدی از صداوسیما هم به عنوان رسانهای ملی که گفتههای این افراد را تایید و از تریبون خود منتشر کرد، مطالبه کنیم که چرا این ادعای دروغ را خوراک ذهنهای مردم کرد؟ اگر رسانهی ملی نسبت به این موضوع آگاهی نداشته نباید بدون علم به موضوع، آن را منتشر میکرده و اگر نسبت به این موضوع آگاه بوده، باید پاسخگو باشد که چرا اعتماد مردم را به رسانه با به حاشیه بردن صداقت، از بین برده است.
انتهای پیام/